Derfor behøver ikke RBK frykte AIK

Foto: Reuters/Scanpix

Svenskene er nemlig veldig dårlige på noe som er veldig viktig i fotball.

04.08.10 20:33

Onsdag barker Rosenborg og svenske AIK sammen til mesterligakvalifisering på Lerkendal. Trønderne har ett mål å gå på fra første kamp, der Markus Henriksen sikret 1-0-seier.

Dette betyr at svenskene må score på norsk jord, om de skal ha noe håp om å gå videre i kvalifiseringen til Europas gjeveste klubbturnering. Men akkurat det er lettere sagt enn gjort.

Solna-laget har nemlig slitt noe helt forferdelig med å finne nettmaskene denne sesongen. Bare fem av lagets spillere har scoret mål i Allsvenskan i år, og toppscoreren, han står med to mål.

LIVE: Rosenborg - AIK direkte fra 20.45

Dagens oddstips: Vi setter pengene på RBK og Celtic

Toppscoreren borte
Falvio og Dulee Johnson står begge med 2 mål hver i ligaspillet, noe som holder til en henholdsvis 52. og 55.-plass i den svenske skytterligaen. Allsvenskans toppscorer, Denni Avdic fra IF Elfsborg, har til sammenligning scoret 13 mål i år. For AIK har Walid Atta, Kevin Walker og Kenny Pavey scoret ett mål hver.

Det skal sies at Miran Burgic har scoret fem seriemål for AIK denne sesongen, men siden har gått til østerriksk fotball er han på ingen måte noen trussel for Rosenborg i onsdagens kamp.

Heller ikke når det kommer til målgivende pasninger herjer AIK i den hjemlige ligaen. Martin Mutumba står oppført med fire assists i år, men også han har forlatt Stockholm-klubben i sommer.

Det samme har nestemann på assistlisten, den tidligere United-spilleren Bojan Djordjic, som er nummer 46 med 2 assist. Kenny Pavey og Nils-Eric Johansson har en assist hver i år.

- Målproduksjonen har vært et problem for oss hele sesongen., men vi vet vi har den nødvendige kvaliteten, så det er bare å kjøre på, sier AIK-veteran Daniel Tjernström til Aftonbladet.

AIK-trener Alex Miller tror nøkkelen til mål vil være å spille et bedre og mer presist pasningsspill, og holde ballen i laget.

- Nøkkelen er å behandle ballen bedre. Om vi ikke klarer å beholde ballen, blir det vanskelig å score mål, sier Miller.

Les også: - Naivt å tro det ikke blir bråk

- Dårlig stemning
Flere eksperter har også uttalt seg om AIKs vaksinering mot å score mål. Tidligere Monaco-spiller Ralf Edström mener at en dårlig stemning i laget over lang tid kan være grunnen.

- Jeg tror det har med stemningen i laget å gjøre, den har vært dårlig fra første stund. De gikk blant annet ut å kritiserte sin egen keeper offentlig. Å gjøre det er tabu, sier Edström.

Aftonbladets ekspert, Stefan Adfelt, tror problemene rett og slett skyldes at AIK ikke har den nødvendige kvaliteten i laget.

- De må forandre på innstillingen til hvordan de skal spille. Miller ønsker nok å sikre bakover, men det holder ikke onsdag. AIK må fram og ta sjanser. Jeg er ikke sikker på at Miller skjønner det.

Les også: Straffer AIK for RBK-bråk

- Vi er favoritter
I motsetning til sine svenske motstandere, scorer Rosenborg nest mest av samtlige lag i den norske eliteserien. Bare Vålerenga har nettet flere ganger med sine 46 mot RBKs 36.

Ser man på toppscorerlisten så står Steffen Iversen med 11 fulltreffere og Rade Prica med seks så langt i år. I tillegg har Trond Olsen og Mikael Lustig scoret fire mål hver seg - to mer enn AIKs toppscorere - mens spillere som Mikael Dorsin og Markus Henriksen også står bokført med to ligamål.

Mye av dette kan jo forklares med at Rosenborg topper den hjemlige serie, mens AIK sliter i bunnen i Sverige. Det burde i det minste love godt før det viktige møtet på Lerkendal onsdag.

- Vi vant borte og er sterke hjemme, så vi er nok favoritter. Men det er tøft i Mesterligaen, små marginer kan avgjøre, så vi må være skjerpet, sier Mikael Lustig til Aftonbladet før kampen.

Avspark på Lerkendal er klokken 20.45.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.