Derfor har det snudd for FFK

Foto: Erik Johansen / SCANPIX

Etter å ha ligget håpløst sist, er Fredrikstad nå det store formlaget i Tippeligaen. Her er forklaringen på snuoperasjonen.

16.09.04 07:06

Etter 15 serieomganger lå Fredrikstad klart sist med ni små poeng. Det var seks poeng opp til Bodø/Glimt på kvalifiseringsplass. Fem serierunder senere står Knut Torbjørn Eggens mannskap med 21 poeng, og selv om de fortsatt ligger på nedrykk er det bare ett poeng som skiller laget fra en sikker 10. plass.

Fredrikstad er faktisk det store formlaget i Tippeligaen nå. Ingen andre lag har 12 poeng på de siste fem kampene. Nærmest er Vålerenga med 11 og Rosenborg med 10 poeng.

Flere forsterkninger
- Forklaringen er sammensatt. Men når du henter inn nye spillere, når de trives og slår til - så får det ofte også en effekt på de beste spillerne som allerede er i klubben, sier trener Knut Torbjørn Eggen til TV 2 Nettavisen.

Fredrikstad hentet Bora Zivokvic, Raijo Piiroja, Alexander Lund Hansen, Wade Barrett og Dagfinn Enerly.

- Vi har fått inn fem spillere som er blant de beste i troppen. Samtidig har vi tatt bort noen av de svakeste, påpeker sportslig leder, Harry Hansen overfor TV 2 Nettavisen.

- Og ikke minst har de spillerne som allerede var i klubben, lært av de erfaringene de fikk i første halvdel av sesongen. Mange av spillerne er født og oppvokst i 2. divisjon, og læringen har tatt litt tid, legger han til.

At kaptein Tor Trondsen forsvant ut med skade hadde også sin betydning på at det etter hvert gikk dårlig.

- Negativ snøball
- Vi kom egentlig ganske bra i gang. På de fire første kampene møtte vi fire av de beste lagene i RBK, LSK, VIF og Molde, og vi stod med fire poeng etter de kampene. Så ble vi overmodige, kom inn i en negativ snøball og fikk i tillegg kapteinen langtidsskadet. Vi fikk litt for store forsvarsproblemer, spilte av oss selvtillit og kom inn i en negativ trend, forklarer Eggen.

- Burde dere kjøpt inn bedre forsvarsspillere før sesongen?

- Vi gjorde iherdige forsøk på å få tak i kraftige forsterkninger også før seriestart - i hvert fall én solid forsterkning. Men vi lyktes ikke. Det skal jo stemme både med pris og kvalitet. Kvaliteten i Tippeligaen er jo såpass høy at det ikke bare er å hente inn noen, sier Eggen.

Halvert baklengsmålene
Etter hvert lyktes imidlertid klubben, og laget er blitt klart bedre defensivt i de siste kampene. Etter 15 kamper stod Fredrikstad med 37 baklengs. Det er et snitt på nesten 2,5 baklengs per kamp. I de siste fem kampene er snittet nesten halvparten. Det gir poeng.

- Vi er veldig godt fornøyd med de vi har fått tak i, sier Eggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.