*Nettavisen* Sport.

Derfor saksøkes sykkelsportens mektigste mann

Foto: JOHN THYS (Scanpix/Afp)

- De må holdes ansvarlig for måten de har drevet sykkelsporten på, mener journalist.

02.11.12 09:34

Etter selv å ha blitt saksøkt av UCI-president Pat McQuaid og tidligere president, nå æresmedlem i IOC, Hein Verbruggen, leverte den irske journalisten Paul Kimmage torsdag et motsøksmål mot de to mektige sykkeltoppene.

Bakgrunn:Saksøker sykkelpresidenten

Med bakgrunn i blant annet æreskrenkelse og en sterk mistanke om svindel ber den anerkjente dopingjournalisten om at sveitsisk politi starter en etterforskning av de to sykkellederne.

- På mange måter er det viktigste ansvarliggjøring og at vi ser at McQuaid og Verbruggen fjernes fra deres posisjoner umiddelbart. Om ikke det skjer er dette en sjanse til å forandre sporten som sløses vekk.

- Det er mye som må gjøres for å ordne opp i denne sporten, og det holder ikke bare å fjerne disse personene. Det er bare første steg som må tas, men med mindre det skjer er det ingen sjanse. Da kan ikke sporten gå videre. Det starter med de to, sier Kimmage til Velonation.

Sikker på at de har en sterk sak
Med et 28 sider langt dokument og 55 sider med tilleggsbeviser overlevert til sveitsisk rett har journalisten stor tro på at det er mulig å få byttet ut ledelsen i det øverste forbundet innen sykkelsporten.

- Jeg snakket med min advokat og han mener vi har en veldig, veldig sterk sak. Han føler seg rimelig sikker på at etterforskerne vil ta på seg saken.

- Vi har klaget dem inn på ulike nivåer. For det første handler det om æreskrenkelse, men det er også en mistanke om svindel i deres behandling av Lance Armstrong, og hvordan de tillot at han dopet seg. Det er kjernen i det hele, forklarer Kimmage.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Mistanken om at UCI har sett gjennom fingrene med Armstrongs dopingmisbruk kommer på bakgrunn av flere hendelser.

Blant annet donerte Lance Armstrong 25.000 dollar til UCI i 2002 og 100.000 dollar i 2005. Overføringene ble aldri offentlig kjent før flere år senere, noe som fikk flere til å spekulere i at det hele var betaling for å slippe unna straff for positive eller mistenkelige prøver Armstrong skal ha avlagt i henholdsvis 1999 og 2001.

Det avviste sykkelpresident Pat McQuaid senest da de offentliggjorde at de godtok straffesanksjonene USADA foreslo på bakgrunn av deres rapport, for et par uker siden.

- De pengene ble ikke betalt inn for å dekke over noen positiv prøve, for det var ingen positiv prøve å dekke over, var sykkelsjefens krystallklare svar den gangen.

UCI i hardt vær
Samtidig bestemte UCI seg for å sette ned en uavhengig komite som skal undersøke hvordan forbundet har håndtert Armstrong-saken.

På bakgrunn av denne interne etterforskningen bestemte de to mektige lederne seg for å sette søksmålet de hadde mot Kimmage for æreskrenkelse på vent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Doug Pensinger

Den gravende journalisten innrømmer at det da var fristende å glemme hele saken og returnere til sitt vanlige liv.

- For å være ærlig ble jeg svært lettet da jeg hørte at søksmålet mot meg var satt på vent. Det var svært fristende for meg å si «takk gode Gud for det, nå skal jeg gå videre i livet».

Føler støtte fra sykkelfansen
Men takket være stor støtte fra mange av de som følger og elsker sykkelsporten, innså han etter hvert at denne kampen ikke var over.

Det har blant annet blitt opprettet et offentlig fond, som skulle sørge for at Kimmage fikk nok midler til å forsvare seg mot søksmålet fra UCI. Det har nå passert 500.000 norske kroner.

- På grunn av alle de sykkelfansene som har støttet meg den siste tiden følte jeg at jeg måtte ta opp kampen mot McQuaid og Verbruggen.

- Jeg føler de må holdes ansvarlig for måten de har styrt sporten på de siste 20 årene, og derfor gikk deg til motsøksmål, avslutter Paul Kimmage.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.