Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er han Supersvendsen

Nok en seier lørdag, men hvorfor begynte Emil Hegle Svendsen å kalle seg Supersvendsen allerede som tenåring?

Supersvendsen, sto det.

Nettavisens sportsredaksjon smilte godt. Det var desember 2005. Vi hadde akkurat fulgt skiskyttersprinten i Brezno-Osrblie direkte. En nesten ukjent nordmann, Emil Hegle Svendsen, hadde gått inn til 5. plass. Vi måtte finne ut hvem dette var.

Allerede på kontaktinfoen skjønte vi at det handlet om én litt annerledes idrettsutøver. Emailadressen lyste nemlig mot oss - supersvendsen.

- Jeg var svends1...
Lørdag tok Supersvendsen nok en verdenscupseier da han gikk til topps på jaktstarten i Hochfilzen. Det var hans 9. verdenscupseier siden gjennombruddet i verdenscupen den desemberdagen i 2005, og sørget også for at han brøt en ny barriere.

Aldri tidligere hadde han gått ut først på en jaktstart og vunnet. Men det skjedde altså lørdag.

- Jeg synes jeg har gjort meg fortjent til å bruke supersvendsen nå, sier Emil Hegle Svendsen glisende til Nettavisen.

Spørsmålet vårt er imidlertid - hvordan startet det?

- Vi var vel 17-18 år gamle, og konkurrerte mot hverandre på NTG, sier broren Morten Hegle Svendsen til Nettavisen.

- Min mailadresse startet med svends1. Da måtte vel han også finne på noe, og laget supersvendsen. Jeg tror derfor det er han som skal ha æren. Det var ingen som hadde kalt ham det før, forklarer han.

Emil Hegle Svendsen hevder at han ikke helt husker hvordan uttrykket ble en del av ham. Nå, 23 år gammel er han for øyeblikket verdens beste skiskytter, og betegnelsen er nærmest blitt et varemerke for ham. Nettstedet heter supersvendsen.com, og mailadressen eksisterer fortsatt.

- Feirer med å være lat
Lørdag startet han først, og ledet hele veien. Inn til siste skyting kom han riktignok inn på standplass likt med Tomasz Sikora, men trønderen satset og vant. Én bom gjorde ingenting da Sikora misset to ganger. Dermed kunne han kose seg på sisterunden før han gikk i mål til sin 9. verdenscupseier. 23-åringen har dermed allerede tangert Halvard Hanevold i verdenscupseirer.

Hegle Svendsen har dermed vært på pallen i alle verdenscuprenn til nå i sesongen. Han står med tre seirer på fem renn.

- Helt fantastisk, oppsummerer supersvendsen selv.

- Det er ekstreme prestasjoner som gjør at jeg vinner, men jeg kan ikke bli for trygg. Det kommer nok motgang en gang - selv om jeg håper at dette kan fortsette også videre.

- Feirer du etter seirerne dine?

- Hvis jeg vinner så har jeg en greie på at jeg skal kose meg og være litt lat. Det er vel det, sier han.

- Fantastisk
Landslagstrener Mikael Löfgren gliser når han prater med Nettavisen. Ole Einar Bjørndalen gjorde nemlig dagen komplett da han sikret dobbelt norsk med sin 2. plass.

- Hva imponerer deg mest med Emil?

- Det er treningsjobben han har lagt ned siden mai, sier svensken.

- - Men vi må også regne med at det kommer en nedtur. Det er såpass jevnt og såpass mange dyktige skiskyttere at vi bare må være fornøyd med at vi har et så bra lag som vi har. Så får vi jobbe knallhardt for at det skal fortsette like bra.

- Hva kan Emil bli bedre på?

- Han kan bli litt bedre på alt. Det handler om en helhet og detaljer, fortsetter han.

Hegle suveren
Ole Einar Bjørndalen står med totalt 82 verdenscupseirer i karrieren, men i år har han foreløpig møtt sin overmann i lagkameraten. Bjørndalen viser imidlertid formstigning, og tok 2. plass etter at han slo Tomasz Sikora på sisterunden.

Stian Eckhoff ble nummer 15 etter totalt tre bom. Halvard Hanevold bommet fire ganger og ble nummer 21, mens Alexander Os falt fra 3. plass til 23. plass etter hele seks strafferunder. Ronny Hafsås ble nummer 48 etter hele ni runder.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken