BERGEN (Nettavisen): Det var torsdag i forrige uke at Rosenborg overraskende ble slått ut av skotske St. Johnson i europacupen.

Rosenborg har de siste årene satset tungt på å forsterke spillerstallen. Ifølge Addressavisen har Rosenborg brukt 68,5 millioner kroner på spillerkjøp. I tillegg har klubben et lønnsbudsjett på cirka 92,5 millioner.

Det er mer en de fleste budsjettene til enkelte av Tippeliga-klubbene.

- Bullshit
Selv med store investeringer de siste årene og et høyt lønnsbudsjett, så har de sportslige resultatene uteblitt. Klubben har ikke vunnet serien siden 2010 og har kun nådd gruppespillet i Europa League i 2010 og 2012.

Sportslig leder Erik Hoftun mener at exiten fra årets europacup ikke legger et ekstra press på klubben for å vinne årets Tippeliga, med tanke på de sportslige resultatene de siste årene.

- Det er alltid press i Rosenborg uansett. Vi ønsker selvsagt å vinne Tippeligaen, siden det gir oss en bedre inngang til Europa, sier Erik Hoftun til Nettavisen.

Rosenborg-trener, Per Joar Hansen, tenner på alle plugger når Nettavisen spør om han føler et økt press på å ta gull.

- Alle klubber kjøper spillere, så det der er bare bullshit, sier Hansen til Nettavisen.

- Har kuttet kostnadene
Men på tross av store salg de siste årene, som har gitt en positiv transferbalanse, så har Rosenborg slitt med store underskudd. Fra 2008-2011 har klubben gått med hele 96 millioner kroner i underskudd, viser tall fra proff.no.

Dette ble for øvrig snudd i 2012 da klubben solgte en lukrativ eiendom ved Lerkendal til hotellkongen Arthur Burchardt. Da gikk klubben med 54,8 millioner kroner i overskudd, etter dem satt igjen med cirka 52,5 millioner kroner fra tomtesalget.

- Hvis du ser de siste årene så har vi kuttet kostnadene. Vi har også solgt mer enn vi har kjøpt, forklarer Hoftun, som ikke er bekymret for økonomien og handlekraften til trønderne.

- Må satse for å vinne
Professor i Sports Management ved høgskolen i Molde, Kjetil Haugen, fremhever at Rosenborg er i en egen posisjon rent økonomisk i Norge.

- Du må satse for å vinne og av og til kan det slå litt feil, forklarer Haugen til Nettavisen.

- Rosenborg har historisk sett alltid tjent mye penger. Så har dem investert mye i og rundt Lerkendal. Så kanskje dem har flere eiendommer å selge. Det blir litt spekulasjoner, fortsetter Haugen.

Professoren fremhever også at Rosenborg ser sterke nok ut til å vinne Tippeligaen i år. Etter sist serierunde der trønderne ydmyket Brann i Bergen, skiller det to poeng mellom dem og Strømsgodset.

Vinner trønderne serien får dem muligheten til å kvalifisere seg til Champions League neste år. Det kan bli en gullgruve.

Verdt 100 millioner
- Kvalifiserer du deg til Champions Leauge så tjener du 100 millioner kroner, fremhever Haugen.

Det er nettopp Champions League som er målet til Rosenborg, som skal være blant de 30 beste klubbene i Europa.

- Vi ønsker å være nummer en, slik at vi kan kvalifisere oss til Champions League, sier Hoftun, og utdyper.

- Det er alltid surt å ryke ut av europacupen, men det er historie nå. Vi er fortsatt med i den hjemlige cupen, og det er alltid press på Rosenborg å vinne Tippeligaen, fortsetter den gamle midtstopperen til Nettavisen.

- Er det godt nok for Rosenborg å ikke vinne gull på tre år?

- Det kan ikke jeg svare på nå, avslutter Hoftun.