Derfor tryna Bøkko

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

- Ingen kunne gått et svingskjær til på den skøyten, sier Håvard Bøkko til Nettavisen.

09.01.10 19:21

HAMAR (Nettavisen): Vikingsskipet var nesten stappfullt av et skøytegalt publikum. Alle hadde kommet for å se EM-duellen mellom Håvard Bøkko og Sven Kramer.

Etter 20 sekunder av Bøkkos 500 meter gikk nordmannen på trynet i isen og var ute av EM.

Mistet eggen
Nå avslører Bøkko hvorfor det gikk som det gikk.

- Jeg mistet eggen på skøyta i det jeg tok det skjæret. Det var umulig å gå et eneste svingskjær til på den skøyten, sier Bøkko til Nettavisen.

Som skøyteløper er du helt avhengig av å ha sylskarpe skøyteegger for å få grep i svingene. Bøkko slipte skøytene dagen før og sjekket møysommelig at eggen var så skarp som den skulle være før løpet.

- Skøyta var helt fin til jeg tryna. Jeg må ha kjørt på noe drit i det skjæret der. Noe småstein eller lignende, tror Bøkko.

Det skal ikke være fare for at hele skøyteeggen må byttes, men den må slipes kraftig.

Ferdig undersøkt skulder
Bøkko slo sin tidligere opererte venstreskulder i fallet, og de første meldingene gikk ut på at den ikke var gått ut av ledd, men at den måtte undersøkes nærmere.

Senere lørdag hadde Olympiatoppens lege og ortopediske kirurg, Lars Engebretsen, sett nærmere på skulderen til Bøkko. Han bekreftet de gode prognosene.

- Han må holde skulderen i ro i en uke og så trene den opp. Den første uken får han trene mest sykkel og sklibrett med armen i fatle, sier landslagstrener Jarle Pedersen til Nettavisen.

Han sier at det ikke er snakk om å gjøre ytterligere undersøkelser av skulderen til Bøkko dersom ikke den skulle bli vond.

Priser seg lykkelig
- Er du bekymret med tanke på Bøkkos OL-form? Vil dette sette ham tilbake?

- Det er vanskelig å spå om fremtiden. Men jeg ser ikke mørkt på det. Han kan få gjort mye trening uansett. Og i denne kulda kunne han neppe fått gått mye på skøyter hjemme i Hol uansett, sier Pedersen.

Han priser seg i hvert fall lykkelig over én ting.

- Heldigvis er ikke Bøkkos bein skadet, sier Pedersen.

Derimot er det ingen tvil om at Bøkko fikk seg en psykisk knekk av fallet. Han brukte svært lang tid før han orket å snakke med pressen.

- Men også hodet hans er klart på vei opp etter knekken der og da, tror Pedersen.

- Ferdig med fallet
Det bekreftes av at Bøkko var langt mer snakkesalig etter at også mennenes 5000 meter var over senere på dagen.

- Jeg følger treningsplanen som er satt opp uansett. Jeg er ferdig med fallet nå. Det er bare å glemme det, avslutter Bøkko til Nettavisen.

Søndag drar han hjem til Hol for egentrening sammen med Peter Mueller. 18. januar samles landslaget igjen.

Men først skal EM avgjøres søndag.

Kramer leder
Nederlandske Sven Kramer leder EM sammenlagt etter 500 og 5000 meteren. Han vant 5000 meteren på tiden 6.19,78 minutter.

Nummer to både på 5000 meteren og i sammendraget er italienske Enrico Fabris. Han kom i mål drøye to sekunder bak Kramer.

Sverre Haugli ble beste nordmann på 5000 meteren. Han gikk inn til femteplas med tiden 6.28,22.

- Fornøyd
Henrik Christiansen ble nummer syv med tiden 6.30,40 minutter.

- Jeg er fornøyd. Avstanden opp til vinnertiden er ikke dramatisk. I morgen skal jeg gå en rysare av en 1500 meter, sier Christiansen til Nettavisen.

Fredrik van der Horst ble nummer 10 på 5000 meteren etter en kanonavslutning.

- Fredrik skadet kneet sitt underveis i 500 meterløpet, så vi var i tvil om han kunne gå 5000 meteren. Men han gikk kjempebra, og gikk ned rundetidene på slutten, konstaterer landslagstrener Jarle Pedersen.

Sammenlagt er Henrik Christiansen beste nordmann med en 12. plass. Deretter følger van der Horst og Haugli på plassene bak.

Søndag avsluttes EM med 1500 meter og 10.000 meter for menn.

Her finner du sammenlagresultatene.

Her finner du alle resultatene fra EM.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag