Derfor ble Weng «skremt» av Kowalczyk

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

- Det er bare å ta av seg hatten.

LILLEHAMMER (Nettavisen): For andre år på rad har Heidi Weng (22) åpnet sesongen uten å være med å kjempe helt i toppen.

På Lillehammer i helgen ble det en resultatmessig opptur med sjetteplass på 10-kilometer klassisk, men Justyna Kowalczyk var likevel 1.06,8 minutter foran den norske jenta på resultattavla.

- Jeg hadde håpet jeg skulle være enda nærmere toppen i år. Ikke når det gjelder plasseringer, men sekunder. Forhåpentligvis løsner det etter jul, og det pleier det å gjøre for min del, sier Weng til Nettavisen.

- Gøy å se Justyna
Og Justyna Kowalczyk var så god på Lillehammer at Weng ble både skremt og inspirert på en og samme gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andreas Solaro / Afp / NTB scanpix

- Jeg håper ikke hun går fortere enn det der utover vinteren, for da går det fort. Da hun kjørte forbi meg, var det akkurat som å gå en sprint. Men jeg synes det er gøy å se at det går an å gå så fort på ski, sier Weng.

Den mørkhårede jenta fra Ytre Enebakk ble for alvor et husholdningsnavn under Ski-VM 2013 i Val di Fiemme. Med en tredjeplass på 15-kilometeren jaktstart og stafettgull med en god førsteetappe, gikk hun seg rett inn i hjertene til norske langrennssupportere.

Men 22-åringen bedyrer at hun ikke lar seg stresse av resultatene så langt, til tross for at OL er bare noen måneder unna.

- Jeg er veldig fornøyd med at det ble en sjetteplass. 1.06 er mye til å bli nummer seks, men når det er én dame som skiller seg så ut, er det bare å ta av seg hatten. Men man får ta med seg det positive og se fremover i sesongen, da skal jeg også klare å gå så styggfort, sier Weng.

«Timer» ikke formen
- Hvorfor er du som regel treg ut av startblokkene, for å si det slik?

- Jeg tror egentlig det handler om at jeg trener veldig mye rolig hele veien. Det er uvant å gå så mange skirenn, og det er uvant å gå skirenn i 30 minutter der man presser seg. Jeg er vant til rulleski, jeg er vant til løping, og jeg tror jeg trenger mange skiturer før det løsner, spekulerer hun.

Til helgen går hun verdenscup i Davos, og får flere muligheter til å bite seg innpå toppen - både når det gjelder plasseringer og sekunder. For det er ikke snakk om at Weng skal «time» formen slik at den er på topp når OL starter i februar.

- Jeg har aldri prøvd å være noe dårligere på et eller annet tidspunkt, jeg har alltid prøvd å gå så fort jeg kan. Jeg har aldri toppet formen til det ene eller andre. For min del kan jeg være litt usikker på når formen kommer, og jeg trenger som regel noen fellesstarter for å kjenne hvor fort man gå for å være med i toppen. Formen klaffet veldig under VM i fjor, så noe må jeg ha gjort riktig, avslutter hun med et smil.

Konkurrentene er herved advart.

Uttaket til verdenscup i Davos:
Kvinner 15 km fri teknikk:
Marit Bjørgen (Rognes), Therese Johaug (Nansen), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Vibeke Skofterud (Slitu), Heidi Weng (BUL), Kristin Størmer Steira (Forsøk).

Sprint, fri teknikk:
Marit Bjørgen (Rognes), Celine Brun-Lie (Njård), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Heidi Weng (BUL), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Kari Vikhagen Gjeitnes (Henning).

Menn, 30 km fri teknikk:
Martin Johnsrud Sundby (Røa), Sjur Røthe (Voss), Tord Asle Gjerdalen (Fossum), Petter Eliassen (Byåsen), Simen Andreas Sveen (Ring), Chris Jespersen (Korlevoll), Petter Northug (Strindheim).

Sprint:
Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen), Øystein Pettersen (Lillomarka), Eirik Brandsdal (Kjelsås), Ola Vigen Hattestad (Ørje), Pål Golberg (Gol), Anders Gløersen (Rustad), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund), Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer), Petter Northug (Strindheim), Tomas Northug (Strindheim).

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.