RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor var det ikke Marthes skyld

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Sist oppdatert:
ANALYSE: Det var faktisk ingen som leverte varene for Norge.

LIBEREC (Nettavisen): Fjerdeplass i VM-stafett i langrenn. Det er en fiasko.

Akkurat det var selvfølgelig en pinne stiv og totalt maktesløs Marthe Kristoffersen fullstendig klar over da Charlotte Kalla og Claudia Nystad kom rasende forbi på oppløpet og sørget for at Norge ble uten medalje i en VM-stafett for kvinner for første gang siden 1999.

Ikke rart 19-åringen var sønderknust og utrøstelig.

Desto større grunn er det til å understreke at det faktisk er mange hun skal dele skylda med for at det gikk som det gikk.

For faktisk var det ingen av de norske jentene som leverte toppløp.

Taktisk bom av Bjørgen
Den mest rutinerte, Marit Bjørgen, vekslet som nummer fire, 13 sekunder bak Polen. Isolert sett greit nok, ut fra den formen hun er i.

Men ser man på løpet, var det langt fra perfekt taktisk. På den første runden lot Bjørgen seg lokke til å følge med Justyna Kowalczyk i bakkene, der russeren og finnen hadde is i magen til å slippe seg litt bak, ettersom Polen ikke var noen trussel til slutt.

På andrerunden måtte Bjørgen betale med stive lår, og både Finland og Russland var foran ved veksling. Finske Pirjo Muranen sendte faktisk ut Virpi Kuitunen over åtte sekunder før Bjørgen sendte ut Therese Johaug.

Dumdristig Johaug
Og om rutinerte Bjørgen gjorde en taktisk bommert, gjorde litt mindre rutinerte Johaug en taktisk generaltabbe. 20-åringen ga full gass fra start for å ta inn Kuitunen, og etter en drøy kilometer var hun nesten oppe i ryggen på verdens beste klassiskløper.

Den offensive taktikken skulle vise seg å være dumdristig. For Johaug ble etter hvert stiv som en pinne. Hun gikk Norge opp til andreplass, men avstanden opp til Finland økte til 31 sekunder.

Dermed hadde Kristin Størmer Steira på tredjeetappe bare én ting å gjøre, nemlig å gi full gass.

Steira i sirup
Og det gjorde hun. Løpet til sølvjenta fra 15 km fellesstart med skibytte virket imponerende fra start til mål. Hun spiste opp hele det finske forspranget lett som en lek, og gikk Norge helt opp i tet før sisteetappe.

Ser man nærmere på resultatlista avslører den imidlertid at Kristin Størmer Steira kanskje ikke hadde en så bra dag som TV-bildene kunne tyde på.

For sannheten er at finske Riita-Liisa Roponen gikk en katastrofalt dårlig etappe for Finland. Roponen hadde faktisk bare 14. beste etappetid på tredje etappe. 15 lag deltok.

Steira hadde tredje beste etappetid. Og det på en etappe der det ikke akkurat var verdens beste langrennsløpere hun konkurrerte mot.

De to som gikk fortere enn Steira, har du sannsynligvis aldri hørt om. Raskest var tyske Miriam Grössner. Hun er junior. Og skiskytter. Grössner slo Steira med 23,3 sekunder. Det er et hav av tid på fem kilometer, og vesentlig mer enn det Tyskland slo Norge med til slutt.

Den andre som var raskere enn Steira, var polske Sylvia Jaskowiec. Du hørte riktig; Sylvia Jaskowiec. (Undertegnende har fulgt langrenn nokså tett i mange år, og aldri har jeg hørt om Sylvia Jaskowiec.)

I klartekst: Det som så ut som et superløp av Kristin Størmer Steira, var et løp i sirup.

Håpløse ski
Likevel: Det er et faktum at Norge ledet VM-stafetten etter tre etapper. Marthe Kristoffersen gikk ikke bare ut først, men også med en relativt klar ledelse. Utgangspunktet var tilnærmet optimalt.

At 8,2 sekunders forsprang skulle holde til å slå Finland, som hadde verdens beste skiløper Aino-Kaisa Saarinen på sisteetappen, var likevel for mye forlangt. Men sølvet burde ha vært innen rekkevidde.

Jeg skal ikke påstå at Marthe Kristoffersen hadde noen topp dag rent fysisk. Det er ikke engang sikkert hun hadde en god dag. Og det er slett ikke umulig at nervene spilte henne et puss, og at hun slet med å finne åpningstempoet da hun måtte gå ut alene i tet.

Det jeg er helt sikker på, er at Marthe Kristoffersen ikke hadde like gode ski som konkurrentene. Da Saarinen tok henne igjen, ble det luke med en gang. I nedoverbakke.

Det skal ikke gå an.

Fire som bommet
Dårlig glid betyr at man må ta i litt ekstra. Da går man seg litt fortere stiv enn man ellers ville gjort. Ingen skal være i tvil om at Kristoffersen var stiv da hun ble spist opp av Kalla og Nystad på de siste 500 meterne.

(Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen går forresten på samme skimerke, og skiene var selvfølgelig preparert i samme smørebod. Det er fristende i å spekulere i at heller ikke Steira hadde superski ...)

Konklusjonen?

Her var det ikke ei jente som bommet. Det var fire. Når da heller ikke servicemannskapet har dagen, blir det vanskelig å vinne gull i VM.

Oppgave for voksne damer
For øvrig bør dette ha vært siste gang Norge stiller med en juniorløper på sisteetappen i en VM-stafett. Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde det i 2007, og sprakk som en ballong (Norge reddet bronsen). Torsdag gikk det altså enda verre da en identisk sprekk førte til at pallen glapp.

Uhrenholdt Jacobsen var trolig den beste ankerkvinnen Norge kunne ha hatt i 2007. Kristoffersen var sannsynligvis den best kvalifiserte for oppgaven nå, og undertegnede støttet uttaket fullt ut.

Problemet er, i etterpåklokskapens klare lys, at det sannsynligvis er mer å tape enn det er å vinne på å lesse et så tungt ansvar på så unge skuldrer.

Det heter seg at det som ikke tar livet av deg gjør deg sterkere. Jeg har på følelsen at det er en sannhet med visse modifikasjoner.

Riktig nok tok vel ikke Astrid skade av smellen i 2007, og det gjør forhåpentlig ikke Marthe denne gangen heller. Men spesielt oppbyggende har jeg ingen tro på at det er for 19 år gamle jenter å skuffe tre lagvenninner, 50 journalister og en liten million TV-seere.

Ankerjobben i mesterskap er rett og slett en oppgave for voksne damer.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere