FROGNER (Nettavisen): Torsdag skal både verdens raskeste mann Usain Bolt, og hans rival Asafa Powell løpe foran et norsk publikum på ærverdige Bislett stadion.

Også forrige sommer var Bolt på plass i Oslo. Den gang var det plaskregn. Da jamaicaneren møtte pressen på den britiske ambassaden på Frogner onsdag, var det strålende sol.

- Jeg er veldig glad for å være her. I fjor var det ikke vær til å løpe fort, men nå ser det bedre ut. Det er lovende, sier verdens raskeste mann.

- Den samme Usain
Så sent som i forrige uke løp Bolt inn til årsbeste i verden på 100 meter under et stevne i Roma. Tiden lød på 9,76 sekunder. Den populære 25-åringen er imidlertid ikke så opptatt av tidene nå.

- Når handler det mest om å fokusere, og terpe på teknikken. Det er alltid det viktigste for meg. Jeg bruker tiden i Europa på å bli klar til det jamaicanske uttaket og OL, sier han.

Målet under lekene i London er selvfølgelig å forsvare OL-gullene fra Beijing i 2008. Da fikk Bolt sitt store gjennombrudd med gull på både 100 meter og 200 meter i Kina.

- Målet er gull. Det er jo ingen av oss som ønsker å bli nummer to eller nummer tre. Men det kommer mye an på hvordan du lader opp, og hva du gjør på selve finaledagen, sier Bolt.

Stort sett alle steder 25-åringen drar blir det kaos. Under pressekonferansen onsdag var selv brasiliansk presse til stede for å spørre ham ett spørsmål. Bolt har blitt godt vant til dette.

- Livet mitt har selvfølgelig forandret seg litt siden jeg ble olympisk mester i 2008. Det har blitt mye mer oppmerksomhet fra pressen, og jeg har fått flere fans, forteller sprinteren.

- Jeg prøver så godt jeg kan å være den samme Usain, være avslappet og rolig. Jeg kjøper kanskje mer ting nå enn det jeg gjorde før, sier jamaicaneren med et stort smil.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Var skjelven
Men selv verdens raskeste mann har opplevd nedturer. Blant annet tok det flere år før Bolt virkelig begynte å hevde seg internasjonalt, selv om han lenge hadde vært best på Jamaica.

Allerede tidlig på 2000-tallet sopte 25-åringen med seg edelt metall fra nasjonale og regionale konkurranser, men lyktes ikke helt med de store gutta. Først i 2007 begynte det å løsne.

- Jeg var en del skadet før det virkelig begynte å løsne for meg. Når jeg kom ut internasjonalt så tapte jeg gang på gang, selv om jeg slo seniorer på Jamaica, forteller sprinteren.

- Det tok meg tre år å venne meg til de store konkurransene. På det nivået har alle talent, og jeg var litt skjelven i starten, men takket være treneren min kom jeg meg videre, sier han.

Forrige sesong ble heller ikke helt optimal for superatleten. Under VM i Daegu ble det riktig nok gull på 200 meter, men Bolt ble diskvalifisert fra finalen på 100 meter på grunn av tyvstart.

- Forrige sesong var veldig opp og ned for meg. Denne sesongen har jeg vært mer jevn i prestasjonene. Det går veldig bra på trening, og jeg kan ikke klage, sier jamaicaneren.

Helt jevn har likevel ikke 25-åringen vært. Under et stevne i Ostrava nylig bommet han totalt og løp inn til 10,41 sekunder på 100 meter. Hans dårligste løp siden 2009, ifølge ham selv.

- Som jeg har sagt tidligere så fikk jeg ikke sove ordentlig i Ostrava. Jeg var ikke uthvilt til konkurransen, og da kan det gå slik, forteller han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Friidrettens Pelé?
Som alltid når Bolt gir intervjuer blir han spurt om fotball. 25-åringen har tidligere uttalt at han er en stor fotballfan, og holder etter sigende både med Manchester United og Real Madrid.

- Blir det riktig å kalle deg friidrettens Pelé? spør den brasilianske journalistdamen.

- Det er ikke opp til meg å bestemme. Det må fotballfans, og friidrettsfans bestemme. Det er ikke opp til meg å sammenligne meg selv med en stor idrettsutøver som Pelé, svarer Bolt.

- Er du god nok i fotball til å spille for et lag under EM? spør en annen journalist.

- Jeg mener selv at jeg er en veldig god fotballspiller. Asafa er ikke enig, men hva vet han? Men jeg vet ikke hvem jeg kunne spilt for under EM, sier verdens raskeste mann.

- Jeg følger en del med på fotball, men denne sesongen har jeg ikke fått fulgt med så mye. Jeg har vært litt opptatt med andre ting, som å forberede meg til OL, sier Bolt og smiler.

Og det er nettopp forberedelser til OL Usain Bolt også driver med torsdag kveld på Bislett. Sammen med landsmann Powell er han hovedattraksjonen. 100-meterfinalen løpes 21.50.