HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Han er allerede en ekte femmilskonge, med både VM-seier, OL-seier og Kollen-seier på kongedistansen.

Søndag er det endelig duket for den gjeveste av alle distanser under VM i Holmenkollen.

Og den største favoritten er 25 år, kommer fra Framverran i Mosvik – og heter naturligvis Petter Northug.

Han gleder seg som en unge.

- Det er dette løpet jeg har tenkt mest på i hele år, sier Northug til Nettavisen.

- Mye smerte
Han er forberedt på at det blir knalltøft. Kanskje det tøffeste løpet han noen gang har gått.

- Det er fryktelig tøffe løyper. Det blir brutalt. Det kan bli mye smerte, erkjenner han.

Løpsutviklingen har han tenkt mye på. Og Northug er sikker på at konkurrentene tidlig i løpet vil begynne å mørne ham, i håp om å knekke ham før det kommer til en spurt.

- Det kommer til å bli gått tøft tidlig. Da må jeg ta sjansen på å være med. Jeg kan gå på en smell, men skal man kjempe om en medalje, må man være med, fastslår Northug.

- Min beste form
Den som eventuelt slår ham, skal i hvert fall være i bra slag. For Northug hevder selv han er sterkere nå enn da han både vant OL-femmila og Kollen-femmila på to uker forrige vinter.

- Jeg er i bedre form nå enn da jeg vant Kollen-femmila i fjor. I fjor hadde jeg to formtopper. I år blir det bare én. Jeg er i min beste form nå, fastslår Northug.

At formen er på topp, fikk han bekreftet da han sikret norsk stafettgull fredag – en prestasjon som gjør at han står med to gull og to sølv på fire VM-løp i Holmenkollen før femmila.

- På stafetten hadde jeg min beste form i år. Det var fantastisk å gå. Og det er bare å takke det norske folk, det er lett å gi alt når de heier som de gjør, fastslår Northug.

Bobla sprekker
Samtidig som han gleder seg til femmila, gleder han seg også til å kunne komme ut av VM-bobla han har stengt seg inne i de siste ukene.

- Det skal bli godt, ja. Jeg klarer nok ikke å holde meg i den samme bobla de to siste verdenscuphelgene, i Lahti og Falun. Jeg har ikke noe å kjempe for i verdenscupen, så det er ikke sikkert jeg kommer til å gå like fort som i fjor der, medgir han.

Men at han fullfører sesongen, er det ingen tvil om.

- Både Lahti og Falun er veldig fine renn. Jeg gleder meg til å gå der, sier Petter Northug.

PS. Det norske femmilslaget består av Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Tord Asle Gjerdalen, Sjur Røthe og Petter Eliassen