RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor sier han nei til å lage film

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Håvard Rugland om NFL-drømmen, filmtilbud og doping i Det Store Intervjuet.

OSLO (Nettavisen): «Kickalicious er virkelig. Han er ikke bare en internettsensasjon». Ordene kom fra store stjerner i National Football League i sommer.

De snakket om Mr. Håvard Rugland. Kickalicious var en internettsensasjon.

DRØMMEN: Håvard Rugland sikter mot NFL og håper å få kontrakt med et lag neste sommer.
DRØMMEN: Håvard Rugland sikter mot NFL og håper å få kontrakt med et lag neste sommer.

Aller mest i USA, der de spiller fotball med hendene og bruker en oval ball i stedet for den runde. Håvard Rugland fra Ålgård i Norge hadde postet en video hvor han sparket denne ovale fotballen opp i søppelkasser og ut i båter.

Videoen, som Rugland kalte «Kickalicious», spredte seg gjennom sosiale medier ut til hele verden.

Omtalt i New York Times
New York Times, verdens mest respekterte avis, gjorde en stor sak på nordmannen; «Norwegian earns internet stardom and NFL tryout to boot» .

En rekke andre amerikanske aviser fulgte opp med nye saker og intervjuer. Videoen har i dag over fem millioner visninger på YouTube.

Managere i National Football League (NFL) begynte å ringe. Han var først på prøvespill i New York Jets, deretter i Detroit Lions og til slutt en snarvisitt innom Green Bay Packers. Alle sa det samme: «Kickalicious er virkelig. Han holder NLF-klasse».

Det er slikt man lager filmer av, eller hva?

Et år etter at videoen ble postet, sitter jeg sammen med Håvard Rugland på sportsbaren O’Leary’s i Oslo. Han har fortsatt ingen NFL-kontrakt, men han har et stort smil, et hyggelig vesen og en fin sponsoravtale med Pepsi Max.

HELT NORMALT: Det å bli kuttet fra et NFL-lag er helt vanlig. Spesielt som kicker, som hvert lag bare trenger én av. Likevel tror han på NFL-kontrakt neste sommer.
HELT NORMALT: Det å bli kuttet fra et NFL-lag er helt vanlig. Spesielt som kicker, som hvert lag bare trenger én av. Likevel tror han på NFL-kontrakt neste sommer.

Viktig sponsoravtale
Han har ikke spilt en eneste seriekamp i sin idrett, men får likevel lønn av samme firma som har Lionel Messi og Sergio Agüero i stallen, for å trekke fram eksempler fra den runde fotballen.

- Jeg trener hver dag for å komme meg til NFL igjen. Det har jeg fått muligheten til takket være samarbeidsavtalen med Pepsi Max. Det gjør at jeg kan satse hundre prosent på dette.

- Føles det surrealistisk?

- Ja. Det har gått fort i svingene. Samtidig har jeg jo greid de hindrene jeg har møtt. Den filmen ga meg muligheten til å vise hva jeg kan. Prøvespillene gikk bra. Jeg ble jo signert av Lions og sesongoppkjøringen der gikk bra, sier Rugland til Nettavisen.

KICKER: Gjennom en selvlagd video sparket Rugland seg til prøvespill med flere NFL-lag.
KICKER: Gjennom en selvlagd video sparket Rugland seg til prøvespill med flere NFL-lag.

Lions har bare én kicker i stallen på 65 spillere. Det er storstjernen David Akers (38), som har lang fartstid i ligaen og ikke vrakes sånn helt uten videre. Laget forsøkte å utnytte regelverket ved å lure Rugland inn via en gammel ordning kalt «international practice squad», men fikk avslag fra ligaen, som mente at det ville være urettferdig overfor de andre lagene. Dermed ble det med en korttidskontrakt for sesongoppkjøringen.

Både Lions og Green Bay Packers har signalisert at han står høyt på deres lister.

- Jeg føler at jeg er i bedre posisjon enn noen gang, poengterer Rugland.

- Den er falsk
Vi sitter innerst i lokalene til O’Leary’s, i et hjørne som er pyntet med bilder av NFL-stjerner på veggene. Jeg husker første gang jeg så videoen hans. Nettavisens vaktsjef Morten Karlsen ba meg ta en titt på den. Jeg svarte «Glem det, Morten! Jeg har sett den. Det er mange sånne filmer der ute. Det er bare juks og fanteri».

Vel, sånn kan det gå når man har et overdrevent fokus på effektivitet og ikke tar seg tid til å sjekke ting grundig. Håvard Rugland ler hjertelig når jeg nevner dette for ham.

- Det var faktisk den beskjeden jeg fikk av en annen avis også. De hadde intervjuet meg om denne filmen, men så fikk jeg beskjed om at en eller annen som hadde vunnet en filmpris, en Amanda, sa at den var falsk. Da sa jeg at «det er den ikke. Dere kan få alle originale klipp og plukke de fra kameraet mitt». Men de slo fast at den var falsk og var ikke interessert. Så den saken røyk, men heldigvis lagde NRK en sak.

FØLGER NØYE MED: Håvard Rugland ser hver eneste kamp som Detroit Lions og Green Bay Packers spiller, pluss samtlige field goals i NFL.
FØLGER NØYE MED: Håvard Rugland ser hver eneste kamp som Detroit Lions og Green Bay Packers spiller, pluss samtlige field goals i NFL.

«Karrieren» startet i 2011. Da hadde Håvard og kameratene fulgt med på Super Bowl i rundt fem år. Han hadde i alle år fått mye skryt for venstrefoten når han spilte med den runde ballen, og tenkte at hvis det var noe han skulle kunne være god i innenfor amerikansk fotball, måtte det være som kicker.

Nysgjerrigheten tok overhånd. Rugland bestilte en amerikansk fotball over internett og begynte å trene noen uker senere. Treningen ble mer og mer seriøs, og et år senere kom ideen om å lage filmen.

- Trodde du at videoen skulle gi deg sjansen til å spille i NFL?

- Kompisene mine hadde god tro på venstrefoten min, så vi snakket om det, og jeg håpte jo at jeg en gang skulle få sjansen foran noen som betydde noe eller hadde peiling. Jeg kan ikke akkurat si at jeg trodde at jeg skulle få den muligheten ut fra denne filmen, men et håp var det jo.

- Er det fortsatt noen som tror at videoen er falsk?

- Ja, det er litt av det. Men hvis folk tror den er falsk, får jeg ta det som en kompliment. Jeg kan ikke bruke energi på det.

HTML EMBED

Flere filmhenvendelser
Håvard Rugland virker trygg på at han kommer til å få flere sjanser i NFL. I alle fall flere prøvespill. Det gir ham motivasjon til å trene hver dag, hjemme i Ålgård. 29-åringen kicker fire-fem ganger i uka, har styrketrening fire ganger i uka og kjører sprintintervaller tre-fire ganger i uka.

Han er fast bestemt på å lykkes.

Derfor takker han også nei hver gang han får henvendelser fra filmprodusenter som vil lage noe på den unike historien hans.

- Jeg har faktisk fått noen henvendelser allerede. Men jeg må ...

Rugland lar setningen henge igjen i luften.

Den henger som en fotball på vei mot målet.

- En Super Bowl hadde vært en god avslutning, sier han.

Og ler.

- Du vil ikke lage en film før du har laget slutten?

- Nei, jeg må fikse en god slutt, ler han.

- Det er en altfor god historie til ikke å lage film av den?

- Det spørs på om jeg leverer varene de neste årene. Og det har jeg store planer om å gjøre.

I mellomtiden har han sikret seg varemerke-beskyttelse av navnet «Kickalicious».

Fan-favoritt
Selv om Håvard Rugland foreløpig ikke er i NFL, har han blitt lagt merke til. Hver gang en kicker presterer dårlig for et lag, får han meldinger fra amerikanske fans som ønsker ham til dette laget. Ålgårdgutten presterte nemlig svært godt under oppholdene han hadde i USA. Da han var i Detroit Lions, leverte han en treffprosent på mer enn 90. Det regnes som meget bra.

EN VAKKER DAG er det kanskje Håvard Rugland det henger bilder av i sportsbarer rundt omkring i Norge.
EN VAKKER DAG er det kanskje Håvard Rugland det henger bilder av i sportsbarer rundt omkring i Norge.

Fansen la merke til dette, og elsket også den askepottlignende bakgrunnen.

Det så man ikke minst under treningene til Detroit Lions i sommer. Flere tusen fans stiller som regel opp på treninger (85.000 overvar den ene treningen Rugland hadde i Green Bay Packers), og under en økt med Detroit Lions stoppet hovedtrener Jim Schwartz opp midt i en seanse hvor han hadde samlet spillerne for å gi dem instrukser.

Han kikket på superstjernen Calvin Johnson, wide recieveren som er en av NFLs aller største profiler. Blikket spratt videre til en annen stjerne, Ndamukong Suh, en defensive tackle på 140 kilo. Normalt er det disse gutta som får all oppmerksomheten, men nå ropte fansen Håvard Ruglands kallenavn.

«Står de virkelig og roper på kickeren vår nå?», flirte Schwartz. Stemningen var helt kickalicious.

- Jeg syntes jo det var morsomt, erkjenner Rugland før han tar en slurk vann.

Han er jo en helt vanlig gutt fra Norge, som tilfeldigvis har et venstrebein som kan sparke gjenstander langt og presist.

- Jeg ble voldsomt positivt overrasket med tanke på hvordan lagkameratene tok meg imot. Jeg trivdes superbra. Amerikanerne er hyggelige folk. Jeg er nesten sjokkert over hvor mye støtte jeg fikk der borte, sier Rugland til Nettavisen.

Kompis med konkurrenten
Nordmannen ble til og med tatt godt imot av David Akers, mannen han ble hentet inn for å utkonkurrere. I en nådeløs sport hvor gjennomsnittskarrieren varer i bare seks år, er det ingen selvfølge at konkurransemennesker som David Akers skal ta deg godt imot når du kommer for å ta jobben hans.

- David Akers visste ikke hva han skulle tro da han hørte at «en eller annen YouTube-fyr» hadde blitt signert. Jeg så jo fra andre posisjoner i laget at det ikke alltid var like bra stemning mellom konkurrenter, men jeg har et superbra forhold til David Akers. Vi snakket senest sammen etter kampen nå på søndag.

- Han ble omtrent treneren min der borte. Vi var ofte ute og spiste middag. En meget hyggelig og hjelpsom fyr. Vi var jo konkurrenter, men vi bestemte oss tidlig for at vi begge gjorde så godt vi kunne, så vi fikk bare se hva som skjedde.

HØY TREFFPROSENT: Under oppholdet i Detroit Lions traff nordmannen med over 90 prosent av forsøkene sine.
HØY TREFFPROSENT: Under oppholdet i Detroit Lions traff nordmannen med over 90 prosent av forsøkene sine.

Det hjalp kanskje at begge presterte veldig bra under og hadde treffprosenter over 90 både i kamp og trening. For en kicker teller for øvrig treningsresultatene like mye som det som skjer i kampene, hvor det tross alt ikke er mange spark som skal gjøres.

- Ja, og spesielt for meg hadde det mye å si. Jeg ble nesten sjokkert da jeg etter å ha vært der i et par uker, så at de hadde notert ned hvert spark jeg hadde. De har god kontroll på hva du har gjort.

Dopingtestet
Det som overrasket 29-åringen fra Ålgård mest med NFL, var at han ble dopingtestet. Ikke bare én gang, heller ikke to ganger. Rugland måtte avgi dopingprøve fire ganger i løpet av de tre prøvespillene.

- Jeg ble vekket på hotellet om natten, jeg tok to prøver mens jeg satt i garderoben og én obligatorisk for noe de kaller «street drugs». Så jeg ble faktisk testet, men de testet ikke blodet, sier Rugland til Nettavisen.

Hvis en NFL-spiller tester positivt for gatenarkotika, blir han innlemmet i et spesialprogram, men han mister sannsynligvis ingen kamper. Blir han tatt for prestasjonsfremmende midler, må han stå over noen få kamper, men ligaen kamuflerer det ofte som et vanlig skadefravær.

- Er det doping i NFL?

- Jeg har egentlig ikke sett noe til det, men det er ganske logisk å tro det, for å si det sånn. I NFL er det en sånn bruk-og-kast-mentalitet når det kommer til spillere, så du har faktisk ikke råd til å være skadet hvis du er en rookie som de ikke har investert mye penger i. Spillerne føler nok at de må bli klare til kamp, selv om de er skadde, ellers ryker plassene deres.

Svaret overrasker ikke. Det minner mye om situasjonen i andre amerikanske idretter. Det er kanskje et resultat av den ekstreme vinnerkulturen USA har dyrket fram.

Det er denne kulturen Håvard Rugland er bestemt på å mestre. Målet er å få en kontrakt i løpet av våren. «David Akers trengte vel fire forsøk før han kom inn i NFL etter college», påpeker han med selvsikkerhet i stemmen.

- At jeg får muligheten til å vise meg fram, og får muligheten til å få kontrakt, det føler jeg meg trygg på. Men det er ingen garantier her.

- Du har ikke satt noen tidsfrist?

- Nei, jeg har ikke tenkt på det. Jeg skal til NFL.

- Du må skrive slutten på filmen?

- Ja.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere