Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble Ståle Solbakken vraket

I sin ferske biografi forteller Ståle Solbakken om episoden som ødela Premier League-karrieren.

I disse dager er Ståle Solbakken mest kjent som en spennende og fremadstormende manager i Wolverhampton Wanderers, men Grue-mannen hadde også en fremgangsrik karriere som spiller på 90-tallet.

Storspill i HamKam førte ham til Lillestrøm, hvor Solbakken ble den dominerende midtbaneskikkelsen og fansens favoritt. Herfra spilte han seg også inn på det norske landslaget.

Det var derfor spente forventninger til Ståle Solbakken da han signerte for Wimbledon og endelig skulle få prøve seg i Premier League. Og det startet bra. Veldig bra, faktisk.

Solbakken ble kåret til banens beste i to av sine seks ligakamper for klubben, men alt gikk til helvete i en cupkamp mot Wrexham før den sjette og siste kampen ble spilt.

4. januar 1998 kom Wrexham til Wimbledon for å spille om en plass i FA-cupens fjerde runde. Solbakken hadde gjort sakene sine godt etter at han kom inn i Joe Kinnears startellever og Vinny Jones var henvist til benken.

Kinnear ga nordmannen beskjed om å holde et våkent øye til Wrexhams nummer 8, som ifølge manageren slett ikke var ueffen. Solbakken klarte imidlertid ikke å få et klart svar fra Kinnear på om dette betydde at han skulle mannsmarkere motspilleren.

Sendt i dusjen
Da kampen startet, ble det åpenbart for Solbakken at Wrexhams nummer 8 spilte ving, ikke sentralt på midtbanen - der Solbakken holdt til. Dermed var det ikke mulig for Solbakken å løse både jobben som sentral midtbanespiller og markere nummer åtte i motstanderlaget.

«Da spillerne kom inn i garderoben etter 45 minutter, var stillingen fortsatt 0-0, og Joe Kinnears humør var stemt i moll. Han gikk direkte på Solbakken, som fikk en skyllebøtte for den manglende markeringen av nummer 8», skriver forfatter Dan Hammer om episoden i Ståle Solbakkens rykende ferske biografi, «Ståle».

«Den nedlatende tonen, kritikkens åpenlyse hulhet og et par måneders oppspart aggresjon ble for mye for Solbakken, som reiste seg brått og gikk fram mot tavlen for å illustrere sitt taktiske dilemma. Før den opphissede midtbanespilleren rakk fram til tavlen, tok manageren initiativet tilbake og beodret Solbakken til å fortsette rett i dusjen».

Kinnear ga Vinny Jones beskjed om å skifte og satte i realiteten en stopper for Solbakkens lovende Premier League-karriere der og da.

Solbakken fikk spille én kamp til, og var banens beste i en 2-1-seier mot Aston Villa i februar, men dette ble også hans aller siste kamp for klubben.

«I de følgende ukene ble Ståle Solbakken behandlet like kaldt som vinterluften over Richardson Evans Memorial. Uansett hvor mange som var syke, fant ikke manageren plass til den norske landslagsspilleren på laget».

Kulturkollisjon
David Barnard, som den gang var direktør i Wimbledon og nå jobber i Chelsea, husker hendelsen i garderoben 4. januar 1998, men tror ikke dette alene er årsaken til at Solbakken ikke ble noen suksess i Wimbledon.

Barnard er imidlertid tydelig på at Solbakken var mer enn god nok for nivået i Premier League.

«I motsetning til manges oppfatning besto laget faktisk av flere gode fotballspillere og begavede karer ... men kulturen i engelsk fotball og Wimbledon var en annen den gangen, og de måtte leve opp til imaget som «The Crazy gang»,» forteller Barnard.

Han tror episoden kan ha vokst seg større av at Solbakken ikke tok del i lagets sosiale liv utenfor treningsanlegget.

«Jeg tror ikke Ståle Solbakken, som jeg husker som en ekstremt seriøs idrettsmann, kjente seg igjen i denne kulturen. Det var nok en av grunnene til at det gikk som det gikk», legger han til.

Ståle Solbakkens biografi «Ståle» er til salgs i bokhandelen nå.

Kommentarer til denne saken