*Nettavisen* Sport.

Derfor kan du glemme å se Brækhus gratis på TV

KOSTER FLESK: Cecilia Brækhus blir ikke tilgengelig på vanlig TV med det første. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Viasat fortsetter med «forhatt» betalingsløsning.

16.09.14 07:56

I helgen bokset Cecilia Brækhus seg til en historisk seier i ringen. Den norske sluggeren er den første noensinne som har fire VM-titler på samme tid.

Brækhus hadde stort sett kontroll gjennom hele oppgjøret mot Ivana Habazin fra Kroatia og vant komfortabelt etter ti runder på poeng, 100 mot 90.

Interessen før og under kampen var enorm her hjemme i Norge, men mange følte seg likevel snytt for opplevelsen. Oppgjøret gikk nemlig på såkalt «pay per view» hos nett-tv-leverandøren Viaplay og på Viasat Parabol. Kampen kostet 299 kroner.

Dette fikk mange til å rase og Facebook-siden til Viaplay rant over av sinte kommentarer lørdag og søndag. Noen følte seg snytt, andre truet med å si opp sitt abonnement hos Viaplay, mens noen kalte opplegget en fiasko.

Ikke lovlig
Den norske regjeringen har vedtatt at Norges TV-publikum skal ha mulighet til å følge store idrettsarrangement på TV, uten å betale, men enn så lenge går ikke de populære Brækhus-kampene under disse forskriftene.

- Dette gjelder i hovedsak store arrangementer som OL, VM i ski, VM i fotball, EM i fotball og slike ting. Boksing er per dags dato ikke på listen over slike arrangement, sier Jan Anders Sæter i Medietilsynet til Nettavisen.

Proffboksing er som kjent ulovlig i Norge og så lenge idretten har denne statusen, vil det ikke kunne stilles noe krav om tilgjengelighet for alle.

- Først må det bli gjort noe politisk for å få boksing lovlig i Norge. Deretter må politikerne også stille et krav om tilgjengelighet på TV, forteller Sæter.

Under kampen i København lørdag var ifølge Dagbladet politikere fra både Frp og Høyre til stede. Frp har tidligere lovet at de vil se på mulighetene for å gjøre proffboksing lovlig i Norge og dette er fortsatt en kampsak for partiet.

Allerede til neste år kan vi få svar.

- Nå er det flertall i stortinget og siden dette er noe vi har jobbet med i så mange år, så var det ikke tvil om at det var helt naturlig for meg å dra hit, sier Morten Stordalen i Frp til Dagbladet om denne saken.

Mer betal-TV
Viaplay ønsker ikke å opplyse hvor mange som betalte for å se kampen lørdag, men informasjonssjef Øystein Hygen Christensen sier kanalen er godt fornøyd med det produket de leverte.

- Nei, vi går ikke ut med noen seertall, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Øystein Hygen Christensen i Viaplay. Foto: (MyNewsDesk)

- Det holder vi for oss selv. Vi er godt fornøyd med opplegget, salgstall og det tekniske rundt denne kampen. Vi har fått mange tilbakemeldinger, noen har vært positive, mens noen har ment det kostet for mye penger og har ikke vært komfortable med en slik betalingsløsning. Det er viktig for oss å ta inn alle tilbakemeldinger kundene gir oss, sier Viaplay og Viasats informasjonssjef.

Christensen går nå langt i å antyde at det blir en «pay per view»-løsning også neste gang Brækhus skal gå VM-kamp, til tross for kritikken fra folk.

- Ja, det er helt naturlig nå som dette er introdusert i forbindelse med boksing. Når interessen er på det nivået den er, lar det seg forsvare. Alt tilsier at vi vil gå for det på et senere tidspunkt. Men som sagt, vi skal evaluere alle aspekter ved dette og komme tilbake med hvordan vi løser dette senere.

Bekymret Brækhus
Overfor VG uttrykker Cecilia Brækhus selv en bekymring for at kampene blir sendt på «pay per view»-TV og mener det ikke er optimalt.

- Viktigst for meg er å få delt opplevelsene mine med flest mulig, sier hun.

Viaplay er likevel ikke bekymret over at bokseren uttaler seg om dette.

- Cecilia må få lov til å mene det hun vil. Dette tar vi internt med teamet hennes, sier informasjonssjef Hygen Christensen til Nettavisen.

Viaplay kjøper sine rettigheter til Brækhus-kampene fra promotøren Sauerland. Dette er dyrt og Viaplay mener derfor en pris på 299 kroner kan forsvares.

- Det er klart det koster å lage denne type produkt, spesielt når to så store boksere møtes til kamp og der begge holder høy, internasjonal klasse. Da koster det penger og da må vi ta betalt som vi gjør. Slike betalingsløsninger er helt vanlig i land som Finland, Danmark, USA og Tyskland. Det er standard der i forbindelse med store boksekamper, sier Hygen Christensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Cecilia Brækhus skulle helst sett at så mange som mulig fikk se henne i aksjon. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

En eventuell reforhandling av rettighetene kan skje neste år. Viaplay er ikke redd for at kritikken som har kommet i kjølvannet av lørdagens kamp, skal ødelegge mulighetene for å sikre ytterligere Brækhus-rettigheter.

- Cecilia Brækhus er en stor idrettspersonlighet som er veldig populær i Norge. Det at de største kampene i hennes karriere kan gå på «pay per view», vil også kunne styrke henne som idrettspersonlighet, sier Christensen.

- Dette er tilgjengelig for absolutt alle via Viaplay. Det koster jo litt mer penger enn hva det gjør når man ser dette via en vanlig TV-kanal, men du får en opplevelse som er både stor og spektakulær, sier han videre.

Brækhus' neste kamp er enn så lenge ikke berammet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.