*Nettavisen* Sport.

Derfor slipper han dopingspørsmålene

REPRESENTERER NOE NYTT: Mads Kaggestad har en god følelse rundt Vincenzo Nibali, selv om italieneren er særdeles overlegen i årets Tour de France. Foto: Laurent Cipriani (Ap / NTB scanpix)

- Men man skal være forsiktig med å si noe sikkert, bedyrer sykkelekspert.

Etter to uker av 2013-utgaven av Tour de France, hadde daværende leder Chris Froome allerede måttet besvare drøssevis av dopingrelaterte spørsmål.

Vincenzo Nibali, som leder årets utgave overlegent, har derimot sluppet meget billig unna.

Følger strengere dopingregler
Det har blant annet Skys sportsdirektør, Dave Brailsford, stilt spørsmål ved, etter at altså hans rytter ble stilt til veggs i fjor.

Med tanke på at sportssjef i Nibalis lag Astana, Aleksandr Vinokourov, ble tatt for bloddoping i 2007, i tillegg til at han ryktes å ha samarbeidet med dopinglegen Michele Ferrari, ville det slik sett være naturlig å utfordre Nibali enda mer på temaet.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad forklarer hvorfor Nibali likevel slipper såpass billig unna.

- Det er flere momenter som kan forklare dette. Det viktigste er kanskje at Astana er en del av Movement for Credible Cycling (MPCC), hvor det er frivillig for sykkellagene å være med. MPCC praktiserer enda strengere anti-doping-regler enn Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og verdens anti-doping byrå (WADA). Flere medisiner som ikke står på WADAs dopingliste, er forbudt for medlemmene av MPCC, forteller Mads Kaggestad til Nettavisen.

- Sky er ikke medlem her, og dermed fikk de også flere spørsmål da Chris Froome var suveren i fjor, sier han videre.

Ikke overbevist
Kaggestad forstår likevel at dopingspørsmålene kommer også mot Nibali - selv er han avventende.

- Basert på prestasjonene hans, skal man være forsiktig med å si noe for sikkert i begge retninger. Hvis det skulle vise seg at han er dopet, vil vi få vite det om ikke lenge.

Klikk på bildet for å forstørre.

SYKKELEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Den tidligere sykkelrytteren har imidlertid en god følelse når det kommer til italienske Nibali.

- Det er ikke noe sjokk at Nibali nå hevder seg i touren, og det at han ligger så langt foran nummer to i sammendraget skyldes jo trolig at Froome og Alberto Contador har måttet bryte.

- I tillegg representerer Nibali et nytt italiensk tankesett, hvor doping absolutt ikke er inne i bildet, sier han.

Vil være en megaskandale
Etter flere dopingepisoder, forteller Kaggestad at Astana nå er veldig opptatt av å bygge opp sin troverdighet.

Skulle det i etterkant av Tour de France dermed vise seg at Nibali ikke er ren, mener nordmannen at det vil være en historisk nedtur.

- Om så skulle være tilfellet, vil det rett og slett være en megaskandale. Da vil Astana miste absolutt alt de har gjenopprettet av troverdighet, slår Kaggestad fast.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.