Verdensener Novak Djokovic lå under 1-2 i sett, men han nektet å gi seg og kjempet seg til finale i US Open med 3-2-seier over Stanislas Wawrinka.

- Det er slike kamper vi lever og trener for, sa Djokovic etter kraftprøven som ordnet drømmefinale mot Rafael Nadal mandag. Spanjolen måtte innse at hans innsats for Madrids OL-søknad ikke førte fram, men han lot skuffelsen gå ut over Richard Gasquet, som han feide av banen med 6-4, 7-6, 6-2.

- Det er forbløffende, sa Nadal etter å ha forlenget sin seiersrekke på hardcourt til 21 kamper. Finalen blir en kamp både om tittelen og om førsteplassen på ATP-rankingen.

- Novak er en av de beste spillerne jeg har sett, og finalen blir tøff, men jeg håper å være klar til den.

Wawrinka viste hvordan man gir Djokovic problemer. Han vant både første og tredje sett foran et fullsatt Arthur Ashe Stadium, men han kunne ikke hamle opp med serberens stålkondisjon og storkamprutine. Den niendeseedede sveitseren ble tydelig sliten mot slutten.

Maratongame
På stillingen 1-1 i femte og avgjørende sett utkjempet spillerne et game som varte 21 minutter og inneholdt 30 baller. Wawrinka vant gamet og tok ledelsen 2-1.

- Jeg tenkte at den som vinner dette gamet vinner kampen også, men da jeg tapte måtte jeg prøve å motbevise det, sa Djokovic. Det gjorde han ved å bryte tilbake umiddelbart, og siden handlet det meste om ham på vei mot seier 2-6, 7-6, 3-6, 6-3, 6-4.

- Stan var mer aggressiv enn meg og spilte bedre tennis i begynnelsen av kampen. Jeg måtte henge med og justere spillet. Heldigvis greide jeg å heve meg etter hvert, sa han.

Djokovic spilte sin 14. Grand Slam-semifinale på rad og er klar for finalen i US Open for fjerde år på rad. Mandag jager han sin sjuende Grand Slam-tittel.

Wawrinka spilte på sin side semifinale i en Grand Slam-turnering for første gang.

Ga alt
- Det har vært en stor turnering for meg. Det var en tøff kamp i dag, og det er tøft å tape. Jeg ga alt jeg hadde og kjempet helt til det var over. Det var en stor opplevelse, sa Wawrinka.

Han er vant til å leve i skyggen av landsmannen Roger Federer, men for første gang på 35 Grand Slam-turneringer nådde han lenger enn Federer.

Sveitseren slo hele 57 rene vinnerslag mot Djokovics 38, men han fikk inn bare 50 prosent av førsteservene, og det kostet ham finaleplassen.

Djokovic avgjorde kampen med et ess etter fire timer og ni minutter. (©NTB)