Gå til sidens hovedinnhold

- Derfor fikk jeg ikke spille

En ærlig Tarik Elyounoussi om ensomhet, vraking og sitt verste øyeblikk.

FREDRIKSTAD (Nettavisen): For ett år siden var han hetest i Fotball-Norge. Han hadde storspilt for et Fredrikstad-lag som var med i gullkampen i Norge, og 28. mai fikk Tarik Elyounoussi sjansen på landslaget.

Det ble en debut som i de beste eventyr. Han kom inn ved pause, og et par minutter senere hadde han utliknet til 1-1 for Norge mot Uruguay. Flere utenlandske klubber fulgte ham tett, franske Le Mans var ivrige, men det ble nederlandske Heerenveen som fikk tilslaget.

Nå, ett år etter, er Elyounoussi langt i fra like het.

Han har ikke vært aktuell for A-landslaget en eneste gang i 2009, og kun to ganger i år har han vært på banen for klubblaget i mer enn 20 minutter.

Den nederlandske eksperten Leander Schaerlaeckens karakteriserte forrige uke Elyounoussi som en «gedigen skuffelse».

Les den saken her.

Men hva er er det egentlig som har skjedd? Hvorfor har han ikke fått spilletid i Nederland?

Har han rett og slett blir en dårligere fotballspiller av ett år i Nederland?

Eller er nivået rett og slett for høyt?

Ifølge Trosvik-gutten selv er forklaringen delt.

Fra trygt til utrygt
Det handler om en reise vekk fra et trygt miljø i Fredrikstad. Han gikk fra å ha støttespillere rundt seg på alle kanter, til plutselig å være alene. Og da han etter hvert ble vant til det nye livet, så kjempet han om plass på et lag som vant og vant og vant. Og som selvfølgelig også er fylt opp med stjerner - eller spillere som lett ville vært inne på alle lag i Tippeligaen.

- Det verste øyeblikket, sier han til Nettavisen.

- Det var da vi møtte PSV Eindhoven borte ( i februar). Jeg hadde en skikkelig bra treningsuke før den kampen. Flere av lagkameratene kom bort til meg, og sa: «Nå er det din tur. Nå er du i form». Og jeg var så klar for å spille. Jeg var med bortover. Jeg var med på oppvarmingen. Jeg var med helt frem til kampstart. Jeg var med på alt. Men så, rett før avspark, fikk jeg beskjed om å sette meg på tribunen. Jeg var 19. mann.

- Akkurat da var jeg ganske deppa.

- Det høres brutalt ut?

- Man får ikke noen begrunnelse, heller. Det er ganske kjipt når man føler man har gjort det så bra. Da setter ting seg i hodet, og med en gang orker man nesten ikke noe. Samtidig vet man at det handler om å kjempe videre.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

(Saken fortsetter under bildet)

- Jeg var ensom
Men det nederlandske eventyret begynte lenge før PSV Eindhoven-kampen, og starten var bra. Tre mål på sesongens fire første kamper var mer enn godt nok.

Det var imidlertid vanskelig nok allerede fra starten av. Det som skjedde på treningsfeltet og i kamper var én ting. Men alt utenfor var kanskje enda vanskeligere.

Tarik Elyounoussi var tross alt en 20-åring som alltid hadde bodd hjemme hos mamma.

- Jeg var ganske ensom, ja. Jeg var jo vant til å ha folk rundt meg. Jeg kom hjem fra trening, og følte: «Ja, ja, nå er jeg alene igjen». Og så var det mat, da. Jeg kunne jo ikke lage mat. Overgangen var tøff, og det var trist i en periode.

- Men samtidig, når det skjer dag etter dag, måned etter måned, så blir man jo vant til det. Og nå trives jeg faktisk alene, gliser han.

Det hjalp ikke at landslaget, som han hadde så fryktelig lyst å spille for, plutselig var noe han ikke var i nærheten av å være involvert med.

- Jeg ble forbannet. Jeg ville så voldsomt spille VM-kvalifiseringskampene. Det var slag i trynet hele veien. Det var mange tanker. Mange negative tanker .

- Vær ego
Konkurransen i Heerenveen var selvfølgelig noe helt annet enn han var vant til fra Norge. Kroaten Danijel Pranjic er blitt koblet til Liverpool og Roy Beerens er aktuell for det nederlandske landslaget. Bare for å nevne to av de verste konkurrentene.

- Man får ikke ballen tilbake. Gir man den til noen andre, så dribler de heller selv. Alene med keeper forsøker man heller selv enn å spille fri deg på åpent mål. Det handler om å tenke på seg selv hele tiden, sier han.

Dermed fikk Elyounoussi raskt beskjed om å bli mer egoist.

- I Norge tenker man som lag. Der nede må man tenke på seg selv. Det handler om å vise seg frem hele tiden. Jeg fikk beskjed om å drible mye. Jeg skulle gjøre det som var naturlig. Men jeg har lært. Nå vet jeg hva jeg kommer til etter ferien. Derfor gleder jeg meg. Det blir blanke ark. Som å begynne på nytt.

Alt snudde
Etter den gode starten i fjor høst, så begynte plutselig Heerenveen å tape poeng. Elyounoussi ble henvist til benken, men slet med å gjøre seg bemerket for et lag som varierte voldsomt. Det ble satt spørsmålstegn ved Trond Sollieds kvaliteter som trener, og laget falt til en plass midt på tabellen. Det så stygt ut. Før alt så snudde igjen.

Les saken:Trodde Sollied var en tabbe

Heerenveen tok plutselig 28 av 33 mulige poeng på tre måneder.

Det var i denne perioden Elyounoussi knakk «koden». Han kom på offensiven psykisk, fikk overskudd og fant ifølge seg selv storformen. Men hva hjelper det når lagkameratene vinner og vinner. Da får som regel de som spiller sjansen igjen og igjen.

Så også i Heerenveen.

- Jeg var i skikkelig bra form, og håpet at jeg skulle få sjansen i hver eneste kamp. Uten at jeg fikk det. Da er det tøft. Flere lagkamerater ga uttrykk for at de ikke skjønte hvorfor jeg ble vraket.

- Snakket du med noen om dette?

- Nei. Jeg vil ikke at andre skal høre om problemene mine, så jeg snakket kun med broren min. I stedet jobbet jeg mye med meg selv, og nå, i etterkant, kan jeg si at jeg har lært og erfart en masse det siste året.

Nettopp derfor har det hele tiden vært uaktuelt å vende tilbake til Norge på utlån.

Og nettopp derfor angrer han overhodet ingenting.

- Nei, nei, nei, sier han.

- Jeg har lært sinnssykt mye. 29. juni starter vi opp igjen. Det blir som å starte på nytt. Jeg gleder meg, gjentar han.

For nå vet han hva som venter.

Og ikke minst - hvordan man lager pasta.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken