Gå til sidens hovedinnhold

- Det de gjorde var ulovlig

Alejandro Valverde er tilbake i sykkelfeltet, men ikke som en angrende synder.

Under Tour Down Under er han tilbake, Aljandro Valverde.

Etter å ha sonet straffen på to års utestengelse (i realiteten bare 1,5 år ute av konkurranse, men han fikk også resultatene han kjørte inn halvåret tidligere kansellert) vender den spanske klatreyndlingen tilbake så raskt det lar seg gjøre, nærmere bestemt den 17. januar.

- Jeg har gjort det jeg skulle, og trent hardt, men jeg har ikke kjørt ritt på halvannet år. Vi får se om jeg er gamle Alejandro eller ikke, sier han om egen form til Marca.

Valverde skal kjøre for sitt gamle lag Team Movistar (het Caisse d’Epargne da Valverde konkurrerte for dem), og blir sett på som en outsider til sammenlagtseieren i det australske World Tour-rittet.

Ren samvittighet
Det var ikke vanskelig for vinneren av 2009-utgaven av Vuelta a España å få fornyet tillitt hos lagsjef Eusebio Unzue. Det spanske laget har hele tiden støttet sin store stjerne, og heller ikke Valverde er noen angrende synder.

- Jeg gjorde ingenting galt. Alt jeg har gjort er lovlig, og min samvittighet er ren. Nå tenker jeg bare på å komme tilbake til sykkelfeltet, forteller spanjolen til El Tiempo, ifølge cyclingnews.

Det hører med til historien at Aljandro Valverde aldri har testet positivt. Straffen han fikk var en følge av hans påståtte forhold til dopingdoktoren Eufemiano Fuentes.

Operasjon Puerto slo ned som lyn fra klar himmel i juni 2006. Men det skulle gå mange rettslige runder før Valverde til slutt ble utestengt for sin innblanding i en av tidenes dopingskandaler.

Felt av DNA
Det som felte rytteren var en blodprøve han avla på hviledagen i 2008-utgaven av Tour de France. Denne blodprøven ble tatt i Italia, og det var den italienske olympiske komite som dømte rytteren i 2009, da DNA fra blodprøven de hadde fra touren matchet blodet som ble funnet hos Fuentes.

Straffen var da utestengelse fra ritt på italiensk jord.

31. mai 2010 kom saken hans opp for CAS, og der tapte Valverde. Dermed fikk han en utestengelse på to år, gjeldende fra 1. januar 2010.

Hva synes du om at Alejandro Valverde er tilbake i sykkelfeltet? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under artikkelen!

Valverde har aldri innrømmet doping, og nå går han i strupen på de som dømte ham.

- Jeg foreslo at de sammenliknet DNA-et mitt i et nøytralt laboratorium, men dette nektet de å gjøre i Italia. Og da straffet de meg på bakgrunn av en sammenlikning (av DNA) gjort uten at jeg var til stede.

- De sa at blodposene var mine, men slik ville de ikke engang behandlet kriminelle. Ingenting av det de gjorde var lovlig, hevder Valverde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil vise hva han er god for
Til tross for denne krasse kritikken hevder Valverde at han nå har kommet seg videre, og ikke lenger er sur for det som har skjedd. Han innrømmer dog at det har vært en tøff tid, spesielt før han ble straffet.

- Fra 2006 til jeg ble straffet var en vanskelig periode. Da de presset meg som hardest vurderte jeg flere ganger å trekke meg. Men da jeg ble straffet forsvant alt presset.

Dermed har han hele tiden vært klar på at han skal returnere til sykkelsporten.

Det vil han som sagt gjøre under Tour Down Under senere denne måneden, men det er nok først og fremst i Ardenner-klassikerne og treukersrittene han ønsker å være i toppform.

- Jeg har endelig fått litt tid til å være sammen med familien min, men nå er jeg klar til å vise at jeg fortsatt kan levere på sykkelsetet.

Kommentarer til denne saken