*Nettavisen* Sport.

Det beste hodet

Hvem har det beste hodet i eliteserien? Sjekk fotballekspertenes dom og si din mening her.

22.09.05 14:06

Fotballekspertene er enige om en ting: Det er mye lettere å vinne hodedueller for forsvarsspillere enn det er for angripere.

Og alle er enige om at spesielt én spiller rager høyere i luften enn de andre i den norske eliteserien.

Hvem mener du er eliteseriens beste hodespiller? Si din mening i Veggavisen.

Sjekk hvem ekspertene snakker om:

Jostein Flo - NRK-ekspert, daglig leder i Strømsgodset og tidligere konge i luften for landslaget:

- For øyeblikket er det ingen som er brukende i luften. Etter Jostein Flo er det slutt på det, spøker Flo.

Før han blir litt mer alvorlig:

- Steffen Iversen er den klart beste hodespilleren i Norge. Han er en meget atletisk kar, med en fantastisk spenst. Det er en ting å være god i luften når du er forsvarsspiller, men som spiss må du i tillegg være smart. Og det er Steffen. Han en en kunstner i luften. Han er ikke en traktor som brøyter seg frem, men er smidig og har en vanvittig god timing, sier Jostein Flo til TV 2 Nettavisen.

Han mener forsvarsspillere som er gode på hodet ikke kan måle seg med en hodesterk angriper.

- Som forsvarsspiller er det lett å vinne hodedueller. Hadde jeg spilt midtstopper, ville jeg ikke tapt en duell, ler Flo.

Den tidligere landslagsspilleren slår fast at Iversen hadde sluppet unna mange av skadene dersom han hadde vært en god del kilo tyngre.

- Steffen er litt lett i kroppen. Hadde han vært 100 kilo som meg, hadde han vært helt suveren. Ofte hopper han opp med fokus på ballen, og mister fokus på motspillerne, og pådrar seg skader i fallet, mener Flo.

Jan Ivar «Mini» Jakobsen - Luftens Baron og TV 2-ekspert:

- Steffen Iversen skiller seg helt klart ut blant de beste. Men det finnes mange gode hodespillere i Norge. Frode Johnsen er en av dem. Det er også Frode Kippe og Rob Friend i Molde. Det finnes 4-5 særdeles gode hodespillere i Norge, og jeg ser ingen som er klart bedre enn noen andre av dem, sier Mini til TV 2 Nettavisen.

Torgeir Bjarmann, Tidligere luftkriger i Lillestrøm og nå NRK-ekspert:

- Det finnes forskjellige måter å kåre hvem som er best på. Det er forskjell på å vinne hodedueller i angrepet og som forsvarsspiller. Men totalt sett, både foran mål og ute på banen, er Steffen Iversen eliteseriens beste hodespiller, forteller Bjarmann til TV 2 Nettavisen.

- Men det finnes flere gode luftkrigere i Norge. Jeg vil sette Starts Marius Johnsen på plassen bak Iversen, fordi han scorer mål med hodet og er dessuten bra defensivt, påpeker NRK-eksperten.

Bjarmann hevder imidlertid at samtlige spillere i eliteserien over 1,90 er «konger i luften».

- Er du høy, vinner du automatisk hodedueller. Steffen Iversen er imidlertid ikke over 1,90, men han tar det igjen på teknikken, sier han.

Ikke skadelig
Tidligere studier har vist at headinger kan påføre fotballspillere hjerneskade. Noe av grunnen til at man har fryktet at headinger kan skade hjernen, er at den effekten tidligere er påvist blant boksere.

Men ifølge en rapport fra Senter for idrettsskadeforskning basert på 271 spillere i den norske eliteserien forrige sesong, blir dette nå tilbakevist.

- Vi har brukt samme metodikk som i de tidligere studiene, men har hatt et mer følsomt verktøy til disposisjon. Derfor bør denne undersøkelsen være bedre. Vi har ikke funnet noen tegn til at headinger skader spillernes hjerne, opplyser lege og stipendiat Truls Martin Straume-Næsheim til Aftenposten.

Dermed kan Steffen Iversen & Co trygt fortsette luftkrigen med uforminsket styrke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag