Gå til sidens hovedinnhold

Derfor kan Norge ta rotta på svenskene

Topptrener mener det er fordel å møte Sverige først. Men ikke alle er like optimstiske.

Lørdag spiller det norske hockeylandslaget åpningskamp under VM i Slovakia. På motsatt del av isen venter seiersvante svensker.

Roy Johansen må klare seg uten stjerner som Tore Vikingstad, Mats Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen under mesterskapet, noe som er med på å dempe forventningene.

- Spillet er viktigst
Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen er likevel ikke så bekymret over hvem som mangler for Norge. Hockeyprofilen er i stedet mer opptatt av de som faktisk er med.

- Jeg tror det er viktigere å holde fokus på hvem som er der og hvem som skal prestere i stedet for hvem som ikke er med, sier Thoresen til Nettavisen.

- Hvem tro du blir nøkkelspillere for Norge nå?

- Måten gutta spiller ishockey på blir viktigst. De må ikke slippe motstanderen til for store sjanser. Også har du folk som Bastiansen, Olimb, Røyrmark og de gutta der, som blir sentrale.

Lillehammer-trener Tor Erik Nilsen mener imidlertid at Norge nok kommer til å merke det at spillere som Aasen og Thoresen er borte, spesielt i det offensive spillet.

- Jeg tror de kommer til å merke det i forhold til det kreative og spissing i power play. Dette er jo veldig produktive spillere som nå er borte, sier han til Nettavisen.

- Spillere bakfra
Mannen som ledet Lillehammer til en smått overraskende semifinale i det norske sluttspillet denne sesongen, ser likevel også positive sider ved at stjernene mangler.

- Det er bra at det kommer spillere bakfra, som har gjort det bra i oppkjøringen og fått lov til å være med å spille mye i den fasen der. Kanskje de er klare til å ta mer ansvar nå.

- Det er flere som har fått muligheten og flere som har gjort en god innsats. Jeg håper de har vokst i rollen og er klare til å spille VM, sier Lillehammer-treneren.

I likhet med trenerkollega Thoresen, tror også Nilsen at laginnsats og måten Norge spiller hockey på vil bli det mest avgjørende.

- Jeg tror det med laget er viktigst. Norge må nedkjempe motstanderen med laginnsats og god struktur i spillet, sier Nilsen.

- En tøff pulje
I tillegg til svenskene, møter det norske laget også USA og Østerrike i gruppespillet. De tre beste går til mellomrunden, mens sisteplassen må kjempe for å unngå nedrykk til B-sluttspillet.

- Norge har kommet i en tøff pulje, så det blir trolig en helt avgjørende kamp mot Østerrike, tror jeg, sier Stavanger-trener Petter Thoresen.

- Det er viktig å komme seg videre til det rette sluttspillet og ikke havne i en nedrykkspulje. Derfra må de bare ta med seg alt annet som en positiv erfaring.

Norge møter østerrikerne i den siste gruppekampen onsdag 4. mai, og om begge lag taper sine kamper mot Sverige og USA, vil dette altså bli en helt avgjørende kamp.

- Sjansen til å slå Østerrike er bra. Norge har vunnet sånne kamper før, så jeg har en bra følelse, sier Lillehammer-trener Tor Erik Nilsen.

- Slår nedenfra
Til tross for at det er et svekket Norge som stiller til mesterskapet i Kosice i Slovakia, mener Nilsen likevel det ikke er noen grunn til å ta sorgene på forskudd ennå.

Treneren har nemlig troen på at Roy Johansens menn med litt flaks fort kan ryste svenskene i åpningen.

- Sverige er jo åpningskampen. Det er en fordel, tror jeg. Sverige får en del spiller inn i troppen sånn rett før mesterskapet og er kanskje ikke så samspilte. Det er en fordel for Norge.

- Det å møte Sverige sånn før de er helt på sitt beste nivå, er nok ikke så dumt. Norge slår nedenifra så det er ikke umulig med et bra resultat og en bra start. Norge har gjort det før, sier han.

Petter Thoresen er imidlertid ikke fult så optimistisk på Norges vegne og poengterer at laget ikke må være så opptatt av selve resultatet.

- Nei, jeg tror ikke de slår Sverige. Norge skal ikke bli veldig skuffet om de taper den kampen. Det handler ikke alltid om å vinne og de bør være stolte om de gjør en jevn kamp.

- I utgangspunktet tror jeg ikke Norge er gode nok. Svenskene har gjort det alright i treningskampene og jeg tror de blir blant de beste, sier Thoresen.

Akkurat der er Nilsen enig med trenerkollegaen.

- Sverige har såpass mange gode, og en stor bredde av kvalitetsspillere, så de har alltid et virkelig godt lag. Jeg tror de kommer til å gjøre et bra VM og klare en topp fireplassering, sier han.

PS. Fredag pådro Norges førstekeeper På Grotnes seg en skade i lysken. Det vil bli avgjort lørdag ettermiddag om han spiller mot Sverige.

HTML EMBED
Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken