Da norsk idrett ble hyllet under Idrettsgallaen lørdag var det mange som reagerte. Blant annet vakte musikken NRK hadde valgt å spille oppsikt.

Spesielt da handikaputøverne Sarah Louise Rung og Tommy Urhaug skulle opp på podiet var musikken av det smakløse slaget.

Da Rung kom opp på scenen ble Nicky Minaj-sangen «Starships» med strofen «higher than a motherfucker» spilt over lydanlegget i Hamar OL-amfi.

Mens Urhaug ble akkompagnert av 50 Cent-låten «In da club» som inneholder teksten «Go shorty, it's your birthday». Både Rung og Urhaug sitter i rullestol.

Her kan du se hele Idrettsgallaen på NRKs nettsider

- Direkte mobbing
Hele opplegget rundt idrettsgallaen fikk olympisk mester i padling fra 1968, Egil Søby, til å reagere kraftig hjemme i stua. Den tidligere gullvinneren var ikke den eneste som reagerte.

- Vi så dette hjemme i stuen og syntes det var direkte mobbing. Idretten har jo vært opptatt av antimobbekampanjer, og så kommer det slik mobbing på TV, sier han til Nettavisen.

Søby jobber nå som foredragsholder. Han lever med andre ord av å spre motivasjon og positivitet. Det han var vitne til på Idrettsgallaen var imidlertid det motsatte av det han selv står for.

- Jeg blir lei meg på idrettens vegne. Det er tragisk og helt unødvendig. Jeg er kritisk til hele opplegget rundt Idrettsgallaen, ikke bare det som skjedde i år, forteller han.

Søby sier han selv et år fikk tilbud om å være prisutdeler under arrangementet, men takket blankt nei.

- Ja, jeg takket nei til å lese den teksten. Det var for øvrig samme år som Tom Nordlie ble mobbet. Nordlie som er en slik fin fyr, forteller den tidligere kajakkpadleren.

- Bør ha folkeskikk
Søby reagerte også på et humorinnslag med komikeren Kristian Valen, der han spilte figuren «Kjartan» - i innslaget en homofil reporter.

- Det var bare slemme sketsjer under programmet. Hvorfor kunne de ikke ha innlegg med pene ting. Hvorfor må de være slemme? spør Søby.

- Tror du NRK prøver å være hippe og kule?

- Det sa jeg faktisk til Tom A. Schanke da vi snakket om dette i etterkant. Vi er jo i 60-åra begge to, og kanskje vi ikke henger helt med lenger på hva som er «inn», forteller Søby.

- Men da sa Tom: «Folkeskikk bør man uansett ha». Og det er helt riktig. Den mangelen på folkeskikk som ble vist er trist, avslutter den tidligere idrettshelten.

Nettopp idrettshistoriker Tom A. Schanke er en annen som har reagert på Idrettsgallaen. Schanke har gått hardt ut mot arrangementet i sitt nyhetsbrev «Kyllingposten».

- Grov sjikane
Til Nettavisen utdyper han:

- Det jeg synes er de groveste overtrampene, er at de spilte «Higher than a motherfucker» da Sarah Louise Rung kom på scenen og «Hey, Shorty» da Tommy kom inn, og også den lesbiske finten til Mia. Dette er grovt sjikanøse overgrep. Når det gjelder Kristian Valen, slår det mest tilbake på ham selv, sier Tom A. Schanke til Nettavisen.

Idrettshistorikeren synes heller ikke noe om komiinnslaget til Kristian Valen.

- Det var jo direkte pinlig og ikke noe poeng der overhodet. Måten han var kledt ut på, var ... han var jo en total homseskrulle og vulgær. Dette er jo stikk i strid med det idrettsforbundet går inn for, sier Schanke.

- Nå må NRK la idrettsforbundet, som rettighetshaver, og Norsk Tipping, som sponsor, få være med i planleggingen av Idrettsgallaen, avslutter han.

Overfor Aftenposten sier redaksjonssef i NRK, Claus Wiese, at statskanalen enda ikke har eavluert årets sending. Utover dette ønsker han ikke å kommentere disse utspillene.

I Kyllingsposten bekrefter Tom A. Schanke at han vil melde inn en klage på Idrettsgallaen til Kringkastingsrådet.