Derfor ble Ole Einar frikjent

Foto: AP/Scanpix

Ole Einar Bjørndalen tapte på veivalget sitt.

16.02.09 08:21

PYEONGCHANG (Nettavisen): Et feil løypevalg kunne kostet Ole Einar Bjørndalen gullet. Men når det meste av håp lå smeltet i snøen på skiskytterstadionet, dukket hjelpen opp fra uventet hold.

Anke og massivt press fra Norge og seks andre nasjoner, gjorde til slutt av appellutvalget strøk tidsstraffen de 11 feilmanøvrererne først var blitt tillagt.

- Det er bare helt vanvittig. En vanvittig glede! Det er helt ubeskrivelig. Jeg var innstilt på at dette ikke kom til å gå, sier en lykkelig Ole Einar Bjørndalen til Nettavisen.

Stridens punkter
Men hva var det egentlig som fikk utvalget til å snu om på juryens beslutning?

* Regelverket: Koalisjonen på syv nasjoner argumenterte samlet og heftig om at feil regelverk var brukt.

- Den regelen som ble brukt om fair play og et minutts tillegg, hadde ingen ting med den saken her å gjøre, sier idrettssjef Per-Arne Botnan til Nettavisen.

Det fører oss rett over i argument nummer to:

* Løypevalget: Tyske ZDF gjennomførte målinger underveis på hvor lang tid enkelte av løperne brukte underveis i løypa. Slik kom det fram at løperne som gikk over broen brukte lengre tid, enn de som fulgte det korrekte sporvalget – rundt broen.

Ubekreftede meldinger går også ut på at det amerikanske laget hadde sendt ut et team for å teste nettopp dette. Det kom til samme konklusjon:

- De fant ut at man i snitt tapte to sekunder på å gå over broen i stedet for rundt, sier Botnan.

Jubel ved kveldsmaten
Dermed valgte appellutvalget i 14.30-tiden å gjøre om på vedtaket som hadde ført russiske Maxim Tsjoudov opp på det øverste seierstrinnet etter løpet.

Mens de norske utøverne forsøkte å innta kveldsmaten, fikk også de kontrameldingen: Straffen er trukket tilbake. Ole Einar Bjørndalen er verdensmester - igjen!

- Hvorfor tror du de snudde?

- Jeg tipper at det var en lengre løype jeg gikk, var veldig viktig. Det tok lengre tid å gå den løypa. For da tjente jeg ikke noe på å gjøre feil veivalg, sier Ole Einar.

Bløtkaka fra i går
Dermed ble det trommet sammen til en ekstraordinær presseseanse på utøverhotellet Greenpia Condominium.

Bjørndalen forklarte for ørtende gang hvordan det var å ta gullet, miste det og få det tilbake igjen. Løperne fikk endelig nyte bløtkaka som opprinnelig var dandert for å feire lørdagens triumf. Og landslagssjef Mikael Löfgren fikk endelig gitt fra seg de gullklemmene han hadde holdt inne i timevis.

- Ole har vært høyt og lavt, men verden er rettferdig. Det er godt å se, konstaterte frikjent nummer to, Lars Berger.

Botnan: - Blandede følelser
Dermed ble løypeflausen stående igjen som en kraftig vekker for den norske leiren. Det er nemlig ikke til å komme bort ifra at to norske løpere gikk feil – og dermed brøt mot det internasjonale skiskytterforbundets reglement.

På grunn av tidstapet, ble derimot gullmedaljen reddet.

Det er også klart at det er Norges ledere og landslagssjef som har ansvaret for å sette utøverne inn i løypeprofilen før start. Det gikk ut et skriv om at man på jaktstarten, fellesstarten og under stafetten skal gå rundt broen, ikke over.

- Det er blandede følelser. Jeg er fornøyd med at resultatlisten ble riktig, men det er en del vi kan bli flinkere på også, innrømmer Botnan.

- Hva lærer dere av denne episoden?

- Vi må gå igjennom våre rutiner på all informasjon som skal ut til løperne. Det er som Ole sier vårt ansvar, ledelsen og treneren. Hvis ikke vi er gode nok på det, må vi gjøre noe med det.

Berger på kartkurs
Men: Det hadde jo nesten vært for galt å avslutte artikkelen med alvorsord til verdens beste skiskyttere etter nok en gledens dag i Pyeongchang.

To gull-, en sølv- og to bronsemedaljer er herreløpernes fasit to – 2 – dager ut i mesterskapet.

Derfor er det ikke mer enn rett og rimelig at vi serverer et gullkorn fra en av de glade, norske medaljevinnerne hittil i mesterskapet:

- Tror du det her påvirker den norske troppen i en eller annen retning?

- Vi har fått en kjempestart på mesterskapet. Vi må bare sørge for at vi leser løypekartet ordentlig fremover, humrer Lars Berger.

Vi kunne ikke sagt det bedre selv.

Les også:
- Ikke bitter på russerne
- Bjørndalen burde blitt disket
Jurymedlem uenig i straffen
En protest til gull

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.