BEITOSTØLEN (Nettavisen): Marit Bjørgen gikk to renn og vant begge under den nasjonale sesongåpningen. For øvrig var det ungjentene som stakk av med all oppmerksomheten på Beitostølen.

* Førstesenioren Therese Johaug (20) ble nummer tre lørdag (10 km fri) og nummer to søndag (5 km klassisk).

* Juniorjenta Marthe Kristoffersen (19) vant fredag (sprint), ble nummer to lørdag (10 km fri) og nummer fire søndag (5 km klassisk).

* Juniorjenta Ingvild Flugstad Østberg (18) ble nummer fem lørdag (10 km fri) og nummer tre søndag (5 km klassisk).

- Det føles nesten som om jeg har vunnet et juniorrenn, sa Marit Bjørgen humoristisk etter søndagens triumf.

LES ALT OM SESONGÅPNINGEN PÅ BEITOSTØLEN!

- Presser dem ikke
Hun er imidlertid ikke overrasket over at ungjentene puster henne i nakken.

- Dette er jo jenter som er store fysiske talenter som har trent mye i mange år. De trener allerede like mye som meg. Og de trener dobbelt så mye som juniorer som det jeg gjorde. Da jeg var 18 år, lå jeg på 400 timer i året. Det samme gjorde Vibeke Skofterud. Disse jentene er jo oppe i 800 timer, poengterer Bjørgen.

Selv om bildet er noe mer nyansert, bekrefter kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen det Bjørgen sier. Han er likevel ikke bekymret for at belastningen skal bli for tøff på ungjentene.

- Dette er snakk om veldig treningsvillige jenter. Det er ikke sånn at vi presser dem til å trene så mye. Tvert imot må vi prøve å holde dem igjen, sier Kristiansen, som er mer opptatt av å dempe all utenomsportslig støy – for eksempel ved at jentene ikke nødvendigvis skal gå alle verdenscuprenn de er sportslig kvalifisert for.

- Vi er opptatt av at juniorer skal være juniorer, poengterer han.

- Ikke farlig
Og Kristiansen får støtte fra mange hold. Søndag kveld snakket Nettavisen med Olympiatoppens utholdenhetseksperter Atle Kvålsvoll og Dag Kaas, samt tidligere juniorlandslagstrener Fredrik Aukland. Ingen av dem er bekymret for at treningsbelastningen skal bli for stor.

- Å trene mye i ung alder er ikke farlig. Det er i junioralderen du påvirker motoren og systemet best. Hvis du ikke trener nok i ung alder, er det vanskelig å ta det igjen som senior, sier Kvålsvoll.

Han understreker samtidig at visse forutsetninger må være til stede.

- Det er viktig at det er en jevn progresjon i treningsmengden. Og det er viktig å ha kontroll på intensitetsstyring, hvile og kosthold. Totalbelastningen må ikke bli for stor. En faktor som kan føre til at ikke alle disse hensynene blir ivaretatt, kan for eksempel være at man flytter på hybel i ung alder, poengterer Thor Hushovds personlige trener.

Nærmere maksnivå
Dag Kaas har jobbet tett med en lang rekke store norske langrennsprofiler. Han var trener for det norske kvinnelandslaget gjennom den gylne første halvdelen av 80-årene. Senere var han personlig trener for Bente Skari, og nå er han det samme for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Mens Uhrenholdt Jacobsen ble seniorverdensmester allerede som junior i 2007, og ble nummer to i verdenscupen i sin første seniorsesong, var Skari 26 år da hun tok sitt første VM-gull i Ramsau i 1999.

- Bente lå omtrent på samme treningsmengde som Marit Bjørgen da hun var juniorløper, og da tar det litt mer tid å nå toppen. Det har nok alltid vært individuelle forskjeller på hvor mye juniorer trener, men det som har endret seg de siste årene, er at unge idrettsutøvere har mer fleksibilitet i forhold til skole. Det gjør at de kan trene mer uten at totalbelastningen blir for stor, sier Kaas.

Samtidig poengterer han at mye trening i ung alder gir en helt annen karrierekurve:

- Mens Marit og Bente opplevde en veldig stor utvikling fra junior- til senioralder, er nok løpere som Marthe Kristoffersen og Therese Johaug mye nærmere sitt maksimale nivå allerede. De har nok fortsatt litt å gå på, men ikke nødvendigvis så mye.

(Les videre under bildet)

Gradvis økning
Fredrik Aukland deler synspunktene til Kvålsvoll og Kaas. Den sveitsiske landslagstreneren er fortsatt treningsrådgiver for Johaug og Kristoffersen.

- Hvis man skal trene mye, må man øke gradvis over tid. Når det gjelder Marthe og Therese, som jeg tok over da de var 17-18 år, hadde de i to-tre årene i forkant ligget på en høy treningsmengde. Så har de fortsatt å øke belastning gradvis, omtrent ti prosent i året. Fortsatt har de enda litt å gå på, mener han.

Aukland understreker at langrennslandslaget Knoll & Tott er unike i form av fysisk talent og treningsiver.

- De trener ikke fordi de må, men fordi de elsker det. De må bremses, røper han.

Marit Bjørgen ser ingen grunn til å angre på at hun ikke trente mer som junior, men er overhodet ikke bekymret for sine unge lagvenninner.

- Det er i hvert fall mye bedre å være god i ung alder enn ikke å være god i det hele tatt, konstaterer hun smilende.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)