RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor snakker vi om regnbuetrøyens forbannelse

(©TDWSport.com/Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Les om «VM-forbannelsens» ti verste offer.

Forbannelsen som angivelig bringer ulykke til den som bærer regnbuetrøyen, er en av sykkelsportens aller mest overtroiske oppfatning.

Høsten 2012 krasjer Philippe Gilbert ut av Il Lombardia, i det som er hans første ritt som regjerende verdensmester. Umiddelbart etterpå blir den 30 år gamle belgieren konfrontert av journalister: «Tror du på forbannelsen, Philippe?»

Det gikk nesten ett år før han gikk helt til topps igjen. Etter mye uflaks og velt vant han omsider en etappe i Vuelta a España.

Men Gilbert er langt ifra den eneste som har funnet tragedie, uflaks eller andre bisarre hendelser ved enden av regnbuen.

1. Stan Ockers (vinner 1955)
Stan Ockers er den første syklisten som ble synonym med ulykke etter at han kapret regnbuetrøyen. Selv om regjeringstiden hans som mester var over da elendigheten inntraff.

Den kortvokste belgieren var en slu taktiker og kjørte under kallenavnet «Matematikeren». Hans skarpskodde kjørestil sikret ham blant annet pallplasseringer i Tour de Suisse og Tour de France, samt seier i éndagsklassikerene Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

I 1955 toppet han sin beste sesong med å knipe VM-tittelen under nesen på forhåndsfavorittene Jacques Anquetil, Louison Bobet, Fausto Coppi og Ferdi Kübler.

De store resultatene uteblev imidlertid det påfølgende året. Mot slutten av sesongen ble Ockers invitert til et showritt i sin hjemlige velodrom. I det som var hans 116. deltakelse på banen i Antwerpen, krasjet 36-åringen stygt og gikk inn i koma. Med kraniebrudd døde Ockers to dager senere.

2. Benoni Beheyt (vinner 1963)
Da VM i 1963 kom til Belgia satte hjemmefansen sin lit til klassikerkongen Rik Van Looy. Hele det belgiske laget ble bygget opp rundt den dobbelte verdensmesteren og de andre rytterne på laget ble betalt 10.000 belgiske franc for å hjelpe «Keiseren fra Herentals» ta sin tredje VM-tittel.

FREKK MANØVER: Beheyt trekker seg foran Van Looy på oppløpet i Ronse. En frekk og lite populær manøver som skulle vise seg sjebnesvanger for unge Beheyt.
FREKK MANØVER: Beheyt trekker seg foran Van Looy på oppløpet i Ronse. En frekk og lite populær manøver som skulle vise seg sjebnesvanger for unge Beheyt.

Det hindret imidlertid ikke Benoni Beheyt fra å angripe sin kaptein på oppløpet. En rasende Van Looy prøvde å blokkere den 23 år gamle hjelperen. Beheyt svarte med å ta tak i trøya til Van Looy, og klarte dermed å slynge seg over målstreken først.

På podiet ble Beheyt møtt av store protester hos den flamske fansen. Pressen stemplet han som en svindler. I et felt hvor Van Looy hadde en prominent rolle, hadde ikke Beheyt mange venner igjen. Var man ikke venner med «Keiseren» ble det umulig å tjene penger i Belgia.

I kjølvannet av den kontroversielle hendelsen, og med status som «persona non grata», mistet Beheyt lysten til å sykle. I 1968 la han opp – bare 27 år gammel.

3. Tom Simpson (vinner 1965)
På invitasjon fra selveste Jacques Anquetil, valgte Tom Simpson å dra på skitur vinteren etter VM-triumfen i San Sebastián. Huset til den franske mesteren i Saint-Gervais var et populært sted for syklister som ønsket å slappe av før en ny sesong.

DØDE PÅ VENTOUX: Av de medisinske undersøkelsene etter Simpsons død kom man frem til at han hadde amfetamin og alkohol i blodet under rittet
DØDE PÅ VENTOUX: Av de medisinske undersøkelsene etter Simpsons død kom man frem til at han hadde amfetamin og alkohol i blodet under rittet

For Simpsons del endte oppholdet imidlertid svært dårlig. Engelskmannen krasjet og brakk beinet. Dermed gikk den regjerende verdensmesteren glipp av vårens mange lukrative kriteriumsritt. I Tour de France krasjet han igjen på nedfarten av Col du Galibier. En mislykket sesong både sportslig og økonomisk.

Det var derfor en svært presset Tom Simpson som tok fatt på 1967-sesongen. 29-åringen var uten kontrakt ved utgangen av året og måtte derfor prestere godt i Tour de France for å sikre en ny lukrativ avtale.

Målet var å havne blant de tre beste og Simpson var notorisk og hensynsløs i sine «forberedelser» under det franske rittet.

Med sin egen ambisjon som sin verste fiende kollapset han på en seng av glohete steiner, bare 1.5 km før det fordringsløse observatoriet ved toppen av Mont Ventoux. Tom Simpson døde på sykehuset i Avignon samme kvelden.

4. Jean-Pierre Monseré (vinner 1970)
Da 21 år gamle Jean-Pierre Monseré ble kronet til VM-konge i 1970, ble han naturlig nok spådd en lysende karriere. Den belgiske fansen var ekstatiske over sin nye yndling i regnbuens farger.

DREPT I VM-TRØYA:Under rittet GP Retie i 1971 ble Monseré påkjørt av en bil og døde av skadene.
DREPT I VM-TRØYA:Under rittet GP Retie i 1971 ble Monseré påkjørt av en bil og døde av skadene.

Men for unge Jean-Pierre ble gleden kortvarig. Ti dager etter VM-triumfen døde hans hjertesyke far. Fra legen hadde Achilles Monseré fått alkoholforbud, men da sønnen ble verdensmester skjenket han seg noen øl. Dessverre fikk hyggen fatale følger.

Familien Monseré prøvde å legge dødsfallet bak seg, men under et oppvarmingsritt til Giro d’Italia inntraff tragedien nok en gang. Utenfor Lille i Nord-Frankrike krasjet Jean-Pierre med en bil som hadde kommet seg inn i løypen. Mannen i regnbuetrøyen dør momentant.

Noen år senere dør også Jean-Pierres sju år gamle sønn når han kolliderer med en bil ute på sykkeltur.

5. Harim Ottenbros (vinner 1969)
1969 var året Eddy Merckx vant alt. Under verdensmesterskapet i Zolder var derfor alles øyne rettet mot den belgiske monarken.

Nederlandske Harim Ottenbros gikk dermed godt under radaren da han pilte i brudd på den nest siste runden. På oppløpet overlistet han Julien Stevens i en rekordjevn spurt. En sjokkseier verken journalister eller fans satte særlig pris på.

Året som regjerende mester ble elendig opplevelse for Ottenbros. I Ruta del Sol havnet han i ravinen, mens håndleddet ble brukket i Flandern rundt. Sykdom spolerte resten av sesongen som endte med at lagets sponsor avsluttet samarbeidet.

Ottenbros ble tvunget til et mindre lag med mindre lønn og ble et mobbeoffer i feltet. I 1976 gjorde han slutt på sykkelkarrieren. Like etter ble han kastet på dør av kona. Otternbros endte dermed på herberge, hvor han sov på gulvet med andre hjemløse i to år.

De senere årene har Ottenbros bodd i en leilighet i Rotterdam, hvor han prøver å glemme alt som har med sykkel å gjøre.

SEIERSLØS: Roche gikk hele årets som regjerende verdensmester uten en eneste seier.
SEIERSLØS: Roche gikk hele årets som regjerende verdensmester uten en eneste seier.

6. Stephen Roche (vinner 1987)
Stephen Roche er langt ifra den eneste som har slitt tungt i sin tid som regjerende verdensmester. Men i tiden etter andre verdenskrig er iren den eneste til å gå gjennom en hel sesong uten noen seiere.

Etter han fantastiske sesong i 1987, hvor Roche vant Giro d’Italia, Tour de France og VM, fikk han hele 1988-sesongen spolert av en kneskadet.

På vinteren ble han anbefalt å besøke Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, som blant andre jobbet med spillerne til Bayern München og Bono fra U2.

Kneet til Roche ble bedre etter hvert, men iren fant aldri samme form før han la opp i 1993.

7. Luc Leblanc (vinner 1994)
Franskmannen sa takk og farvel til Festina og signerte en lukrativ avtale med Le Groupement etter VM-tittelen i 1994.

Det nye laget fikk imidlertid en svært turbulent start da Graeme Obree ble sparket tidlig på året. Skotten nektet å bidra økonomisk til lagets «medisinske støtteapparat».

LUC LEBLANC: Skader og doping preget Leblancs karriere etter VM-triumfen.
LUC LEBLANC: Skader og doping preget Leblancs karriere etter VM-triumfen.

I tillegg til interne stridigheter, slet laget også sportslig. En sliten og syk Leblanc leverte ikke varene. Samtidig gikk ryktene om at laget slet økonomisk.

Fem dager før Tour de France trekker hovedsponsoren seg etter avsløringer om pyramidespill. Leblanc klarer likevel å kare til seg en kontrakt hos italienske Polti.

Til tross for etappeseier i touren blir sesongen en komplett farse når en nerveskade tvinger Leblanc på operasjonsbordet. Året etter Festina-skandalen får franskmannen sparken hos Polti, angivelig på grunn av Leblancs skadeproblemer.

Leblanc saksøkte laget i ettertid grunnet ubetalt lønn. Han har også innrømmet doping i forbindelse med Festina-affæren.

8. Igor Astarloa (vinner 2003)
Overraskelsen var stor da Igor Astarloa, i brudd med blant andre Paolo Bettini og Michael Boogerd, gikk seirende ut av VM-rittet i Canada i 2003.

GLAD BASKER: Igor Astarloa hadde egentlig lite å smile over i sin tid iført regnbuetrøyen.
GLAD BASKER: Igor Astarloa hadde egentlig lite å smile over i sin tid iført regnbuetrøyen.

Sjokket var kanskje enda større da Astarloas arbeidsgiver, franske Cofidis, ble rammet av en stor dopingskandale og la ned all virksomhet like før Paris-Roubaix.

Baskeren rev opp kontakten med det franske laget og signerte umiddelbart for Lampre. Men med småskader fra en en bilulykke fant Astarloa aldri vinnende form under året som regjerende verdensmester.

I 2008 ble han sparket fra Team Milram da blodprøvene hans viste unaturlige verdier. Året etter gikk han til Amica Chips-Knauf, men laget ble lagt ned etter kort tid.

Kontraktsløs og uønsket la Astarloa opp før 2010-sesongen.

9. Alessandro Ballan (vinner 2008)
Med et forrykende angrep innenfor siste kilometer sikret Ballan seg VM-tittelen på hjemmebane i Varese.

NEDTUR ETTER VM: Alessandro Ballan hadde en miserabel tid med VM-trøya på skuldrene.
NEDTUR ETTER VM: Alessandro Ballan hadde en miserabel tid med VM-trøya på skuldrene.

Den påfølgende våren ble han imidlertid diagnostisert med kyssesyken, hvilket satte ham ut av spill i flere måneder.

Ballan var derfor anonym gjennom hele Tour de France, men reddet ansikt med en seier i Polen rundt. I 2010 signerte han for BMC, men lagledelsen suspenderte italieneren da han ble innblandet i en dopingsak.

I desember 2012 krasjet han stygt på en treningstur i Spania. Han pådro seg brudd i lårbeinet, brakk ett ribbein, punkterte den ene lungen og måtte fjerne milten.

10. Paolo Bettini (vinner 2006, 2007)
Bare ti dager etter VM-tittelen i Salzburg, får Paolo Bettini den grufulle nyheten om at broen er blitt drept i en bilulykke.

Bettini ville legge opp, men foreldrene hans overtalte han til å fortsette. Tre uker senere vinner han det prestisjetunge Giro di Lombardia, og dediserer naturlig nok triumfen til sin avdøde bror.

Årets som regjerende verdensmester begynte likevel svært dårlig. «Il Grillo» krasjet i Tirreno-Adriatico og mistet kjeden i E3 Prisj Vlaanderen.

Mot slutten av sesongen brøt han likevel forbannelsen ved å bli den femte rytteren gjennom tidene til å forsvare sin VM-tittel.

VANT FOR SIN AVDØDE BROR: Bettini går helt til topps i Giro di Lombardia bare uker etter brorens tragiske bortgang.
VANT FOR SIN AVDØDE BROR: Bettini går helt til topps i Giro di Lombardia bare uker etter brorens tragiske bortgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere