*Nettavisen* Sport.

Derfor vil de ha nordmenn

Foto: Scanpix

Team Columbia leder an i kampen om norske sykkeltalenter.

09.01.09 15:12

På Mallorca har Team Joker Bianchi latt tre av sine beste ryttere blitt testet av storlaget Team Columbia denne uka.

Mer sykkel: Her finner du Nettavisens sykkelseksjon!

Det er lenge siden norske ryttere har vært så hete i sykkelverdenen som akkurat nå.

- I løpet av de siste årene har vi selvsagt sett hva Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen står for. Vi har en generell interesse for norske og skandinaviske ryttere. Vi mener de passer godt inn på vårt lag, sier sportsdirektør Brian Holm i Team Columbia til Nettavisen.

Lars Petter Nordhaug, Fredrik Willmann og Alexander Kristoff har alle vært inne til testing av terskel, makspuls og oksygenopptak hos det tyskamerikanske storlaget. Trolig er disse tre starten på en mer stabil proffeksport fra Norge i årene som kommer.

Gode grunner til å velge norsk
Foruten suksessen til de mer eller mindre etablerte norske proffrytterne, finnes det flere grunner til at nordmenn er populære.

Image: Norske ryttere har et godt rykte som sunne, rene og hyggelige idrettsutøvere.

Mentalitet: Norske toppidrettsutøvere er vant til å trene hardt fra ung alder. De er profesjonelle, har stor kapasitet og er ambisiøse i treningsarbeidet.

Resultater: Prestasjonene til norske storlag som Team Joker Bianchi og Team Sparebanken Vest har blitt lagt merke til. Dessuten har både Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen gått gradene i det førstnevnte laget.

Riis råder i Danmark
Tidligere proffrytter Brian Holm peker på enda et par momenter for at i hvert fall Columbia-laget tenker norsk, når de skal finne nye forsterkninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- For oss er det et problem at Bjarne Riis tar seg av de unge rytterne som kommer opp i Danmark. Gjennom Joker Bianchi ønsker vi å bygge opp noe av det samme i Norge, sier Holm.

Han har falt pladask for måten sportsdirektør Gino van Oudenhove har bygd opp laget sitt på.

- Gino kan denne bransjen og har et meget godt rykte. Vi vet hvor bra han har jobbet med disse rytterne og kjenner selvsagt til resultatene de oppnådde i fjor.

Holm: - Hvorfor blir de så gode?
Da delte Joker Bianchi-rytterne 16 førsteplasser seg imellom, både i norske og i utenlandske løp. Under Tour of Ireland testet de krefter mot blant annet proffene fra Team Columbia.

Både Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug presterte meget godt der. Nå kan belønningen komme, ettersom kontakten med Team Columbia har blitt opprettet.

- Hvorfor tror du norske ryttere har blitt så gode?

- For meg er det et interessant spørsmål. Det kan jo ikke ha noe med været å gjøre. Jeg tror det har med treningsarbeidet som gjøres i ung alder. Norske ryttere trener riktig og de er superseriøse. Når de kommer hjem til ferie etter en lang sesong, holder de seg i gang med skigåing og økter på mountainbike. De er god form når de returnerer også.

- Framtiden er lys
Nettavisen har presentert samme problemstilling overfor både sportsdirektør van Oudenhove og sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund.

- Det jobbes hardt. Norge står langt fremme i rekka når det gjelder trening. Vi står for en ren idrett. Vi tør også å satse med små, norske lag. I fjor kjørte vi for eksempel mot Team Columbia både i Irland og Tyskland. Norske ryttere er ambisiøse, sterke og holder seg til sine verdier. Dessuten har vi unike ambassadører i Kurt, Thor og Edvald, sier Joker Bianchi-direktøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

De norske fremgangene har fått sportssjef Kjærgaard til nærmest å omfavne fremtiden.

- Framtiden til norsk landeveissykling er reddet. Det er både på grunn av generasjonen som kommer opp nå, og som har etablert seg på sekundært nivå: Alex, Lars Petter, Fredrik og Stian (Remme). Men det kommer også flere fra de yngre rekkene. Jeg vil tro at vi har 3-5 nye protour-ryttere om fem år, og enda flere åtte år fram i tid.

1 av 3 kan lykkes
Selv om det for tiden er tre ryttere som er innenfor Columbia-systemet og at Stian Remme i tillegg skal få vise seg fram i Team CSC, er det ikke mange som tror på nye, norske proffer i nær fremtid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Brian Holm mener 1 av de 3 norske har en reell sjanse til å få kontrakt med laget hans, mens Kjærgaard tror på en norsk proff i løpet av sommeren og enda en i løpet av neste år - uansett lag.

- Jeg tror sjansen for at tre av våre ryttere tar steget ut i profflivet, er stor. Men at alle tre ender opp med å sykle for Columbia, har jeg liten tro på, sier van Oudenhove.

Men at det blir lagt merke til av andre profflag, er det ingen tvil om.

- Bare gøy, sier Edvald
For Edvald Boasson Hagens del kan det uansett være en fordel å få en ny nordmann på laget sitt.

- Jeg har kjørt sammen med disse guttene den gangen laget het Team Maxbo Bianchi. De fortjener absolutt en sjanse i en et profesjonelt lag. Nå vet ikke jeg om laget har tenkt å signere dem, men jeg ser på det som en stor fordel om det kommer flere norske til laget. Det hadde bare vært gøy, sier Boasson Hagen til Nettavisen.

Tidligere i uka fortalte Thor Hushovd at han tror det er en god idé for Team Columbia å sikre seg nok en nordmann. Han avslørte at også han reklamerer aktivt for å få flere norske ryttere ut i profflivet.

- Jeg har forsøkt å få nordmenn inn på andre lag ved å tipse profflagene om aktuelle ryttere. Jeg prøver å gi råd og vink hele tiden, for jeg vet at nordmenn har et godt rykte hos profflagene, sa Hushovd.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag