RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor slo russerne Northug

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske skistjerner er klare i sin tale, og får støtte av statistikken.

Onsdag kveld vant russiske Nikita Kriukov OL-sprinten noen centimeter foran landsmann Alexander Panzjinskij. De to var suverene i finalen og henviste Petter Northug til bronsemedalje.

Med russernes brogete dopingrykte og den merkelige forsvinningen fra den siste verdenscupsprinten foran OL, var det mange som reagerte på russernes suverene dobbeltseier. Blant dem var det tidligere svenske skiesset Per Elofsson, som fikk karrieren ødelagt da han prøvde å henge på en dopet Johan Mühlegg under OL i Salt Lake City.

- Jeg får en halvdårlig følelse av dette her, av to russere som sjokkerer, sa Per Elofsson på svensk tv etter løpet.

Les også: - Mistenker russerne for juks
Les også: Russerne blir ikke utestengt

For kort pause
Men Norges tidligere sprintener, Ola Vigen Hattestad, ville ikke kaste noe mistenkelig lys over russerne. Overfor NRK pekte han på den korte pausen mellom det andre semifinaleheatet og finalen som forklaring på hvorfor han og Northug fikk det så tungt.

Mens de to russerne, Øystein Pettersen og kasakhstanske Alexey Poltaranin gikk i semifinale nummer en, gikk Hattestad og Northug i semifinale to.

Dermed fikk de fire første finalistene rundt 20 minutter pause mellom semifinalen og finalen, mens de to siste nordmennene bare fikk rundt halve tiden til å komme seg på foran finaleheatet.

- Enorm forskjell
Hattestad får støtte av lagkamerat John Kristian Dahl, som akkurat ikke klarte å kapre en OL-plass på sprinten.

- Jeg er helt enig med Ola. Det er alt for kort pause mellom den andre semifinalen og finalen for herrene. 10 minutter pause mellom løpene er veldig lite. Det er enorm forskjell på 10 og 20 minutters pause, sier Dahl til Nettavisen.

Toppsprinter Anders Gløersen stemmer i.

- De to norske guttene fra semifinaleheat nummer to så slitne ut fra starten av finalen. Øystein Pettersen fra heat nummer en var med fra starten, men falt, konstaterer Gløersen overfor Nettavisen.

Endret regler foran sesongen
John Kristian Dahl forteller at sprintreglene ble endret før årets sesong. Mens det tidligere ble gått B-finaler for kvinner og menn etter semifinalene, er disse nå fjernet og man går direkte til finalen.

- Det betyr at dersom du for eksempel blir nummer tre i prologen, så er det mye verre enn å bli nummer fire. Nummer fire får plass i første semifinaleheat dersom den kommer seg velberget gjennom kvartfinalen, mens nummer tre i samme tilfelle blir plassert i semifinale nummer to, forteller Dahl.

6 av 8 vinnere fra heat 1
Nettavisen har hentet inn tall som viser at det etter regelendringen har vært en klar overvekt av vinnere fra semifinaleheat nummer en. Inkludert OL-sprinten har hele 6 av 8 sprintløp for herrer denne sesongen endt med en vinner fra den første semifinalen.

Dette har vært tilfelle i Düsseldorf, Davos, Otepää, Rybinsk, Canmore og altså nå sist under sprinten i OL.

I de to øvrige sprintene i Kuusamo og Rogla kom vinnerne fra semifinaleheat nummer 2. Navnene?

Ola Vigen Hattestad og Petter Northug.

Brukte opp kreftene på favoritten
De norske guttene har altså klart tidligere i år det de mislyktes i onsdag, men i OL-semifinalen var det tydelig at de måtte bruke alle krefter på å holde den svenske storfavoritten Emil Jönsson bak seg.

- Russerne så nok at Norge presset mye for å slå ut Emil. De gjorde dermed en genistrek ved å sette fart med en gang i finalen. De så at nordmennene var slitne og ville utnytte det. Det viste seg å være utrolig smart, sier John Kristian Dahl.

Enige om å kutte B-finalen
Det var stor enighet om å kutte ut B-finalene foran årets sesong, all den tid disse ble lite spennende. Men utøverne var opptatt av at pausen mellom semifinalene og finalen ikke måtte kuttes ned.

Her ble de ikke hørt.

- Vi løperne kommer til å gi tilbakemelding til Det internasjonale skiforbundet (FIS) om dette. Det er opp til dem å vurdere om det skal gjøres noen endringer, men det er klart at de bør ta hensyn til det sportslige, mener Dahl.

Tror på Northug-suksess
Han kommer til slutt med en beroligelse overfor gulltørste norske OL-fans.

- Petter Northug har fått en bra gjennomkjøring nå. Smørerne virker å være på rett glid, og etter Bjørgens gull er Norge i en god flyt. Petter har dette OL i sin hule hånd fremover, avslutter en optimistisk Dahl.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere