RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er Tour de France størst

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Kurt Asle Arvesen, Christian Paasche og Mads Kaggestad forteller om egne erfaringer fra touren.

Tour de France er uten tvil verdens største sykkelritt.

Midt på sommeren samles millioner av tilskuere rundt om i Frankrike for å se på syklistene.

I fjor var det rundt 12 millioner tilskuere, ifølge tall fra arrangøren ASO.

VANT I FJOR: Bradley Wiggins ble heiet frem av mange briter på vei til seieren i fjorårets Tour de France.
VANT I FJOR: Bradley Wiggins ble heiet frem av mange briter på vei til seieren i fjorårets Tour de France.

Eventyret startet i 1903, da avisen L’Auto startet rittet i et håp om å skape publisitet rundt avisen.

100 utgaver senere er konklusjonen at avisen lyktes med å skape et av verdens største idrettsarrangementer.

Historie og tradisjon
Mye har skjedd på de 110 årene siden tourens oppstart. Det har blant annet vært to verdenskriger, men Tour de France har alltid stått sterkt.

Dopingskandaler til tross, treukersrittet er mer populært enn noen gang. Men hvorfor er det slik at Tour de France tiltrekker seg så mye mer oppmerksomhet enn for eksempel Giro d’Italia og Vuelta a España?

Vi lar de tidligere syklistene Mads Kaggestad og Kurt Asle Arvesen, samt TV 2s populære kommentator Christian Paasche si sin mening.

- De har lyktes med markedsføringen. De har lang historie, som også giroen har, så det er litt tilfeldigheter, men historiene betyr mye, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

- Det ligger også på et tidspunkt der det er fellesferie i Norge, og det er nok litt av grunnen til at det er så mange nordmenn der nede. Men det er jo populært utenfor Norges grenser også. Det er først og frem historien, men også måten de har fått med media på. De har tette bånd til l’Equipe som er verdens største sportsavis. I tillegg har de bygd opp en god organisasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRADISJON: Siden 1975 har Tour de France alltid blitt avsluttet på Champs-Élysées i Paris.
TRADISJON: Siden 1975 har Tour de France alltid blitt avsluttet på Champs-Élysées i Paris.

- Touren er best på TV
Christian Paasche mener både historien og TV-produksjonen spiller inn.

- Franskmennene er i mine øyne de som har vært best på PR og holdt høyest kvalitet de siste 20 årene, sier TV 2-kommentatoren til procycling.no.

- TV- og PR-messig har de vært mest profesjonelle, slik jeg ser det. Det er ikke for ingenting at de har brukt så mye penger på TV-produksjonen, som er milevis foran den i giroen og vueltaen. De har prioritert det knallhardt og sett verdien i det. Det ligger nok mye i historien også. De fikk fotfeste først, og har klart å smi på det hele veien. Rittet har vært på sommeren, mens Spania rundt ble flyttet fra våren til høsten, og det har vært mye rot.

Mads Kaggestad trekker også frem rittets fantastiske historie, men mener at tidspunktet det er lagt på også har mye å si.

- Det er nok litt sammensatt. De var de første til å lage et slikt storritt, som tydeligvis slo an i et land hvor det var mange som var opptatt av sykling. Og så er det tidspunktet det går på. I ferien har folk tid til å sette seg ned og se på det. Det er også mange turister i Frankrike, og da blir det en vanvittig stemning. Arrangøren er veldig flink til å lage løyper, og de legger rittet innom steder der det er folk, sier Kaggestad til procycling.no.

Ferietid er sykkeltid
De senere årene har nordmenn strømmet til Tour de France for å bevitne det tre uker lange eventyret i Frankrike.

Interessen har også gitt utslag på seertallene, som har steget til værs. Kaggestad tror at tidspunktet har mye å si for at touren har blitt så populær i Norge.

- Italia rundt vil aldri slå skikkelig an fordi folk flest jobber i mai. Det moderne TV-publikumet i Norge forbinder Tour de France med ferie. De er litt ute og steller og følger litt med underveis, og så ser de på avslutningene. Under giroen og vueltaen er mange på jobb, og da får man fulgt med noe, men ikke like mye. Da får man ikke den samme interessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANVITTIG MED PUBLIKUM: Det finnes (nesten) ikke steder der det ikke er publikum under Tour de France.
VANVITTIG MED PUBLIKUM: Det finnes (nesten) ikke steder der det ikke er publikum under Tour de France.

Turister strømmer til
Kollegaen i TV 2, Christian Paasche, har en teori om hvorfor så mange nordmenn er interessert i akkurat Tour de France.

- Det er fordi det er det man ble først kjent med, og det som har hatt best TV-dekning. Media har fokusert mye på det. Touren er mest populært og den største happeningen. Det suger til seg mange. Også var det de tiårene vi vant så mye, med Thor i spissen, som har gjort at interessen har økt.

- Er det en fordel at det går på sommeren?

- Ja, det ser vi på seertall også. Å sende giroen fra 15.00-17.00 i mai, mens folk er på jobb, er noe helt annet enn når folk er på ferie. Det er en kjempefordel for Tour de France.

Det er ikke bare nordmenn som drar til Frankrike om sommeren. Landet, med sitt varme klima, er et populært feriemål for mennesker verden over.

- Det er mange som ferierer i Frankrike, og selv om de ikke har et forhold til sykkel, drar de og ser en etappe hvis rittet passerer der de er. Man sikrer seg noen millioner tilskuere bare på turistene. I Frankrike er det jo det største som arrangeres hvert år, og touren har fått skikkelig fotfeste. Det er historie og kultur, sier Paasche.

Les også: Disse sykler Tour de France

Hvert år sykler de beste syklistene Tour de France. Konkurransen om å komme med på de forskjellige lagene er hard, og flesteparten har lyst til å være med.

- Hele verden ser deg
Kurt Asle Arvesen har syklet Tour de France fem ganger. Han vet godt hva Tour de France innebærer og hvorfor nesten alle syklister drømmer om å sykle rittet.

- Alle artister drømmer om å stå på hovedscenen. Tour de France er hovedscenen for syklister. Der får du vise deg frem for hele verden.

Tour de France beskrives ofte som langt hardere enn alle andre etapperitt. Det er ikke Arvesen helt enig i.

- Jeg vil si at giroen er like hard.

- Mange sier at det er mer stress, og derfor også mer mentalt slitsomt, å sykle touren enn for eksempel giroen?

- Ja, det er litt mer stress rundt touren, det er det. De siste årene har det også vært en tendens til at alle lagene har toppet lagene til touren. I giroen kan det ofte være litt mer B-preget. Nivået er nok litt høyere i touren, og sånn sett er det litt hardere. Sånn jeg har opplevd det var likevel giroen like hard. Men det kommer jo selvfølgelig an på egen form og andre omstendigheter også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BAKSERE: Å bil heiet frem av baskere opp fjellsidene i Tour de France er noe for seg selv. Ofte blir hele fjellsider kladd i oransje, spesielt i Pyreneene.
BAKSERE: Å bil heiet frem av baskere opp fjellsidene i Tour de France er noe for seg selv. Ofte blir hele fjellsider kladd i oransje, spesielt i Pyreneene.

Fantastisk stemning
Christian Paasche er allerede på Korsika og klar til å lose TV-seerne gjennom nok en Tour de France. Han forteller om en enorm stemning rundt rittet.

- Den er litt euforisk, slik jeg ser det. Jeg blir like overrasket og imponert hvert år. Det er en enorm interesse. Her har folk allerede pyntet hus og hager, og jeg møtte mange sykkelfans på vei over fra Nice til Korsika. De skulle på camping og hotell. Det har blitt en «been there, done that»-ting. Man skal ha opplevd det.

Opp gjennom årene har Tour de France og sykkelsporten generelt opplevd mange dopingtilfeller. Likevel er interessen rundt verdens største sykkelritt fjellstø.

- Det er imponerende hvordan det ikke virker til å rokke ved interessen til festen disse tre ukene er, uansett hvor mange slag sykkelsporten får i trynet. Det er så mye mer enn et sykkelritt. Franskmenn er flinke til å fokusere vekk fra det negative. Nå er det 100-årsjubileum, og det gjør man et stort nummer av. Det kommer til å dra sinnsykt med folk. Mer folk enn noen gang, det er jeg helt sikker på.

Årets Tour de France starter 29. juni i Porto-Vecchio på Korsika.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere