*Nettavisen* Sport.

Derfor har Norge fortsatt gode OL-sjanser

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Europeisk dominans i VM gir Robert Hedins menn grunn til å smile.

Håndball-VM i Sverige har blitt en real nedtur for de norske gutta. Laget har slitt med både skader og sykdom, til tider spilt elendig, og er allerede ute av kampen om en semifinaleplass.

Etter tapet for Spania i den første mellomrundekampen trodde de fleste at også håpet om en plass i OL-kvalifiseringen til London-lekene i 2012 gikk fløyten.

- Ny OL-sjanse
Ifølge Aftenposten er det likevel en sjanse. Finlesning av reglementet avslører nemlig at det fortsatt ligger til rette for at Robert Hedins menn blir å finne i den engelske hovedstaden.

- Europa kommer til å ta de syv første plassene i VM og blir beste kontinent. Det betyr at Europa får to ekstra plasser i OL-kvalifiseringen. Hvis de syv beste lagene i VM og så blir de syv beste i EM neste år, vil også nummer åtte og ni i EM få bli med i OL-kvalifiseringen, sier hovedleder Espen Karlsen ifølge avisen.

Det er kun ett lag av de totalt 12 i hovedrunden som ikke er fra Europa, nemlig Argentina. Tangonasjonen vil imidlertid ikke bli blant de syv beste i VM.

Dermed vil det bli uhyre viktig å komme seg foran to andre land som ikke er klare for OL-kvalifiseringen under EM i Serbia neste år.

Måtte slått Frankrike
Opprinnelig var forutsetningene at Norge måtte kommet blant de syv beste i årets VM for å være klare for kvalifiseringen. Eventuelt vinne neste års EM.

Slik turneringen i Sverige har utviklet seg for de norske gutta, virket dette langt på vei umulig.

Første hinder på veien ville vært OL-, EM- og VM-mester Frankrike mandag kveld. Robert Hedins menn ville faktisk vært helt avhengige av å slå det mange mener er verdens beste lag.

Norge kunne dårligst bli nummer fire i sin mellomrundegruppe, med tanke på OL-kvalifiseringen, men slik gruppen ser ut for øyeblikket vil det trolig bli sisteplass på Hedins menn.

Tyskland kom i likhet med Norge inn i mellomrunden med null poeng, men med en sterk 27-24-seier over Island står tyskerne nå med to poeng.

Ungarn kom inn i gruppen med to poeng fra Norges gruppe B, og skal møte nettopp Tyskland mandag. Dette betyr at ett av disse lagene vil ende på mer enn to poeng uansett.

Norge er med andre ord det eneste laget i gruppen som står uten poeng når to kamper gjenstår. Heldigvis kan nordmennene likevel få en ny OL-sjanse om dette står seg helt ut.

Norges gruppe før møtet med Frankrike:
1. Frankrike, 5 poeng
2. Spania, 5 poeng
3. Island, 4 poeng
4. Tyskland, 2 poeng
5. Ungarn, 2 poeng
6. Norge, 0 poeng

*Skulle Norge slå både Frankrike og Tyskland i de neste to kampene, kan laget fortsatt kapre 4.-plassen i gruppen, men da må også andre resultater gå Norges vei.

** Et tenkt scenario er for eksempel at Tyskland og Ungarn spiller uavgjort mandag, mens Norge slår Frankrike. Om Norge da slår Tyskland tirsdag, samtidig som Spania slår Ungarn, vil Norge ende på fire poeng, Ungarn på tre og Tyskland på tre. Da vil Norge være én siste plasseringskamp unna å sikre OL-kvalifisering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag