Gå til sidens hovedinnhold

Derfor hentet de Hushovd

En sprinter populært kalt «Skipper'n» var aldri i tvil.

Ledelsen i Cervélo Test Team hadde mange navn på blokka da de skulle snekre sammen laget for 2009-sesongen. På den ene lista sto meritterte ryttere, på den andre sto ryttere med rent rulleblad.

Én mann toppet begge listene.

Fram til august valgte Thor Hushovd å forholde seg lojal til Roger Legeay i Crédit Agricole. Derfor lot 30-åringen være å snakke med andre lag før franskmannens selvpålagte frist til å finne en ny sponsor ebbet ut.

Overbeviste Hushovd
Men i starten av august kom Cervélo på banen. De hadde bestemt seg for å trekke seg ut av utstyrssamarbeidet med Team CSC for isteden å stå på egne ben.

De trengte to nye lederstjerner til sin satsing og kunne tilby rytterne det ypperste på utstyrssiden. Med base i Luzern var det praktisk for Hushovd, ettersom han allerede var bosatt i Sveits.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En nulltoleranse mot bruk av ulovlige midler var også viktig, i tillegg til at Cervélo var villige til omtrent å matche de økonomiske rammene Crédit Agricole-kapteinen jobbet fram i Frankrike.

- Sammen med Carlos Sastre var Thor Hushovd en rytter vi virkelig ville ha. Hele Cervélo-prosjektet er tett knyttet opp mot å finne ryttere med godt omdømme. Thor er en fin fyr, han har et godt image og han har en ren og positiv fremtid. Det er viktige premisser for et nystartet lag, sier Cervélo-direktør Thomas Campana til Nettavisen.

Sentral storsprinter
Med de to lagkapteinene på plass, startet jobben med å finne miksen av rutine og talent for å bygge fundamentet rundt de to profilene.

En tidligere storspurter har vært sentral både i forhold til å hente Hushovd, hans hjelpere og selve utformingen av Cervélos sprinterstand. Hans navn er Jean-Paul van Poppel.

Hollenderen som gikk under kallenavnet «Popeye» (Skipper’n på norsk) er en gammel kjenning av Thors personlige trener, Atle Kvålsvoll.

- Han var den beste spurteren i en periode og har vel ni etappeseirer i Tour de France. Han var en type som hadde glimt i øyet og kjente alle i feltet, men han spilte aldri når han vant løp, sier Kvålsvoll.

Konkurrerte på 80-tallet
De var konkurrenter i en periode på slutten av 80-tallet, da syklet van Poppel på det sterke Superconfex-teamet. I dag er laget bedre kjent som Rabobank.

Les også: Hyller Hushovds nye sjef

Det er visst nok ikke bare likheten mellom van Poppel og «Popeye» som gjør at han har måttet tåle sammenligningen med tegneseriefiguren.

- Det var nok både på grunn av navn og type. Jean-Paul var litt som Skipper’n fordi han plutselig tok fram kjempekreftene i spurten. Han var veldig eksplosiv og vant suverene seirer når alt klaffet. Spesielt når han var i Superconfex der de kjørte noen vanvittige opptrekk, forteller han.

Kvålsvoll hadde mye å gjøre med van Poppel å gjøre ved årtusenskiftet. Da var nordmannen sportssjef i sykkelforbundet, mens hollenderen var landslagssjef for kvinnelandslaget i treskolandet.

- Jeg husker han snakket mye om Thor allerede da.

Cervélo-toget?
Både van Poppels bakgrunn som spurter og måten det ble gjort på, bør begeistre Thor Hushovd. Trolig blir sportsdirektøren mannen Thor får mest å gjøre med, først og fremst under de kommende vårklassikerne i mars og april.

Overfor Nettavisen røper van Poppel at drømmen på sikt er å se Cervélo-toget i front når avgjørelsens skal falle i enkeltritt.

- En gang i fremtiden så håper jeg virkelig vi kan gjøre det. Men det er kun de aller beste spurtlagene som får til dette. Det beste toget jeg har sett hadde Quick Step for et par år siden i Tour de France. De var utrolig sterke. Men det er ikke enkelt å få det til. Det tar tid, du må ha kapasiteten til å gjøre det og du må få alle på laget til å ville det, sier han til Nettavisen.

Nettopp tidsaspektet er viktig å ha i bakhodet når Cervélo-teamet inntar debutsesongen i 2009. Intet tre vokser som kjent inn i himmelen, heller ikke innenfor sykkel.

Anbefalt av Hushovd
Både van Poppel, Scott Sunderland og Thomas Campana har etter beste evne forsøkt å sy sammen et slagkraftig team av hjelpere til den norske stjernerytteren.

Les også: Slik blir Hushovds nye lag

Til de store klassikerne som Milano-Sanremo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix er Roger Hammond og Andreas Klier hentet inn. Sistnevnte på personlig anbefaling fra Hushovd.

Klier har bodd flere år i Belgia og kjenner brosteinstraséene ut og inn, ned til minste detalj.

- De har rutinen og evnen til å lede an i slike ritt og å sørge for at vår mann kommer i den posisjonen han skal mot slutten, sier van Poppel.

- Vi har ryttere som kan hjelpe til i større opptrekk også, men det er mer aktuelt under Giro d’Italia eller Tour de France. Man har ikke like stor nytte av det under klassikerne, kanskje med unntak av Gent-Wevelgem.

- Kan bli med hele veien
I tillegg vil treningskamerat Gabriel Rasch og opptrekker Brett Lancaster viktige for Hushovd.

Les også: OL-mester hjelper Hushovd

- Sannsynligvis blir Brett opptrekkeren til Thor. Han blir superviktig ettersom det er såpass vanskelig å følge med hele veien inn. Det finnes mange ryttere som kan være med å trekke feltet de siste 20 kilometerne, men bare et fåtall er sterke nok til å bli med fra 500 meter og inn. Lancaster er blant disse rytterne, sier hollenderen.

Det mange nå spør seg er om den tidligere Superconfex-spurteren kan lære bort triks som gjør Hushovd til en enda bedre rytter.

- Det blir spennende å se hvilken effekt han har på Thor som rytter. Jeg tror uansett det er en fordel å ha van Poppel som sportsdirektør ettersom han kjenner de aller fleste innenfor sporten, tror Kvålsvoll.

Ingen McEwen
Selv om Cervélo-direktøren ikke er noen «hvem som helst» innenfor sporten, ønsker han ikke å fremheve sin egen bakgrunn som spurter.

Han vil heller ikke forsøke å forandre Hushovd i en alder av 30 år.

- Thor er ingen Robbie McEwen som hele tiden venter på det riktige hjulet å henge seg på. I stedet har han styrke og evnen til å starte spurten tidligere. Derfor vil også en god opptrekker være viktigere for ham. Jeg tror han kan vinne flere løp i fremtiden, enn han har gjort hittil i karrieren. Han utrolige styrke er minst like imponerende som måten han vinner løp på. Jeg er ikke i tvil om at han er den rette for laget vårt, sier van Poppel.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken