RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Derfor går det galt for Brann

Sist oppdatert:
- Baklengsmål er en langt større påkjenning for Brann-spillerne enn andre, mener kjent idrettspsykolog. Les hans råd til Mons Ivar Mjelde.

(iBergen.no) : Brann er ikke nødvendigvis ute av dansen rundt seriegullet etter lørdagens stjernesmell på Ullevaal, mener idrettspsykolog og motivator Frank Beck.

– Det er ikke 0-6-tapet for Lyn som indikerer om årets Brann-lag er gode nok til å bli seriemestere eller ikke. Det vil vi først se i kampen mot Aalesund på onsdag, sier han til iBergen.no.

80-åringen har jobbet som motivator for idrettskjendiser som Johann Olav Koss, Tom Nordlie, Olaf Tufte og Tommy Svindal Larsen, og har mange års erfaring med å hjelpe toppidrettsutøvere, kulturpersonligheter, bedrifter og kommuner med å forbedre deres prestasjoner.

Venn av Martin og Bengt
Selv var han opptatt med feiringen av sin egen 80-årsdag lørdag, og fikk ikke med seg massakren på Ullevaal på tv.

– Martin (Andresen) skulle jo ha vært i selskapet i går, men kunne ikke siden kampen ble flyttet til onsdag. Men jeg hadde en annen her i går, som likte resultatet. Det var Tom Nordlie, sier jubilanten.

Beck har tett kontakt både med Martin Andresen og Bengt Sæternes, og kjenner miljøet i Brann og Bergen godt, om enn fra utsiden. Han mener de enorme forventningene bergenserne har til rødtrøyene kan ha bidratt til fadesen mot Henning Bergs menn lørdag.

- Voldsomt press i Bergen
– Påkjenningen ved å ligge på tobben av tabellen er antakelig mye større for Mons Ivar Mjelde og spillerne i Brann enn i andre norske klubber. I Bergen er det et voldsomt press utenfra, og byen forlanger helt ekstraordinært av laget, ikke minst med tanke på at Martin Andresen nå nettopp har gått ut og sagt at han vil bli i Bergen for å vinne gull. Det er ikke tvil om at det hele tiden ligger i hodet på spillerne, sier Beck.

Han trekker frem Brann-spillernes deltakelse i 17.maitoget som et kroneksempel på hvordan vinden snur i Bergen. Vinner Brann 16. mai, er de helter. Med tap, eller et begredelig uavgjort, går spillerne med bøyd hode i toget og blir kritisert for innsatsen dagen før.

På samme måte blir klubben opphøyd til seriemestre etter god fangst i de innledende serierundene, og avskrevet som udugelige etter tap i én enkelt kamp.

– Interessen for Brann er så høy at folk assosierer seg med laget. Når Brann taper, er det hele Bergen som taper. Det ser man ikke minst i pressedekningen av Brann. Dette merker spillerne også på skuldrene sine når det går galt på banen, slik som i kampen mot Lyn, og gjør det ikke noe lettere å reise seg etter en tøff start i en kamp, mener idrettspsykologen.

Ber Mjelde glemme tapet
– Hva må Brann og Mons gjøre for å komme på rett spor igjen?

– Først og fremst må de nullstille seg, og tenke at det som er gjort, er gjort. Det spiller ingen rolle om de tapte 1-0, 3-0 eller 6-0. Nå må alt settes inn på å vinne mot Aalesund på onsdag. For å klare det, må de ikke snakke for mye om hva de er dårlige til, eller hva som gikk galt mot Lyn. Nå må spillerne og laget trene på det de allerede er gode på, da blir alt det andre bedre også, mener Beck.

Han håper Brann-spillerne, Mjelde og det øvrige støtteapparatet har trent på å takle medgang og motgang de siste sesongene, og vet hvordan de skal takle situasjonen som nå har oppstått.

– Har man forberedt seg mentalt på at noe slikt kan skje, er det bare å fortsette å jobbe mot målet. Da er det ikke interessant å snakke om årsaken til at man tapte 6-0. Henger man seg opp i slikt, blir det tap mot Aalesund også, mener 80-åringen.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere