- Det var skikkelig deilig. Det er veldig befriende og beroligende, forteller Mikko Kokslien til Nettavisen.

27-åringen med det finske fornavnet snakker om følelsene som kom etter at han gikk til topps i sitt første verdenscuprenn for sesongen i kombinert.

Seieren var den femte i karrieren og kom dagen etter at han ble nummer to bak Magnus Moan, også dette i Ramsau i Østerrike.

Superhelgen sendte ham opp til fjerdeplass i verdenscupen sammenlagt, et langt stykke på rett vei etter en elendig sesongstart.

- Jeg har ikke vært stressa, men det er ikke noe moro når man ikke får det til. Jeg koste meg på kvelden etter den seieren, smiler den sympatiske kombinertløperen fra Søre Ål idrettslag.

Elsker kombinasjonen
Mikko Kokslien har alltid hatt sin styrke i langrennssporet, men likevel har han aldri vært inne på tanken om å skifte fra kombinert til spesiallangrenn. Selv i de tyngste stundene har han holdt slike tanker fra livet.

- Jeg synes det er mye mindre utfordrende med langrenn. Jeg var god i langrenn da jeg var yngre, men jeg var klar på at jeg ville gå kombinert.

- Det er balansegangen som er gøy, balansegangen mellom hvor mye langrenn du kan trene og hvor mye tid du skal bruke på hopping. For det du trener på i langrenn ødelegger for det du vil gjøre i hoppbakken.

- Og du har aldri angret på at du ikke satset på spesiallangrenn?

- Nei, jeg har aldri angret på det. Man kan noen ganger tenke at det er litt urettferdig at dette er en litt annenrangs idrett, man har jo stolthet, men jeg har aldri tenkt tanken på bare å gå langrenn, bedyrer Kokslien overfor Nettavisen.

- Hadde vært god
Han innser at kombinasjonen av å forsøke å bli best mulig i hopp og langrenn samtidig medfører at han aldri vil bli like god som de beste hopperne eller langrennsløperne i verden.

- Selv om det Håvard (Klemetsen) har gjort i hoppbakken ville holdt til å være med i verdenscupen i hopp. Han slo hele norgeseliten i sommer, men ble disket på grunn av en dress som var én centimeter for stor.

- Hvor god kunne du blitt i langrenn om du hadde satset for fullt på kun det?

- Jeg tror jeg hadde vært god, jeg må bare si det, men du vet jo aldri. Det kreves mye. Du skal være ganske hard for å bli god i langrenn. Det er helt umulig å si hvor god.

- Jeg tipper jeg hadde vært på turer (gått verdenscuprenn, red. anm.), men det får man aldri svar på.

Mistet bestefaren sin
- Hva er årsaken til at du er tilbake på topp nå?

- Det er vanskelig å si. Det er veldig små marginer i de greiene her. Jeg mistet bestefaren min og jeg tror kanskje det tynget meg litt. Jeg sier ikke at det var hele årsaken, men det kan ha påvirket sinnsstemningen min. Hopping handler mye om følelse og balanse og det er små marginer som skiller suksess og fiasko.

Mikko Kokslien hadde et nært forhold til sin bestefar i Lahti og satte pris på at han fikk vært med på begravelsen der og tatt et skikkelig farvel med et familiemedlem han verdsatte høyt. Bestefaren var selv medlem av veteranforeningen i Lahti Skiklubb.

- Han har stått meg nær i mange år og det var fint å reise til familien i Lahti etter Kuusamo og være med på begravelsen der. Bestefar var alltid interessert i å følge meg og var stolt av det jeg har prestert, forteller Kokslien til Nettavisen.

Etter oppholdet i Finland reiste det norske kombinertesset til Ramsau i Østerrike og bodde hos sin trener, Nik Huber, og hans familie fram til verdenscuprennene samme sted.

- Det var veldig bra. Jeg fikk trent i ro og fred med ham og fikk koblet litt av. Det var litt artig å møte familien hans og se hvordan han hadde det. Så det ble nesten hjemmebane, det også. Jeg har jo snart hjemmebaner overalt, humrer Kokslien.

Julefeiring hjemme
I disse dager feirer han jul hjemme på Lillehammer.

Etter nyttår står renn i Schonach, Chaux-Neuve, Seefeld, Klingenthal, Sochi og Almaty på programmet for verdenscupløperne i kombinert, for VM starter i Val di Fiemme i februar.

Mikko Kokslien regner ikke med å besøke alle stoppestedene.

- Vi har en grovplan om at vi kanskje står over et par renn rett før VM. Vi kommer jo til å prøve å legge opp til en formtopp i VM.

LES FLERE SAKER FRA 2012: