Magnus Moan tok en overraskende, men desto mer imponerende seier i lørdagens verdenscuprenn i Lahti. Nordmannen gjennomførte et forrykende langrenn og viser at han igjen har funnet formen. Det passer fint før neste helgs sesongavslutningen i Vikersund.

Går alt som landslagssjef Kjetil Strandbråten håper, kan Moan revansjere den skuffende VM-innsatsen, med seier sammenlagt i Verdenscupen.

- Det er 59 poeng som skiller opp til ledende Anssi Koivuranta og det er mulig å ta igjen. Men da trenger vi ikke bare at Magnus vinner begge løpene, men at flere nordmenn blander seg inn i toppen, slik at Koivuranta ikke får så mange poeng. Det tror vi at vi skal klare, sier en fornøyd og optimistisk landslagssjef til Nettavisen.

Han har nettopp sett Magnus Moan gjennomføre et av tidenes langrenn i kombinert. For Moan måtte virkelig jobbe hardt for seieren lørdag.

Langt bak
Magnus Moan strakte seg til 112 meter i hoppbakken i Lahti. Det gjorde at han gikk ut 1,51 minutter bak ledende Anssi Koivuranta fra Finland.

Men finnen, som for tiende gang denne sesongen ledet etter hopprennet, er ikke fullt så god i sporet.

Magnus Moan, derimot, er på sitt beste et monster i sporet. Og etter et skuffende VM, var det ingen tvil om at trønderen var revansjesugen før rennene i Lahti.

Fredag endte han på fjerdeplass, men var klart best i sporet.

Lørdag viste han på ny kjempekreftene i løypa.

Rolig start - deretter eksplosjon
For nordmannen startet relativt rolig og plukket ikke altfor mange sekunder på de første kilometerne. Men så bestemte Moan seg for å vise hva han var god for.

- Det har vært et fokus for Magnus å jobbe med disponeringen av løpene. Ikke å starte for hardt og dermed ha krefter til slutten. Det har betalt seg i hele vinter, sier landslagssjef Kjetil Strandbråten til Nettavisen.

For etter noen kilometer hadde det dannet seg en tetduo i løpet. I front lå nemlig verdenscupleder Koivuranta og fredagens seierherre, amerikanske Bill Demong. De skulle knive seg i mellom om seieren.

Trodde de.

- Offensiv
Men bak lå en revansjesugen nordmann og begynte hardkjøret. Nedturen i VM så ut til å være glemt og Magnus Moan var som et rovdyr på jakt etter et intetanende bytte.

- Magnus var nok litt defensiv i inngangen til VM og det bygde seg opp en frustrasjon da han ikke lyktes i hoppbakken. Men han snudde rundt på det allerede i VM og var svært offensiv da vi forlot Liberec, forklarer Strandbråten.

Den offensiviteten kom til sin rett lørdag. For Moan da Moan begynte kjøret og plukket sekunder hele veien, så det ut til at han i alle fall skulle klare tredjeplassen. Men etter hvert tok han igjen løper etter løper og da de gikk ut på den siste runden på 2,5 kilometer var Moan bare 23 sekunder bak Demong og Koivuranta.

Da øynet han muligheten for å ta igjen tetduoen.

Tok igjen alle
Og ikke bare var formen til Moan god. Skiene var fantastiske og når det gjensto noen få hundre meter var Moan rett i ryggen på Koivuranta og Demong.

- Det er klart han hadde gode ski i dag, men det løpet Magnus presterer er et skikkelig monsterløp. Jeg vil si at det er det beste langrennsløpet Magnus har gått og det sier ikke rent lite, forteller Strandbråten og sikter til rekken av fantastiske langrenn Moan har gått denne sesongen.

For ikke bare jobbet Moan inn nesten to minutter på teten. Trønderen hadde krefter til en skikkelig sluttspurt.

For Koivuranta rykket fra Demong like før Moan var oppe i rygg og lenge så det ut til at finnen skulle ta seieren. Men Moan skulle ikke bare ta igjen amerikanske Demong. Nordmannen viste sine fantastiske klyv på oppløpet og tok igjen finske Koivuranta helt mot slutten. Der kastet både Moan og finnen seg fram for å krysse linja først.

Det så ut som dødt løp. Men så jublet Koivuranta foran hjemmepublikummet. Hadde finnen fått seieren?

Nei, etter hvert ble det klart at Magnus Moan ble dømt foran. En av de råeste oppvisningene i langrennssporet noensinne var et faktum. Og Moan hadde revansjert seg kraftig fra VM-nedturen.

Det ble også en god dag i sporet for Petter Tande. 23-åringen gikk inn til en imponerende femteplass.

Øvrige norske:

Jan Schmid (12), Håvard Klemetsen (14), Mikko Kokslien (17), Ole-Christian Wendel (31)

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)