*Nettavisen* Sport.

Derfor ble Contador dømt

Foto: (Scanpix/AFP)

CAS tror ikke Contador bloddopet seg, men valgte likevel å utestenge rytteren.

06.02.12 15:06

Kort tid etter at verden fikk vite om Alberto Contadors positive dopingprøve ble det klart at spanjolen skyldte på forurenset biffkjøtt.

Det var en teori det spanske sykkelforbundet kjøpte da de lot Contador gå fri etter at stjernerytteren hadde anket den opprinnelige straffen på ett år.

Mandag ble det klart at den teorien ikke holdt til å bli frikjent også i CAS. Her vant nemlig UCI og WADA. Straffen ble dermed to års utestengelse for Alberto Contado. En utestengelse som gjelder fra 25. januar, men som trekker fra de drøye fem månedene Contador var utestengt i 2010-2011.

Les mer:Contador utestengt i to år

Dermed returnerer den spanske stjernesyklisten til sykkelfeltet 5. august.

Bevisbyrden på Contadors skuldre
Men hva var det som gikk galt for Contador? Hvorfor valgte CAS å tro mer på WADA og UCIs teori om bloddoping enn det forurenset biffkjøttet? Eller gjorde de egentlig det?

I en pressemelding kommer CAS med sin begrunnelse.

Den starter med å forklare at Alberto Contador testet positivt for clenbuterol og dermed brøt antidopingreglene.

For å unngå en to år lang utestengelse, som er standardstraffen i en slik dopingsak, måtte Contador bevise med stor sannsynlighet hvordan stoffet hadde kommet inn i kroppen (her kommer biff-teorien inn) og at det ikke var hans feil eller forglemmelse som gjorde at stoffet kom inn i kroppen.

Bevisbyrden var med andre ord på spanjolens skuldre.

I pressemeldingen skriver CAS videre at det dømmende panelet ikke fant noen etablerte fakta som skulle tilsi at sannsynligheten for at stoffet hadde kommet inn i kroppen gjennom forurenset kjøtt var stor nok til å oppfylle kravene for frikjennelse.

Tror mest på forurenset mat
CAS skriver videre at Spania, i motsetning til andre land, spesielt utenfor Europa, ikke har hatt problemer med forurenset kjøtt.

Les også:Kan redde Contador

Det forklarer hvorfor Contador blir straffet, samtidig som andre syklister og idrettsutøvere som har testet positivt på det samme stoffet, i andre deler av verden, har gått fri.

Det kommer likevel frem at det dømmende panelet i CAS konkluderer med at teorien om bloddoping og teorien om forurenset kjøtt er mulige forklaringer, men at de er like usannsynlige.

Panelet mener videre at det med bevisene lagt til grunn er størst sannsynlighet for at clenbuterol kom inn i Contadors kropp gjennom et matsupplement.

Likevel ble altså Contador dømt, nettopp fordi bevisgraden for at det forbudte stoffet kom inn i spanjolens kropp ikke var stor nok til å frikjenne Saxo Bank-rytteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.