Gå til sidens hovedinnhold

- Det er en skandale

Sky-sjefen forklarer taktikken som får norske eksperter til å rase til procycling.no.

SANREMO/OSLO (procycling.no): Mark Cavendish. Edvald Boasson Hagen. Team Sky hadde to klare favoritter før lørdagens Milano-Sanremo.

Verdenmesteren og superspurteren skulle være Skys kaptein dersom det ble spurt, Boasson Hagen skulle kjøre for egne sjanser om Cavendish var borte.

Og borte, det var Cavendish. Allerede på Le Manie, nesten 100 kilometer før mål, måtte briten slippe. Det var liten tvil om at løpet var kjørt. Likevel slapp Sky ned hele laget unntatt Thomas Löfkvist og Edvald Boasson Hagen, til å kjøre for spurteren.

Avstanden ble for stor og Sky-laget fikk aldri Cavendish tilbake. Dermed måtte det britiske storlaget satse på Boasson Hagen og Löfkvist. Det endte med en 25. plass til Boasson Hagen. Etter rittet reagerte flere på Skys taktikk.

Les også:Gerrans parkerte Boasson Hagen

Fulgte planen
- Vi la en plan for dette fredag. Thomas Löfkvist skulle holde seg i nærheten av Edvald på Le Manie. Dersom Mark Cavendish måtte slippe, og det åpnet seg en luke innenfor minuttet opp til de fremste, skulle resten av laget vente på ham, sier Skys sportsdirektør Steven De Jongh til procycling.no.

- Vi forsøkte å kjøre det inn igjen, men til slutt sa Cavendish selv at de skulle slutte å prøve. Da var avstanden godt over minuttet, men guttene forsøkte enda litt til, ettersom de gjerne ville kjøre ham tilbake. Vi hadde likevel Edvald i front, og hadde fortsatt sjansen til å få til noe i finalen.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener Skys taktikk var heller merkelig.

- Det er ganske merkelig at de holder seg til en rytter som tydelig ikke har dagen eller formen. Han detter av veldig tidlig, så hvordan i all verden skal han komme seg tilbake. De må ha trodd på et mirakel. De burde byttet til plan B som var Edvald, sier han til procycling.no.

- Skandale
TV2s sykkelekspert vet hva han ville gjort dersom han var Sky-sjef.

- Hadde jeg vært sportsdirektør hadde jeg spurt Cavendish hva som skjedde, og heller satset på Edvald. Han var jo favoritt han også, men de var tydeligvis bestemt på Cavendish. Når han detter av så tidlig er det lite sannsynlig at han kommer tilbake.

Også sportsdirektør i Joker Merida, Gino van Oudenhove, er mindre imponert over Skys taktiske disposisjon i det italienske storrittet.

- Hva skal jeg si? Det er en liten skandale. Jeg hadde ventet at et par skulle vente, men ikke hele laget. Det kunne vært annerledes for Edvald med litt mer hjelp, sier han til procycling.no.

- Man må ha litt respekt for verdensmesteren, men man så fort at det ikke gikk. Det var fortsatt tre-fire bakker igjen da han slapp. Dersom Edvald hadde hatt tre-fire ryttere til å hjelpe seg kunne de posisjonert han bedre inn i Poggio, der satt han for langt bak. Men det er lett å si fra sofaen.

Les også:Tok snarvei med Cavendish

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elendig dag for Cav
Men hva var det egentlig som skjedde med Mark Cavendish, som uttalte før rittet at dette var et av sesongens store mål?

- Han hadde en dårlig dag. En forferdelig dag. Han fortalte meg at han ikke var i nærheten av den formen han hadde i bakken under Tirreno-Adriatico, svarer De Jongh.

- Men det visste dere sikkert ikke før dagens ritt?

- Formen hans var virkelig god. Men alt kan skje under Milano-Sanremo, og man kan bli kjørt av. Vi hadde en plan og den tilsa at vi skulle kjøre for ham om avstanden var innenfor minuttet. Vi ga det en sjanse. Dersom vi ikke hadde hatt troen på ham i forkant av rittet, hadde vi ikke lagt en slik plan.

Tror ikke direktøren bestemte
Mads Kaggestad ville gjerne hørt hva Cavendish selv sa da han måtte slippe feltet allerede etter 200 kilometer.

- Jeg vet ikke hva Cavendish sa, men han når han faller av så tidlig, må han ha sagt at han trodde han kom tilbake, ellers burde de byttet til plan B. Det må ha vært noe med kommunikasjonen til Cavendish, og det hadde vært interessant å høre hva han har å si. Jeg synes han burde gjort som i Tirreno-Adriatico, og sagt at Edvald skulle gå for seieren. Men en rytter med Cavs meritter har jo så klart påvirkning på taktikken.

Mange har ofte ment at Sky satser alt på sine britiske kort istedenfor vel så gode ryttere. Selv om nederlandske Steven De Jongh var sportsdirektør i Sky under Milano-Sanremo sår van Oudenhove tvil om det faktisk var han som bestemte taktikken.

- Jeg tror ikke det er De Jongh som bestemmer dette, men Brailsford og Ellingsworth. Jeg hadde ikke gjort det samme hvis jeg var sportsdirektør, det hadde vært nok med én til for Edvald. Löfkvist er jo ikke akkurat verdensmester til å manøvrere seg i feltet heller.

Kaggestad mener at Sky ikke spilte på lagets styrker i det 298 kilometer lange rittet.

- Jeg synes det er rart. Med et så stjernespekket lag har man flere vinnerskaller å spille på. Da burde man byttet til plan B som var Edvald. Det er jo luksusen med å ha et så godt lag. De virket låst til Cavendish og det er synd. Det er taktisk dumt å satse så mye på ett kort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SEIERSMODUS: For et herlig bilde! Edvald Boasson Hagen er inne i vinnermodus og det i tide til årets første klassiker, Milano-Sanremo.

Savnet flere ryttere
Lørdagens Sky-taktikk minner sykkeleksperten om en hendelse som skjedde for flere år siden.

- Dette minner meg om en gammel historie da Pantani skulle pisse 30 kilometer før mål, og tvang Bellotti, som kunne vinne etappen, til å vente på han. Pantani var uansett ute av sammendraget og ville aldri komme seg opp. Det var vel og merke i et treningsritt. Milano-Sanremo var kjempeviktig for Sky.

Boasson Hagens tidligere sjef, Gino van Oudenhove, var klar på at bare én rytter til kunne hjulpet nordmannen mye på slutten. De Jongh er derimot ikke så sikker på akkurat det.

- Jeg tror ikke det hadde endret så mye med tanke på laget vi hadde her nede. Han fikk med seg Thomas, fordi han er god klatrer. Vi har noen skader og sykdom på andre ryttere, derfor ble det slik denne gangen.

- Hvilke ryttere savnet dere spesielt mye i dag?

- Juan Antonio Flechia er den vi savner aller mest. Og en ryttertype som Bradley Wiggins. Michael Rogers hadde også styrket oss, men han var syk. Og vi fikk et forfall fra Christian Knees dagen i forveien.

Ikke overraskende var ikke De Jongh veldig fornøyd med utfallet av årets første monument.

- Vi er skuffet over resultatet, men vi jobbet godt som lag. Guttene hjalp hverandre der ute, så den delen er vi fornøyde med.

Boasson Hagen selv var ikke misfornøyd med å kun ha Thomas Löfkvist ved sin side på slutten av rittet.

- Det var bare oss, og det var det som var planen. Resten skulle sitte med Cavendish og prøve å få han opp igjen, men det gikk ikke så det var leit, sa nordmannen til procycling.no etter klassikeren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot