Gå til sidens hovedinnhold

Derfor gikk det galt for Weylandt

- Mens han så seg bakover, traff den venstre pedalen en lav vegg, forteller øyenvitne.

Ni ryttere fra Leopard-Trek startet etappen mellom Reggio Emilia og Rapallo, men kun åtte av dem kom seg tilbake til lagbussen.

I utforkjøringen etter Passo del Bocco, var nemlig Wouter Weylandt maksimalt uheldig og skadene var så omfattende at livet hans ikke sto til å redde.

Den 26 år gamle belgieren var isolert fra andre ryttere, da uhellet inntraff. Manuel Cardoso (Team RadioShack) syklet i gruppen bak ham, og ble vitne til dødsulykken.

- Wouter hadde blitt hengende etter og forsøkte å ta seg opp til gruppen igjen. Han så seg bakover for å finne ut om det var bedre å vente på dem som kom bak. Mens han så seg bakover, traff den venstre pedalen og en del av styret en lav vegg. Det gjorde at han ble slengt til motsatt side av veibanen, og da smalt han inn i noe (en steinvegg, vår anm.) igjen, forteller RadioShacks pressetalsmann Philippe Maertens til cyclingnews.com, basert på Cardosos forklaring.

Start straks gjenopplivingsforsøk
Sjokkerte ryttere, tilskuere og TV-seere ble deretter vitne til at en utslått og blødende Weylandts ble liggende igjen i asfalten.

Noe senere viste TV-stasjonen RAI bilder av at legene utførte gjenopplivingsforsøk på rytteren. Etter 40 minutter ble et hvitt laken lagt over den forulykkede.

Rittdoktor Giovanni Tredici var den første som startet legebehandling på ulykkesstedet.

- Dessverre var situasjonen allerede prekær da vi startet opp behandlingen. Jeg var den første på ulykkesstedet, ettersom jeg satt i bilen rett bak hovedfeltet. Jeg tror jeg startet behandling etter 20 eller 30 sekunder. Vi måtte bare la de andre rytterne passere, forteller Giovanni Tredici.

Fryktet giroløypa
Manager Jef Van Den Bosch forteller til avisen Het Laatste Niuews at Weylandt var bekymret for at årets giroløype skulle være for tøff.

- Det er rart hvordan ting utvikler seg. I går sendte han meg en tekstmelding, der han kan uttrykk for at løypa var for farlig. Han var rett og slett nervøs, og nå er det for sent, sier manageren til avisen.

På tross av den grufulle ulykken, har Leopard-Trek bestemt seg for å starte tirsdagens etappe.

- Vi starter tirsdag av respekt for Weylandt-familien og fordi vi ønsker å dele vår sorg med sykkelverdenen, forteller Leopard-manager Brian Nygaard tirsdag morgen.

Les også: - Vi spiste frokost med ham i dag tidlig

- Guttene var helt knust, og dersom noen ikke ønsker å sykle, respekterer vi det, la han til.

Lar rytterne bestemme
Giro d'Italia-direktør Angelo Zomegnan fortalte mandag kveld at det er opp til rytterne hvordan etappen mellom Quarto dei Mille og Livorno gjennomføres.

- Det er opp til rytterne på Leopard-Trek og alle de andre deltakerne i Giro d'Italia. De har friheten til å velge hvordan de vil gjennomføre morgendagens (tirsdagens) etappe. Vi kommer til å respektere det, uansett hvilken avgjørelse de tar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Da procycling.no snakket med Lars Petter Nordhaug i etterkant av ulykken, hadde han sin klare formening om hvordan etappen bør bli gjennomført.

- Dersom det er opp til meg, blir etappen kansellert eller nøytralisert. Av respekt for familien og for rytterne faktisk skal ut å sykle igjen, synes jeg det er det riktige valget. Jeg håper vi ikke må gå på og jage posisjoner. Jeg er i hvert fall ikke motivert for det.

Knust bestekompis i Garmin
Også Tyler Farrar - en av Weylandt aller beste kamerater - fortsetter etter alt å dømme ferden mot Milano.

26-åringen sendte i går ut en svært følelsesladd pressemelding etter tapet av sin gode venn og treningskamerat i hjembyen Gent.

- Jeg er fullstendig knust etter tapet av Wouter i dag. Som mange av dere vet, var han min venn, treningskompis og på mange måter min bror. Hans død gir en uopprettelig endring i livet mitt, men dette er selvsagt enda verre for familien og dem han elsket høyest.

- Wouter var en av de snilleste, mest morsomme og beundringsverdige personene jeg noen gang har hatt muligheten å bli kjent med. Hans bortgang er en tragedie for hans familie, hans venner, og for sykkelsporten som helhet. Jeg kan ikke gjøre annet enn å uttrykke min dypeste medfølelse til alle som brydde seg så mye om ham som jeg gjorde. Spesielt familien hans, vennene hans, laget hans, fansen. Vi feirer hans liv og sørger like mye over tapet, skrev Farrar.

Kommentarer til denne saken