RUKA (Nettavisen): Da Tiril Udnes Weng gikk inn til to pallplasser under sesongåpningen i Finland, var det ikke bare hun som fikk glede av premiepengene som tikket inn på konto i etterkant.
Skiløperen bor nemlig sammen med tvillingsøsteren Lotta og duoen har like gjerne bestemt seg for at økonomien skal være felles.
– Jeg og Tiril deler pengene, så nå håper jeg virkelig at hun går fort, så jeg også får litt av det, sa førstnevnte lattermildt til Nettavisen før søsteren skulle i gang med finalen på sprintdistansen under åpningsdagen.
Hun fortsatte:
– Det blir mer penger på hennes konto, så da er det hun som må betale litt mer i en periode fremover.
Under verdenscuphelgen i Ruka gikk Tiril på imponerende vis inn til to pallplasser. Først på sprinten, deretter på jaktstarten. Det betyr en finfin sum i premiepenger for den norske landslagsløperen.
– Måten vi har vokst opp på
Søstrene Udnes Weng har livnært seg på idretten i flere år og er nå en del av elitelandslaget. De har også bodd sammen i en årrekke. Derfor har det vært like greit å bare dele inntektene som kommer inn.
– Herregud, ja, vi deler for så vidt litt på økonomien, så det er godt hun gleder seg over det, lo Tiril etter at den første pallplassen i Finland var sikret.
På spørsmål om hvorfor de har valgt nettopp denne løsningen, er svaret til Lotta enkelt:
– Vi er så slacke på penger, jeg kan bruke hennes bankkort og hun mitt.
Hun fortsetter:
– Jeg tror det er litt måten vi har vokst opp på, vi har aldri hatt noe personlig forhold til egne penger.
Tvillingparet har blitt 26 år, men trives foreløpig med å ha felles bopel og felles økonomi. Lotta legger imidlertid ikke skjul på at løsningen neppe blir langvarig.
– Det begynner å komme til et bristepunkt snart tror jeg. Men det er ganske lettvint, og vi har ingen andre å bo med foreløpig, så da er det en grei løsning.
Les også: Ergrer seg etter finaletabbe: – Bommet skikkelig
Mener betingelsene er for dårlige
Nettavisen snakker med skiløperne i Ruka om Astrid Uhrenholdt Jacobsens utspill om rammebetingelsene til norske idrettsutøvere. Den tidligere langrennsløperen er leder for utøverkomiteen til Norges idrettsforbund (NIF) og snakket forrige uke om de økonomiske forskjellene blant utøverne. Hun mener betingelsene for mange er for dårlige.
Blant annet trekker Uhrenholdt Jacobsen fram at stipendet utøverne får fra Olympiatoppen har vært det samme i ti år. Summen ligger på 120,000 kroner i året.
– Hun har et poeng, vi tjener oss ikke rike på dette her. Det kommer selvfølgelig an på nivået, men vi gjør jo dette frivillig og vi dyrker vår egen hobby. Så lenge jeg får det til å gå rundt, så bryr jeg meg ikke om hvor mye penger jeg har på konto, så lenge jeg kan leve det livet jeg vil, mener Lotta Udnes Weng om temaet.
Hun tror at det for hennes del er pengepremier som er den største inntekten.
Les også: Svenskene vurderer unikt grep etter landslagsbråket
Har sponsorer i hjembyen
Uhrenholdt Jacobsen trekker ikke fram spesifikke idretter i sin rapport og det er heller ingen hemmelighet at det også er flere langrennsløpere som tjener godt på idretten. Felles for mange av de beste er imidlertid at de får de overnevnte A eller B-stipendene fra Olympiatoppen.
A-stipendet er på 120,000 kroner, mens B-stipendet er på 70,000 kroner i året. Dersom utøveren tjener over 620,000 kroner i året, mister de retten til stipend.
I likhet med Udnes Weng, er heller ikke landslagskollega Anna Svendsen spesielt opptatt av økonomiaspektet ved langrennssatsingen.
– Det viktigste er først og fremst at vi har et godt sportslig opplegg for at vi skal prestere. Å være en del av landslaget syntes jeg er sinnssykt bra og jeg setter veldig pris på de tilbudene vi har, sier 32-åringen til Nettavisen.
Hun forteller imidlertid at hun er avhengig av sponsorene fra hjembyen.
– Man må ha litt lokal støtte og det har jeg hjemme i Tromsø, noe jeg er veldig glad for. Jeg har hatt flere lokale støttespillere i en del år nå, noe som er veldig viktig for meg.
Bekymret for de mindre idrettene
Uhrenholdt Jacobsen snakker først om fremst om de mindre idrettene når hun deler sin bekymring rundt rammebetingelsene. Stipendet fra Olympiatoppen er ett av punktene hun trekker fram som et problem. Dette er midler mange av utøverne på langrennslandslaget mottar.
Den tidligere langrennsløperen stiller seg spørrende til om Norge faktisk vil toppidrett. Og følger opp:
– Dette har toppidrettssjefen uttalt mange ganger. Hvis svaret på dette retoriske spørsmålet er ja, så trenger vi bedre rammebetingelser både for særforbund og utøvere.