*Nettavisen* Sport.

Derfor måtte han forlate Garmin-Cervélo

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Matt White (36) innser at han gjorde en feil og tror det beste var å forlate Garmin-Cervélo.

24.01.11 08:31

I april 2009 tok sportsdirektør Matt White en avgjørelse som skulle bli svært skjebnesvanger for ham. Som sportsdirektør i laget som da het Garmin-Slipstream henviste han utøveren Trent Lowe til en ordinær legetest i Valencia.

Kanskje ikke så rart ettersom rytteren på bodde i den spanske byen og var ute etter et sted å gjøre unna en makstest av oksygenopptaket.

Men det var minst to haker ved beslutningen. For det første bar legen navnet Luis Garcia del Moral, og var samme person som var sjeflege for US Postal i perioden 1999 til 2003.

Kanskje ikke så merkelig det, heller – ettersom White også syklet for samme lag i den perioden.

Brøt retningslinjene
Problemet var bare at han i kraft av Garmin-lagets (og eierselskapet Slipstreams) interne retningslinjer ikke har lov til å henvise utøvere til andre leger. Det skal i stedet lagets eget medisinske støtteapparat gjøre.

Dermed hadde styret i eierselskapet i realiteten ikke noe annet valg enn å avslutte samarbeidet med White.

- Jeg har hatt tre fantastiske og innholdsrike år med guttene fra Slipstream, og med all aktiviteten med tanke på lagets fokus denne sesongen, har jeg kommet fram til at min egen innsats kommer bedre til nytte andre steder denne sesongen, melder White i en pressemelding.

- Jeg forstår at regler er regler. Jeg beklager feilen jeg gjorde og er klar for å gå videre. Det er så mange muligheter både i Australia og ute på kontinentet, at avgjørelsen trolig var det beste både for meg og laget. Rytterne vet at jeg ønsker dem alt det beste foran 2011-sesongen, fortsetter han.

- I beste hensikt
Jonathan Vaughters er en personlig venn av White, og kan ikke ha mottatt avgjørelsen fra Slipstream-styret med lett hjerte.

I et intervju med Cycling Weekly forsøker Thor Hushovds sjef å forklare bakgrunnen for at sportsdirektøren måtte gå.

- Jeg er 100 prosent sikker på at årsaken til at White sendte Trent til den legen, ikke ble gjort med annet enn edle hensikter. På den tiden arbeidet Luis Garcia del Moral på en statsstøttet sportsklinikk i Valencia. Det var den eneste klinikken av sitt slag som kunne utføre målinger av oksygenopptak, og det var det Trent ville ha utført, forteller Vaughters.

- Trent bor i Valencia når han er i Europa, og det var nok derfor White henviste ham dit. Det var ingenting annet som lå bak den beslutningen, presiserer Vaughters overfor Cycling Weekly.

Slo ned som en bombe
For Garmin-Cervélo-rytterne slo nyheten likevel ned som en bombe.

Ifølge australske medier ble rytterne samlet til et hastig infomøte like etter målgang i Adelaide. Det ble gjengen som hjalp Cameron Meyer til sammenlagtseier i Tour Down Under, informert av Vaughters om at mannen i den siste uka hadde kjørt følgebilen bak dem, var avskjediget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

White satte deretter kursen mot hjembyen Sydney og har ikke besvart henvendelser siden.

Mangler sjef foran vårklassikerne
Brett Lancaster mottok nyheten om landsmannens skjebne med sorg.

- Jeg er ganske ny på laget, men «Whitey» er en god venn av meg. Jeg har kjørt sammen med ham i lang tid. Avgjørelsen er tatt av Slipstream-styret, så jeg kan egentlig ikke kommentere for mye rundt det, sier Lancaster til cyclingnews.com.

For ham og Thor Hushovd betyr avgjørelsen at Garmin-Cervélo må hente inn en erstatter til å styre laget under vårklassikerne. På kort sikt vil Vaughters selv løse denne rollen.

Så kan man jo spørre seg hvorfor denne informasjonen dukker opp akkurat nå? Vel, siden Lowe ankom laget i 2008, har ikke karrieren hans skutt i været. Han ble fristilt fra laget mot slutten av fjoråret og skulle i stedet prøve lykken i det dødsdømte Pegasus-laget.

Ville skåne rytterne
Slik forklarer Vaughters hvorfor opptrinnet som skjedde i april 2009 blir aktualisert nå.

- Jeg ble informert om dette for ti dager siden. Av respekt for rytterne som har syklet Tour Down Under, følte jeg at avgjørelsen ikke skulle tas når de var opptatt med å kjøre sykkelritt hver dag. Derfor ventet jeg.

- Jeg har ingen anelse om hvorfor Trent Lowe valgte å bringe dette på banen nå, men det gjorde han, avslutter Vaughters.

På vegne av Hushovd, sier personlig trener Atle Kvålsvoll følgende til procycling.no:

- Thor viser til pressemeldingen (fra laget) og har ingen kommentar utover det.

PS! White blir allerede koblet opp mot GreenEdge-prosjektet som i 2012 satser på å lage et ProTour-lag med utgangspunkt i kontinentallaget Team Jayco Skins.

HTML EMBED

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.