TV-bildene fra mandagens etappe i Sveits rundt viste rytterne opp den tøffeste stigningen på etappen.

Tøft nok, tenkte nok de fleste der rytterne kjempet seg opp i regnværet.

Men det TV-seerne ikke fikk se var kampen om å komme med i brudd og den brutale farten det førte til på starten av den 205 kilometer lange etappen.

- Starten i dag var rett opp en fire kilometer lang bakke. Der var det skikkelig støtecup, forteller Lars Petter Nordhaug til procycling.no etter etappen.

- Skiltet som viste at vi hadde syklet fem mil kom før jeg rakk å blunke. Det føltes ut som at det gikk i 55 kilometer i timen i snitt. Det var en skikkelig kamp. Den første timen var nesten hardere enn resten av rittet.

Les også: - Det er helt sinnsykt

Nordhaug ville i brudd
Nordhaug var selv aktiv på starten av etappen, men kom seg ikke av gårde tross gjentatte forsøk. Istedenfor fikk Blanco med Wilco Kelderman i utbruddet.

Nordmannen skulle da ligge å beskytte Mollema, og agere som hjelper i det siste fjellet. Før den tid hadde imidlertid 29-åringen brukt opp mesteparten av sine krefter.

- Da vi nærmet oss de siste bakkene måtte jeg bak i bilkøen for å stille på bremsene. Akkurat da datt 4-5 mann av, og jeg fikk ikke kjøre meg opp på bilene. Plutselig var luken opp på 30 sekunder, og jeg ble liggende bak å jakte feltet i to mil. Jeg brukte det meste jeg hadde av krefter og hadde ikke like mye å kjøre med i bakken.

Uflaksen hindret Nordhaug i å vise seg like mye frem som på den andre etappen. Ikke hadde han like gode bein heller.

- Både jeg og Bauke var litt dårligere enn i går. Det var en grei dag, og det er ofte slik det er etter et høydeopphold. Man er veldig bra den første dagen, så går det litt ned før man blir gradvis bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Gikk ikke sakte
Til slutt ble Nordhaug nummer 29, 3.57 bak vinnende Peter Sagan.

- Det er greit nok det. Jeg var nok litt bedre, og jeg håper på å henge med lengre på de neste fjelletappene, men disse lange bakkene er ikke min spesialitet. Dagens resultat er mye bedre enn tidligere i år. Det går ikke sakte oppover når man blir nummer 29 i Sveits rundt, presiser Nordhaug.

På toppen av den siste bakken så han nesten teten, men bestemte seg for at det ikke var vits i å risikere noe på de såpeglatte veiene.

En nordmann som ikke trives like godt som Nordhaug i fjellene, er Alexander Kristoff. Han er enig med Nordhaug.

- Det var tungt i dag. Det gikk en bakke fra start og der ble det splitt i feltet, forteller Kristoff til procycling.no.

- Resten av dagen var det hardkjør. Jeg var ganske sliten på slutten, men tok det rolig fra den siste bakken. Likevel var det tungt. Jeg håper det blir bedre i morgen.

Les også: - Dette lover bra for Tour de France

Kristoff skal vinne
Tirsdagens etappe skal i utgangspunktet passe Kristoff godt, til tross for to 2. kategoristigninger.

- I dag slet jeg virkelig, men det var det nok flere enn meg som gjorde. Jeg skal prøve å prestere i morgen. Etappen passer meg bedre enn de vi har kjørt hittil, og jeg skal prøve å vinne.

- Kan du slå Peter Sagan?

- Han er hvert fall i form når han henger med i en så lang bakke. Men han er ikke en ren spurter, så det er muligheter.

For å ha noe mulighet for seier, må imidlertid Kristoff restituere seg godt etter mandagens kraftprøve.

- Jeg merker jeg er sliten nå. Det blir deilig å sove i natt.

PS: Gabriel Rasch deltar også i rittet. Han kom greit i mål på mandagens etappe.