Gå til sidens hovedinnhold

Derfor sier han nei til VM

- Ville vært milevis unna, sier Thomas Alsgaard etter NM-sjokket.

STEINKJER (Nettavisen): Han bruker å omtale seg som mosjonist.

Torsdag gikk den gamle skikongen Thomas Alsgaard (39) inn til en smått sensasjonell bronsemedalje på 15 km klassisk i NM. Mannen som tok gull i alle internasjonale mesterskap fra 1994 til 2003 ble kun slått av Eldar Rønning, som tok sitt første individuelle NM-gull, og Martin Johnsrud Sundby.

Men aktuell for VM i Holmenkollen er han ikke – selv om 15 km klassisk står på VM-programmet.

- Jeg er ikke i nærheten av å ha treningsgrunnlaget til det. Jeg er ikke forberedt, hevder Alsgaard.

- Jeg kunne nok tatt enda et lite steg til VM, men ville fortsatt ha vært milevis unna å være medaljekandidat. Da er det mye hyggeligere å stå og snakke om det, sier Alsgaard, som skal være ekspertkommentator for NRK under mesterskapet.

Se resultater her!

Kapasitetsløype
Han har naturligvis et poeng. For selv om han tok bronse var det ett minutt og åtte sekunder opp til norgesmester Eldar Rønning.

VM-løypene i Holmenkollen er dessuten mye tøffere. Mens NM-løypa på Steinkjer i all hovedsak var ei stakeløype, er det flere tøffe diagonalpartier i Nordmarka.

- Holmenkollen ville vært helt annerledes, den løypa krever veldig mye kapasitet. Her ble det mye armstyrke, og sånn sett passet det greit, sier Alsgaard til Nettavisen.

Avstanden opp til vinneren var faktisk omtrent som han hadde forventet.

- Jeg har trent veldig hardt og bra de siste tre ukene og er i veldig god form. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle være mellom ett og halvannet minutt bak vinneren, og det var jeg jo. Men man skulle kanskje håpe det var noen flere imellom, sier Alsgaard – som dermed setter fingeren på et velkjent problem, nemlig den manglende bredden i toppen av norsk herrelangrenn.

- Ikke flaut
Bak Petter Northug (som sto over med rusk i halsen torsdag), Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby, er det syltynt.

- Vi skulle gjerne hatt noen flere på samme nivå som de tre. Det skulle vært litt lettere å finne fjerdemannen på klassisklaget i VM. Men vi skal ikke glemme at Thomas Alsgaard er en meget god skiløper som trener bra og kan å prikke inn formen, sier sportssjef Åge Skinstad.

- Jeg synes ikke det er flaut for landslagsløperne at Thomas tar bronse her. Thomas har vært verdens beste, og i dag hadde han til og med min far som smører, gliser norgesmester Rønning.

Heller ikke Alsgaard vil være for kritisk til nivået.

- Jeg kan langrenn, hvis noen har vært i tvil om det. Jeg var i bra form i dag, så bra som det er mulig for meg å være, sier han

Stikk til Northug
Hvem som bør bli den fjerde nordmannen på 15-kilometeren i VM, vil han imidlertid ikke komme med noe forslag på.

- Men landslagsledelsen har nå mulighet til å tenke på hvem som har godt av å få denne erfaringen med tanke på framtida, sier Alsgaard.

Petter Northug deltok altså ikke torsdag, og det kan nå hende at han ikke blir å se i det hele tatt under NM på Steinkjer.

- Han har rusk i halsen, ikke mer i dag enn i går, men sjansene for at han kommer hit, svinner for hver dag han ikke kommer, sier pressetalsmann Otto Ulseth.

- Prestasjonsangst, heter det, sier Thomas Alsgaard om den saken – vel å merke i en fleipete tone.

PS. Thomas Alsgaard går ikke flere distanser i NM.

Kommentarer til denne saken