RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor la de lokk på Contador-saken

Foto: Håvard Solerød (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Pat McQuaid forklarer hva som gjør Alberto Contadors sak så spesiell. Se video!

GRAND HOTEL (procycling.no): På eget initiativ åpnet UCI-president Pat McQuaid pressekonferansen med en fire minutter lang monolog om bakgrunnen for Norgesbesøket, Thor Hushovds VM-bragd, en kort status i Contador-saken, den nært forestående annonseringen av ProTour-lagene i 2011 og endringer av ProTour-rankingen.

Oppdatert: Se video i bunnen av denne artikkelen!

Men deler av det norske pressekorpset var mest opptatt av å høre mer om den pågående dopingetterforskningen av verdens kanskje aller beste sykkelrytter: Alberto Contador.

Aftenpostens ringrev Espen Hansen var den første som skjøt:

- Du sier at det er vanskelig å si noe mer om Contador-saken, men når må dere foreta dere noe mer i denne saken? Hvor lenge kan denne situasjonen pågå: For dere, for ham?

- Det er en vanskelig situasjon, men man må ha i bakhodet at dette er et produkt man kan få i seg via matforurensing (contamination). Da resultatet først ble kjent, ble vi tvunget til å spørre ham hvordan han har fått det i seg. Sammen med WADA (verdens antidopingbyrå) ble vi enige om at vi måtte etterforske dette videre for å forsikre oss om stoffet kom inn via maten eller på annet vis.

- Dette er et svært detaljert og vanskelig arbeid. WADA benytter seg av sin egen ekspertise, all UCIs ekspertise, forskningsmiljøet, de som har utviklet produktet og de som selger det – er alle involvert i denne etterforskningen, forteller McQuaid.

Blånektet foran tysk TV
Så kommer han til et punkt han fikk kritikk for også under VM i Australia. Den tyske TV-stasjonen ARD satt på informasjon om at Contador hadde avlevert en positiv dopingprøve i sommer.

De konfronterte sågar McQuaid med informasjonen flere ganger, men den irske UCI-presidenten blånektet. I stedet ble det sendt ut en pressemelding fra Contador sent på kvelden (norsk tid) – og at på til i timene før Fabian Cancellara tok sitt fjerde tempogull på rad under mesterskapet i Geelong.

Og visst var det riktig: Contador hadde testet positivt på Clenbuterol. Allerede den 21. juli.

McQuaid gjentok tirsdag at det var skadelig for sykkelsporten at denne informasjonen holdt på å lekke ut via mediene:

- Det beklagelige var at denne informasjonen sprakk i mediene etter hvert. Hadde ikke det skjedd, kunne vi ventet til prosedyren og etterforskningen var unnagjort. Deretter kunne vi offentliggjort konklusjonen, hva vi gjorde, hva vi visste, når vi gjorde det, når vi visste om det, og så videre.

- På grunn av lekkasjen måtte vi publisere en uttalelse på et tidligere tidspunkt enn vi ønsket. Dette har forvoldt skade for sporten og for utøveren. Nå sitter eksperter over hele verden og diskuterer elementer av saken. De fleste av dem kjenner bare til deler av sannheten. Det er kun når UCIs og WADAs eksperter setter seg ned med alle fakta i saken, får vi vite hvor det bærer hen. Dessverre har sporten måttet lide i løpet av denne perioden. Det var ikke UCIs ønske at dette skjedde. Vi ville gjerne ha løst det på en annen måte. Vi vet ennå ikke når disse resultatene blir klare, men jeg forstår at situasjonen må oppleves utrolig stressende for utøveren. I tillegg er det negativt for sporten, men akkurat nå må vi leve med dette. Når alt kommer til alt, er det min jobb som UCI-president å beskytte rene utøvere og å beskytte utøvernes helse. Det er hovedmålet vårt, og for å få til det må vi noen ganger ta avgjørelser som påfører oss lidelse.

Krevende etterforskning
- Når du sier at du vil beskytte rene utøvere, og du ville beskytte Contador, er det fordi du ønsker å gjøre unna alle undersøkelser først?

- I vanlige saker vil en utøver avgi en positiv A-prøve først. Da blir utøveren informert, men man trenger ikke å offentliggjøre det før B-prøven eventuelt viser det samme. Clenbuterol dreier seg om matforurensing og gir en annen situasjon. Når vi samler opp informasjon mot den mistenkte rytteren via det biologiske blodpasset, og vi velger å åpne en disiplinærsak mot ham, er vi nødt til å avhøre rytteren om de spesifikke parameterne som har unormale verdier. Vi er nødt til å holde et møte med ham, sette oss ned og forklare ham hvorfor vi åpner en etterforskning av ham. Deretter har han 30 dager til å komme med sin begrunnelse for hvorfor våre målinger viser de utslagene de gjør. Dersom svarene har gir ikke er tilfredsstillende, åpner man en etterforskning. Men alt dette tar tid. Det er ikke som en A- og B-prøve-test.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN VANSKELIG SAK: Om Alberto Contador kan ha fått i seg Clenbuterol via matveien er hovedpunktet i UCIs pågående etterforskning av spanjolen. Her gir han sin egen versjon i hjembyen Pinto.
EN VANSKELIG SAK: Om Alberto Contador kan ha fått i seg Clenbuterol via matveien er hovedpunktet i UCIs pågående etterforskning av spanjolen. Her gir han sin egen versjon i hjembyen Pinto.

McQuaid tror ikke Contador-saken blir den siste av sitt slag i årene som kommer.

- Etterforskningen av Clenbuterol tar også lang tid. I fremtiden vil man se mer og mer av dette innenfor antidopingarbeidet. Vi kommer til å benytte oss av mer kunnskap fra forskningsmiljøene og informasjon fra politi og tollere. Alt dette kan dras inn i en sak og brukes som elementer i en pågående dopingetterforskning. Det betyr også at sakene nærmer seg politisaker og at det vil ta lang tid fra starten til slutten av etterforskningen. Når man kommer til sluttpunktet, bestemmer man seg for om man går videre eller ikke. Slik blir det med Contador-saken også. Sykkel og andre idretter som hjemsøkes av doping, kommer til å kjempe mer og mer mot dette i fremtiden ettersom antidopingarbeidet blir mer vitenskapelig, mer teknisk og mer forskningsbasert. Jeg mener det er positivt på den måten at vitenskapen og systemet tar innpå juksemakerne. I lange tider har ikke det vært tilfellet.

- Vi tolerer ikke doping
procycling.no spurte deretter McQuaid hvor mye skade Contador-saken allerede har forvoldt sykkelsporten.

- Jeg er ikke sikker på om skadene er så store. Det er klart at det skader sporten vår, fordi han er Tour de France-vinneren, han er en av verdens beste ryttere og han er fortsatt under mistanke for doping. Det er viktig å presisere at han fortsatt kun er mistenkt. Det er ikke fattet noen avgjørelse i denne saken, men spekulasjonene har en tendens til å skape noe mer. Når det er sagt, er dette et bevis på at UCI tar doping svært alvorlig. Det er et bevis på at sporten ikke tolererer doping, og at UCI og WADA vil fortsette kampen mot doping med full styrke. Det faktum at vi er går så grundig til verks når det gjelder en såpass liten mengde Clenbuterol, viser at vi tar dette på alvor. Det er det positive ved dette, sier han til procycling.no.

McQuaid mener også at sykkelsporten høster lovord fra andre idrettsmiljøer på grunn av UCIs antidopingoffensiv mot juksemakerne.

- En rekke medier, personer innenfor idretten og idrettsverdenen, ICO-president Jacques Rogge, WADA-president John Fahey verdsetter alle jobben UCI legger ned i denne kampen. Rogge har selv sagt at dersom man virkelig intensiverer jakten etter juksemakerne, så finner man dem. Og det er det UCI har gjort.

Nederlag mot Pellizotti
Et av de mest virkningsfulle våpnene er den kontinuerlige overvåkingen av rytternes blodpass. Sykkelsporten var først ute ved å ta i bruk denne nyvinningen sommeren 2009.

UCI har også tatt ut tiltaler kun basert på unormale endringer av rytternes blodverdier i løpet av sesongen. Det er en framgangsmåte noen av rytterne og enkelte eksperter har kritisert.

Kritikerne fikk også vann på mølla da en italiensk rettsinstans frikjente Franco Pellizotti, som UCI suspenderte i forkant av årets Giro d’Italia. McQuaid er uansett urokkelig i sitt syn på sykkelforbundets kanskje mest effektive våpen.

- Vi benytter oss av biologiske blodpass som ennå ikke er universelt når det gjelder antidopingarbeid, men det gir oss et svært kraftig våpen i kampen mot juksemakerne. Vi bruker det til å sikte oss inn mot mulige dopere, og vi har koblet dette til klassiske tilfeller av doping. Vi har også tatt ut tiltale mot ryttere kun basert på informasjon fra de biologiske blodpassene. Det gjør oss til pionerer innenfor dette området. Det har skapt vanskeligheter i noen tilfeller, men jeg synes ikke systemet undergraves av for eksempel Pellizotti-saken. Før eller siden måtte det dukke opp en dommer som ikke godkjente bevisene som ble lagt fram foran ham. Vi følte vi hadde en sterk sak, og det mener vi fortsatt. Vi venter på begrunnelsen for hvorfor dommeren ikke godkjente det, deretter vil vi bestemme om vi anker saken videre til CAS. Vi har allerede hatt to saker (Pietro Cauchiolli og Danilo Di Luca) der det italienske rettssystemet godtok bevisføringen vår. Det var en veldig viktig presedens å skape for oss. Det viser at fundamentet det biologiske blodpasset er bygget på, er allment akseptert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VELKOMSTKOMITEEN: Da kronprinsparet ankom Oslo Rådhus tirsdag var det blant annet Pat McQuaid og Thor Hushovd som tok imot dem.
VELKOMSTKOMITEEN: Da kronprinsparet ankom Oslo Rådhus tirsdag var det blant annet Pat McQuaid og Thor Hushovd som tok imot dem.

Tirsdag kveld var McQuaid til stede på en mottakelse i Oslo rådhus. Der tok han imot kronprinsparet sammen med ordfører Fabian Stang og Thor Hushovd.

Vår nybakte verdensmester var frampå og roste antidopingjobbing til UCI. Blant annet offentliggjorde McQuaid i forrige uke at han oppfordrer til innføring av fireårige utestengelser for dopingtatte ryttere. Et grep Hushovd selv har etterlyst i flere år allerede.

- Sykkelsporten er langt framme når det gjelder antidopingarbeidet. Dersom det nå innføres fireårige utestengelser, og det synes jeg de bør gjøre, vil det være nok et punkt der sporten vår fronter nye grep mot juksemakerne. Det viser at vi tar konsekvensen av problemene vi har hatt. Derfor synes jeg også det er litt synd med det dårlige ryktet sykkelsporten har fått, fortalte Hushovd til procycling.no.

Her kan du se Eurosports video fra pressekonferansen:

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere