NAZARETH (procycling.no): Faren har vunnet to etapper i Tour de France og tok bronse i OL i Los Angeles. Moren vant OL-rittet for kvinner samme år, og har i tillegg deltatt i vinter-OL som skøyteløper.

Som sønn av to idrettsstjerner er ingenting i veien med genene til amerikanske Taylor Phinney.

Det er heller ingenting i veien med Phinney selv. I en alder av 22 er han allerede en stor stjerne.

Han debuterte i OL med en sjuendeplass i banesykling som 18-åring, før han tok inntok landeveien for alvor. Der har han markert seg med sterke resultater, og har blant annet syklet i den rosa trøya i Giro d'Italia og tatt sølv i VM.

Han er også kjent for å være frittalende i dopingkampen, og har offentlig tatt avstand fra doping, bruk av lovlige smertestillende og koffeinpiller.

Unggutten spås en stor framtid i klassikerne. På søndag arrangeres dronningen av dem alle, Paris-Roubaix. Et ritt Phinney har vunnet som U23-rytter to ganger.

procycling.no fikk gleden av å møte Taylor Phinney på BMCs pressetreff i Nazareth i januar. Her er en komplett utskrift av samtalen vi, og andre journalister, hadde med stortalentet.

- Brosteinsklassikerne. Hvordan ser du på mulighetene der?

- Det er i hovedsak Roubaix som gjelder for meg, men jeg vil sykle så mange store klassikere som mulig. Milano-San Remo, Flandern, Wevelgem og Harelbeke. Når det gjelder Paris-Roubaix, er det et ritt jeg alltid har elsket. Når jeg snakker med Thor, så har vi den samme følelsen. Det er et vakkert ritt som er veldig underholdende å se på. Det er masse følelser, som ingenting annet. Vi drar dit med et veldig godt lag, selv om vi mistet Alessandro Ballan i krasjen. Vi får se hva som skjer når vi kommer dit. Thor er den erfarne og jeg kommer til å se på han som en mentor de neste par årene. Spesielt i år. Vi har et veldig godt forhold. Jeg er lei meg for at han ble plaget av viruset i fjor.

- Hva kan du lære av Thor?

- Jeg kan lære mye av Thor. Han har vært i toppen lenge. Han kan være rolig og seriøs, men også morsom. Han har en tørr form for humor. Vi bodde sammen en uke i giroen før han måtte dra. Han er en som ikke er truet av at jeg er yngre. Han behandler som en likeverdig og vi kan begge gjøre jobben vår godt og kjøre sammen. Jeg håper vi får se det i år.

- Får du dine egne sjanser allerede i år?

- Jeg vet ikke. Jeg skal gjøre jobben min uansett hva den er. Hvis jobben min er å hjelpe andre, som i fjor, så gjør jeg det. Får jeg sjansen av lagledelsen til å kjøre mine egne sjanser og være kaptein vil jeg selvfølgelig gjøre så godt jeg kan. Dette er det lagledelsens jobb å finne ut av.

- Blir du oppdratt som en potensiell kaptein for fremtiden?

- Jeg liker å tro det. Det var intensjonen med å komme hit. Jeg skulle vokse og etter hvert bli kaptein i klassikerne. Jeg har hatt en mye bedre vinter enn noen gang. Jeg er to kilo lettere enn tidligere sesonger. Jeg har mye motivasjon fra fjorårets sesong. Jeg er bra på gang og er veldig spent for det som kommer. Lagkameratene og alle, vi er en familie.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

- Som en ung amerikaner må du hatt Lance som forbilde. Hvordan har det vært?

- Det har gått over så lang tid. Det ene dramaet etter det andre. Det viktigste jeg kan gjøre, er å fokusere på jobben min og ikke la det gå inn på meg personlig. Det er uheldig, men saken går sin gang. Alt jeg kan gjøre er å gjøre min del for å gjøre sporten bedre. Jeg tror vi kan komme oss videre de neste par årene.

- Burde Lance fortelle sannheten?

- Jeg håper han forteller alle sannheten, men jeg kan ikke sitte her å late som jeg vet hvordan det var. Jeg var ni år da han vant sin første Tour de France. Jeg må akseptere at saken er der, og gjøre min egen greie. Hva enn som skjer, skjer.

- Er du takknemlig for at du kommer etter alt dette?

- Jeg er veldig stolt over å være en del av denne nye generasjonen, sammen med for eksempel Tejay Van Garderen. Det eneste vi kan gjøre er å sykle så rent vi kan og trene. Det hjelper ikke å gå opp på taket og rope at jeg er ren. Vi kan bare gjøre jobben vår.

- Du har snakket ut om pillebruken i feltet. Trenger sykkel å renske opp i alt?

- Jeg tror det er bra for folk å vite om min personlige holding om alle medikamenter. Både lovlige og ulovlige.

- Men det er en del gråsoner?

- Ja, det er en stor gråsone, og det vil det alltid være. Hvis folk vet hvordan jeg legger opp rittene og treningene mine og ser mine resultater basert på mitt naturlige talent, så tror jeg det er bra for fansens tillit til sykkelsporten. Hvis jeg kan bli nummer to i VM bare på min kropps potensial, ikke noe annet, så er det et godt tegn for meg og fansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva kan du lære av foreldrene dine?

- Jeg har snakket litt om dette med mamma og pappa. Pappa la opp litt før det tok av på nittitallet. De ble introdusert for forskjellige teknikker. De er, som meg, imot blodmanipulasjon og piller her og der. De er mine foreldre og jeg stoler på hva de forteller meg om deres karrierer. Jeg tror at de kan være stolte av hvordan jeg takler dette.

- Er det noen kobling mellom Lance og faren din?

- Litt her og der. Pappa kjørte litt mot Lance mot slutten av sin karriere, mens Lance startet sin karriere på den tiden. De syklet litt mot hverandre.

- Er det sant at det er noen problemer mellom Lance og faren din, at det var derfor du signerte for BMC og ikke RadioShack?

- Nei, pappa og Lance har alltid gått godt overens. Vi hadde to hovedtilbud på bordet på den tiden. Jeg er veldig glad nå for valget jeg tok med å komme til BMC. Samtidig hadde jeg dårlig samvittighet overfor Lance. Jeg følte jeg bedro han litt. Men etter som jeg har vokst i sporten har jeg sett hvordan han og organisasjonen hans behandler andre ryttere. (Her er det en setning jeg ikke oppfatter) Det var en treårsavtale mot en ettårsavtale.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hvordan er faren din sitt forhold til Greg LeMond?

- Pappa og Greg kjørte mot hverandre. Bare å være tett på Lance en stund. Da fikk jeg en annen syn på Greg. Det var bare på grunn av assosiasjonen med Lance. Jeg trenger ikke kaste meg inn i dette. Jeg skjønte ikke hvorfor Lance måtte gå etter Greg og motsatt. Jeg ser det litt fra Gregs perspektiv nå. For meg er det en annen generasjon. Nå har vi en ny generasjon.

- Hva slags skritt har du tatt på når det kommer til temposyklingen?

- Jeg har tatt et stort steg. Jeg fullførte giroen før jeg fokuserte på tempotreningen og jeg så fordelene med det. Jeg lærer fremdeles mye om min egen kropp. Basert på fjoråret hadde jeg mest resultater i VM, i motsetning til OL. Jeg var bra i OL, men ikke i VM.

- Du og Marcel Kittel har vært frittalende om doping, har du merket noe fra de eldre rytterne rundt dette?

- Alle snakker om omertaen, men jeg har ikke følt noe press fra andre. Jeg har ikke konkurrert ennå. Ingen kan komme til meg å kødde med meg i feltet. Jeg er større enn nesten alle.