*Nettavisen* Sport.

Derfor droppet Nora (19) profflivet i Danmark

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Reiste til Aalborg som 16-åring. Men støtte på et stort problem.

10.12.10 14:30

LILLEHAMMER (Nettavisen): Nora Mørk har gjort kometkarriere på det norske håndballandslaget denne høsten og vinteren. Til tross for at hun bare er 19 år og mesterskapsdebutant under EM på Lillehammer, nyter hun allerede overraskende stor tillit fra landslagstrener Thorir Hergeirsson.

Mørk har lenge blitt ansett som en av norsk håndballs mest talentfulle ungjenter, og slik sett var det bare et tidsspørsmål før hun ble tatt inn i landslagsvarmen. Og i løpet av de to første kampene under mesterskapet i Håkons Hall, har hun fått en god del spilletid og vartet opp med totalt seks scoringer.

Det kanskje ikke alle vet – i hvert fall ikke de som har fått øyene opp for kometen nå i det siste – er at hun allerede som 16-åring, sammen med søsteren Thea, flyttet til Danmark for å spille for Aalborg.

Det var Leif Gautestad som ville ha med seg Mørk-søstrene til det som på den tiden var regnet som en av verdens ypperste håndballigaer, da han ble ansatt som trener for nettopp Aalborg i 2007.

- For ung til å spille
Allerede i så ung alder ble Nora ansett som god nok for en plass på A-laget, men på grunn av regler i Danmark om at spillerne må være fylte 17 år for å spille, ble det i stedet spill med juniorene.

- Det var et ålreit opphold, og selvfølgelig noe å ta med seg videre i karrieren. Men jeg var for ung til å spille, og det var derfor jeg valgte å reise hjem til Norge etter hvert, sier Mørk til Nettavisen.

I europacupen fikk hun derimot spilletid for den danske klubben, og gjorde det bra, men før hun rakk å fylle 17 år var hun tilbake i Norge og gamleklubben Bækkelaget i eliteserien. Derfra gikk turen via Njård, før hun nå altså er en del av et Larvik-lag som håper å kjempe mot de aller beste.

- Nå er jeg i Larvik, som er et veldig godt lag, og jeg føler det er riktig for meg. Det er flere rutinerte der, som Gro (Hammerseng) og Tonje (Larsen), som jeg kan lære mye av, sier 19-åringen.

Etter overgangen til Larvik har utviklingen bare fortsatt, og Mørk fikk sin landslagsdebut den 20. september 2010. I løpet av den korte tiden har hun fått med seg 10 kamper og scoret 28 mål.

Onsdag kveld ble det fire fulltreffere da Slovenia ble knust 32-16.

- Jeg håper å få spille enda mer i løpet av turneringen, og vil ta alle sjansene jeg får. Det å være på landslaget i en slik turnering her på hjemmebane er ekstra spennende for oss nye, sier Mørk.

- Vi er lærlinger
Da Thorir Hergeirsson tok ut troppen til årets EM valgte han å ta med tre mesterskapsdebutanter. I tillegg til Mørk, er også Stine Bredal Oftedal fra Stabæk og Mari Molid fra Byåsen en del av laget.

Nettopp Bredal Oftedal er en spiller Mørk kjenner godt fra før. De to har vunnet det meste sammen på juniornivå med landslaget, og er også romkamerater under årets mesterskap i Norge og Danmark.

- Jeg har kjent henne lenge, og vi er veldig gode venninner. Det gir helt klart en ekstra trygghet og ha med noen jeg kjenner så godt i en slik setting. Vi er her først om fremst som lærlinger, men har også fått sjansen. De mer rutinerte spillerne tar godt vare på oss, selv om vi får noen ekstra oppgaver.

- Hva slags oppgaver er det snakk om?

- Nei, det blir jo til at vi ferske må ta ekstra ansvar for treningsutstyret og slike ting. Alt rundt landslaget er veldig profesjonelt og seriøst, men vi lærer også veldig mye, sier Larvik-spilleren.

- God som forventet
Men til tross for at Mørk har vært den av de tre unge som så langt har vist seg som den friskeste ute på banen, mener landslagstreneren at hun fortsatt har mer å gå på, og at vi har mer i vente i EM.

- Hvor god har Nora vært så langt?

- Jeg synes hun har prestert slik vi forventet. Men hun har mye å gå på. Jeg pirka litt på henne etter Frankrike-kampen, og ba henne holde større fokus. Det hadde hun mot Slovenia, sier Thorir Hergeirsson til Nettavisen.

- Hun trenger å ha litt mer is i magen. Og gjøre litt flere vurderinger før hun bestemmer seg for hva hun ønsker å gjøre med ballen i forskjellige situasjoner, sier islendingen om sin ferske spiller.

Hergeirsson ønsker imidlertid ikke å høre uttrykk som «verdens beste spiller i sin generasjon», selv om mange – inkludert journalister – ikke er fult så beskjedne i beskrivelsene av landslagskometen.

- Det er idiotisk å snakke om verdens beste i håndball, uansett alder. Det er for mange kvaliteter som trengs i håndball, og ingen er gode på alt. Det er åtte faser i håndball – slik som vi spiller – som det gjelder å være god på, og enn så lenge har jeg aldri sett noen som er gode på alt, sier islendingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.