RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor gikk NIF med underskudd

Sist oppdatert:
Kjell O. Kran og Ivar Egeberg trakk seg i går fra sine verv i Norges Idrettsforbund etter et underskudd på svimlende 35,9 millioner kroner. Her kan du lese hva som gikk galt.

På idrettstinget i fjor lovet daværende idrettspresident Kjell O. Kran at regnskapet for 2003 skulle gi et overskudd på 2-3 millioner. I oktober i fjor var daværende generalsekretær Ivar Egeberg sikker på at budsjettet var i balanse.

Stort minus
Sannheten var en helt annen.

To måneder senere avga Egeberg en rapport til styret som tilsa at budsjettet lå åtte millioner på minussiden. Regnskapet som Kran presenterte i går, viste et underskudd på hele 35,9 millioner kroner.

Da er det naturlige spørsmålet: hvordan er det mulig?

SI DIN MENING:
Var det riktig av Kjell O. Kran og Ivar Egeberg å trekke seg?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Fire hovedgrunner
Ifølge Ivar Egeberg er det flere grunner.

1. Svikt i markedsinntekter. Egeberg hadde forventet å få inn to-tre sponsorprosjekter som til sammen var verdt et sted mellom seks og ni millioner kroner. Det skjedde ikke. I regnskapet er svikten bokført som 14,9 millioner i minus.

2. Tap på avtale om formidling av tv-plakater på NRK. NIF kjøpte i 2002, sammen med Norges Fotballforbund, rettighetene til å formidle tv-plakater på NRK. Dette var en avtale som gjaldt for fire år. Men etter konkursen med Sponsor Service, gikk markedet rett ad undas, og NIF fikk bare inn 5,5 millioner istedenfor 16,5. Altså et tap på 11 millioner.

3. Restkostnader etter Salt Lake City. Norge vant en drøss med medaljer i OL, men det kostet mer enn NIF hadde regnet med. Nærmere bestemt 7,9 millioner.

4. Andre budsjettavvik verdt 2,1 millioner. Under denne posten ligger utgifter på renter, administrative fellestjenester og IT.

Samlet utgjør disse fire postene 35,9 millioner. Disse pengene må nå tjenes inn over en treårsperiode. Norges Idrettsforbund har per i dag en negativ egenkapital på 46,1 millioner kroner.

En plan for hvor det skal kuttes, og hvordan man skal løse det rent praktisk, vil være klar 16. mars. Det er foreløpig uklart hva og eventuelt hvem som vil bli ofret, men tanken og målet er at kuttene ikke skal ramme særforbundene.

Var det riktig av Kjell O. Kran og Ivar Egeberg å trekke seg? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere