Gå til sidens hovedinnhold

Derfor kalles stortalentet «Zanka»

Lørdag kan unggutten med kun tre landskamper få i oppgave å stoppe Norge.

Det var på onsdagens trening at danske Simon Kjær skadet seg. Dermed er det usikkert om stopperstjernen blitt klar til møtet med Norge lørdag.

Midtstopperen ble hjulpet av banen under treningsøkten og ifølge danske medier skal det være ganske alvorlig.

«-Simon Kjær hadde tydeligvis meget store smerter og tårer i øynene. Han kunne ikke selv støtte seg på venstre bein.», skrev stjernejournalist Morten Crone Sejersbøl i sporten.dk.

Duket for «Zanka»?
Dermed kan det være duket for stortalentet Mathias «Zanka» Jørgensen i den viktige EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal stadion.

20-åringen er elev av Ståle Solbakken i FC København og har imponert for den danske hovedstadsklubben både i den hjemlige serien og ute i Mesterligaen denne sesongen.

Til tross for sin unge alder har «Zanka» allerede vist seg som en rask, rolig og ikke minst offensiv stopper. I Danmark regnes han som mer offensiv enn for eksempel Kjær.

Midtstopperen har så langt kun tre opptredener på det danske A-laget i løpet av karrieren, men i den danske leieren er man ikke bekymret for mangel på rutine.

- Zanka har spilt riktig bra og har stor selvtillit for tiden, så jeg ville ikke vært redd for å bruke ham mot Norge i det hele tatt, sier FCK-kamerat William Kvist til dansk TV 2.

For Norges del kan man kanskje glede seg over at i løpet av de tre kampene «Zanka» har vært på banen for Danmark, så har ingen av dem endt med seier.

Årets talent i 2008
Jørgensen har lenge blitt regnet som et stort talent hjemme i Danmark, og kom til FC København tilbake i 2007, fra naboklubben B93 som 16-åring.

Før han signerte for den danske storklubben var han også på et treningsopphold med Premier League-klubben Arsenal.

I sin tidlige FCK-karriere fikk 20-åringen flere innhopp, og spilte da stopper sammen med Norges nåværende landslagskaptein, Brede Hangeland.

Da nordmannen forsvant til engelske Fulham ble unggutten stadig en viktigere brikke for København-laget og de siste sesongene har han vært så å si fast.

Totalt har han spilt 72 kamper og scoret 6 mål i Superligaen siden debuten i september 2007. Han har også 17 opptredener i Mesterligaen.

i 2008 ble han kåret til årets talent i Danmark og samme år fikk han sin landslagsdebut i en treningskamp mot Wales.

Navn fra «Kalde rumper»
Også var dette navnet, da. «Zanka».

Jørgensen har aner fra Gambia og hans fulle navn er Mathias Jattah-Njie Jørgensen, men det er ikke den afrikanske herkomsten som er opphavet til kallenavnet.

I stedet er det den smått legendariske Hollywood-filmen «Cool Runnings» eller «Kalde rumper» på norsk fra 1993 som er bakgrunnen.

Filmen om det jamaicanske boblaget, som deltok under de olympiske vinterleker i Calgary i 1988, har nemlig en karakter kalt «Sanka».

Jørgensen skal angivelig ha vært en stor fan av filmen med blant andre John Candy i en av hovedrollene, og skal til stadighet ha plaget andre med sin etterligning av nettopp «Sanka».

Blant annet skal han ha drevet en av sine fotballtrenere til vanvidd ved å imitere karakteren fra filmen. Derfor skal treneren ha omdøpt unggutten til Mathias «Zanka» Jørgensen.

Kilder: TV2.dk, FCK.dk, Wikipedia, 24.dk. DBU.dk.

HTML EMBED
Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken