Gå til sidens hovedinnhold

Derfor tapte Schleck touren

Chris Horner forteller om feilene som knuste Andy Schlecks Tour de France-ambisjoner.

Chris Horner vil være en av Andy Schlecks viktigste hjelperyttere i neste års utgave av Tour de France. Den meget rutinerte amerikaneren vil spille en viktig rolle i Schlecks planer om å sykle ned Champs-Élysées i gult.

Sammen med Haimar Zubeldia blir det Horners jobb å lede brødrene Schleck over de mange harde stigningene i både Alper og Pyreneer. På papiret har de to brødrene utvilsomt det sterkeste laget foran neste års Tour de France.

LES OGSÅ:Dette er Schlecks løytnant

Men om Horner skal hjelpe Schleck til Tour-suksess er han helt klar på at mannen som er blitt nummer to i Tour de France de tre siste årene må komme til rittet i bedre form enn i år.

- Det er lett å se at Alberto og Andys form ikke var like bra som året før, for året fløy de, sier Horner til cyclingnews .

- De manglet én prosent, eller en halv prosent, men på dette nivået kan den prosenten utgjøre forskjellen på pallplass og seier, fortsetter RadioShack-Nissan-rytteren.

- Det var den første feilen
Horner har syklet profesjonelt siden 1997. 39-åringen er med det en av de mest rutinerte herrene i de profesjonelle sykkelfeltet. Han mener Andys «formsvikt» var avgjørende for utfallet av årets Tour de France.

- Feilene Andy gjorde i forhold til Tour de France ble ikke gjort under selv rittet, men i forkant. Han ankom ikke Tour de France med den samme formen som året før. Det var den første feilen, de andre feilene var små og ubetydlige, bortsett fra Alpe d’Huez-etappen, forklarer amerikaneren.

Husker du ikke den episke Alpe d’Huez-etappen? Vel, her er et lite sammendrag. Alberto Contador angrep nesten før rytterne var kommet inn i Col du Telegraph, både Schleck-brødrene, Cadel Evans og Thomas Voeckler fulgte på, men bare lillebror Schleck ble for alvor med på spanjolens hardkjør.

Duoen som lenge har blitt ansett som verdens beste klatrere kjørte sammen over den neste stigningen, Col du Galibier. Før de skulle begynne på dagens siste prøvelse, den legendariske Alpe d’Huez, ble dog hentet inn av et felt med nesten alle de andre sammenlagtkanonene.

Dette var en kjempebommert av Andy Schleck, skal vi tro gamle Horner.

- Schleck burde latt Contador kjøre. Kanskje, hvis Andy hadde opptrådd roligere og holdt seg bak, kunne han kjørt fra Cadel i den siste stigningen og tatt tid på han der. Men til slutt kjørte Cadel et fantastisk temporitt, antageligvis et av de beste han har kjørt, mener Horner.

Andy-seier betyr 50 000 euro for Horner
Selv om Horner var ansett som en outsider i årets Tour de France har han ingen problemer med det, en seier for en av brødrene Schleck betyr nemlig en god del for Horner også.

- Hvis Andy er den beste rytteren i Tour de France kan jeg sitte i front opp nest siste stigning og starte den siste stigningen i tet. Jeg er på TV hele tiden mens jeg maltrakterer feltet og gir meg når det sitter fem til ti ryttere igjen bak meg. Så kan Andy vinne Tour de France og jeg tjener 50 000 euro, ingen problemer, sier Horner.

Hvis Contador, Evans eller andre syklister for den del stiller som den soleklare favoritten derimot, oppstår et annet scenario. Et som også kan være til fordel for Johan Bruyneels gutter.

LES OGSÅ:- Contador er fortsatt nummer én

- Når du er den tredje største favoritten til Tour de France, må lagene med to største favorittene alltid gjøre jobben tidlig i rittet, forteller Horner.

- I teorien kan vi komme til den første fjelletappen med friske bein. Så får vi se om Andy er den beste, eller om vi må spille på taktikk.

Sastre vant med taktisk spill
Carlos Sastre er, ifølge Horner, den forrige som vant Tour de France med taktisk spill, og ikke nødvendigvis var den sterkeste. Sastre vant rittet 58 sekunder foran Cadel Evans, mens de daværende lagkameratene Fränk og Andy Schleck ble henholdsvis fem og elleve i sammendraget.

- Det er ingen tvil om at Carlos Sastre var god, men han var ikke best, mener 39-åringen.

- Cadel var best det året. Andy og Fränk var nesten like gode, men Cadel var best.

Horner trekker også denne gangen frem en Alpe d’Huez-etappe. Amerikaneren kjørte i Cadel Evans daværende Lotto-lag det året, og husker etappen godt. Sastre vant etappen og tok over den gule trøyen.

- Cadel kontrollerte brødrene og måtte la noen gå. Taktisk var det et vakkert trekk, jeg ville også latt Sastre gå, forteller Horner.

- Etter å ha fulgt Tour de France i 20 år var det den første gangen den sterkeste rytteren ikke vant. De vant med taktikk, og det var vakker sykling, fortsetter RadioShack-Nissan-rytteren.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken