Gå til sidens hovedinnhold

- Det beste som har skjedd sykkelsporten

David Millar snakket ut om dopingen i sykkelsporten.

VALKENBURG/OSLO (procycling.no): Det er liten tvil om at saken mot Lance Armstrong, er en av dem som har fått størst medieoppmerksomhet i år.

USADA strippet amerikaneren for alle hans syv Tour de France-seirer, og mye kritikkverdig rundt UCI har kommet frem.

Flere har hevdet at UCI skjulte en positiv dopingtest tilbake i 2001. Blant disse er journalist Paul Kimmage, som nå er blitt saksøkt av UCI-president Pat McQuaid.

Les mer:UCI-sjef saksøker dopingjournalist

Dermed var det ikke overraskende at den irske sykkeltoppen fikk mange spørsmål angående doping rettet mot seg på lørdagens pressekonferanse i forkant av VM-fellesstarten.

Det samme, gamle svaret
Med på presseseansen var også Garmin-syklist og tidligere doper David Millar, som er kommentator for BBC under mesterskapet. Briten har etter sin utestengelse tatt kraftig avstand fra doping i sykkelsporten, og ble en lei nøtt for UCI-sjefen på lørdagens presseseanse.

Briten spurte nemlig McQuaid om han mente at UCI burde ta mer ansvar for det som skjedde under EPO-æraen.

- Jeg mener ikke det. Jeg ser ikke hvorfor vi skal si unnskyld, svarte McQuaid iføle VeloNews.

- Vi tester mer enn noen andre. Hvis vi fikk noe informasjon om noe, ville vi agert. Du gjorde det du gjorde, og du kom ikke for å informere UCI. Andre dopet seg, brukte en liten formue på å fortelle at de ikke dopet seg, for så å senere si at de gjorde det. UCI har ikke skyld for dopingkulturen i sporten.

Mener UCI må endre holdning
Det var et svar Millar ikke var videre fornøyd med. Etterpå snakket han ut med pressen.

- Jeg mener det er tid for at UCI sier «kanskje vi ikke gjorde alt det vi kunne ha gjort, og det er vi lei oss for». Nå sier de bare «vi gjorde alt vi kunne, og angrer ikke på noe», sa Millar som så gikk hardt ut mot tidligere UCI-president Hein Verbruggen.

Selv om Armstrong-saken nok en gang har satt sykkelsporten i et dårlig lys, mener Millar at nettopp dette er noe av det beste som har skjedd sykkelsporten.

Forandret
- Vi kan ikke sette en strek over fortiden og si at ingenting skjedde, for det var mye som skjedde. For å bevege oss fremover må vi akseptere hvor vi har vært og hvor vi er nå. UCI klamrer seg til at de gjorde alt i sin makt innenfor systemet. Vi vet at det var lett å lure systemet. Jeg var én av dem som enkelt lurte systemet. Alle i min generasjon visste hva som foregikk, i alle fall til en viss grad. EPO-flasker ble levert rundt på rommene, men det er først de siste årene at offentligheten har fått opp øynene. USADA-saken har vist hvor bekmørkt ting har vært, men saken kan være det beste som har skjedd sporten, sier Millar.

Den fargerike 35-åringen ser positivt på utviklingen sykkelsporten har opplevd de senere årene.

- Sporten har forandret seg utrolig. Feltet tror at Bradley Wiggins er ren. Jeg stoler på ham. Og Ryder Hesjedal som vant giroen, den kanskje mest krevende Grand Touren å vinne, gir oss tillit til feltet. Grunnlinjen er at hvis man er ung, kan man komme inn i sporten og vinne de største rittene uten doping. Det er noe som var utenkelig for et par år siden.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken