Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er enkelt å elske en kriger som Heidi Weng

Heidi Weng skadet tommelen etter et fall under Val Müstair-sprinten tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Heidi Weng skadet tommelen etter et fall under Val Müstair-sprinten tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hun har vunnet Tour de Ski de to siste årene. Det samme har hun gjort med sammenlagtkonkurransen i verdenscupen.

Nå kjemper Heidi Weng (27) hardt for å komme tilbake i godt, gammelt slag.

Det er smerte, tårer og tidvis frustrasjon.

Men først og fremst er det konkurranseglede - med et krigerhjerte langt utover det vanlige.

Det er enkelt å elske en skiløper som Heidi Weng.

Mens flere av hennes konkurrenter velger å stå av Tour de Ski, eller bare gå tre-fire etapper, så kjemper Heidi Weng videre i sporet med et mål for øye - å gjøre det så bra i Tour de Ski som mulig.

For Heidi Weng betyr hver eneste konkurranse noe. For Heidi Weng er Tour de Ski viktig.

Hun viser mot og styrke, selv når ikke alt går etter planen.

Denne sesongen har ikke formen og de helt store resultatene vært der - så langt. Men selv ikke et fall og en skadet tommel fikk henne til å gi opp. Å stå av Tour de Ski, er ikke noe hun gjør frivillig. Hun fortjener respekt for å ha den innstillingen.

Les også: De norske langrennsdamene må ha en ny leder etter Bjørgen

Lillehammer 20181129. World cup Nordiske grener Lillehammer. Langrennsløper Heidi Weng under pressemøtet torsdag før verdenscuprenenne drar igang Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Hun skriker ut i smerte

Det hadde vært lett å si: “Jeg har vondt og tar ingen sjanser, og reiser hjem til Norge for å hvile og trene meg i form til VM”.

Men ikke Heidi Weng.

Hun skriker ut sin smerte i Val Müstair, en smerte som mest viser seg å være frykt for at den vonde tommelen skal tvinge henne til å gå glipp av fellesstarten i Oberstdorf dagen etter.

“Jeg har jo sett fram til fellesstarten”, hulker Weng med tårene i øynene når hun trasker gjennom pressesonen.

Den kommunikasjonen treffer meg i skisjelen. Heidi Weng vokser i mine øyne i motvind. Hun er proppet full av ski- og konkurranseglede.

I alle Heidi Wengs år i verdenstoppen har jeg aldri hørt henne uttale seg om noen spesiell strategi for å være best når det gjelder i VM eller OL.

Ytre Enebakks verdensstjerne tar en konkurranse om gangen og later ikke til å ha noen tanker om det som skal skje i februar.

Det er beundringsverdig i en karriere som inneholder alt, bortsett fra VM- og OL-gull. Heidi Weng kunne allerede etter forrige sesong, der hun vant verdenscupen og Tour de Ski, at hun legger om strategien og bare fokuserer på VM i Seefeld.

Jeg trodde hun skulle gjøre det. Endre strategi, altså.

Står fortsatt fast ved sitt

Ikke minst etter et OL i Pyeongchang, der hun ble vraket fra stafettlag hun var selvskreven på bare noen uker før OL-starten og etter enda et mesterskap uten den riktige fulltrefferen.

Kanskje på grunn av at hun tømte for mye energi på å gå Tour de Ski og nesten hver helg forsvare ledertrøyen i verdenscupen.

Men nei.

Heidi Weng har vunnet tre individuelle VM- og OL-medaljer. Bronse på 15-kilometer skiathlon under VM i Val di Fiemme 2013, bronse på skiathon under OL i Vancouver 2014 og sølv på 30-kilometer under VM i Lahti i 2017.

Jeg unner Heidi Weng å vinne et individuelt mesterskapsgull. Jeg gjør det fordi hun er så lojal mot sporten.

En stigende formkurv

Kanskje den mest lojale løperen av alle, sammen med Ingvild Flugstad Østberg. Når Heidi Weng staker i mål som nummer åtte på onsdagens fjerde etappe, 10 km (k) fellesstart i Oberstdorf, 23,6 sekunder etter Østberg, begynner jeg å tro at hun skal lykkes med å ta seg tilbake til den absolutte toppen.

Les også: Tragedien ble inspirasjonen til svensk OL-suksess

Formkurven er stigende. Det blir bedre og bedre, og vi vet hva hun kan.

Med to tøffe etapper igjen er det fortsatt mulig for Weng å slåss om pallplasseringene oppe på Alpe Cermis på søndag. Jeg krysser fingrene for Heidi og håper hun når TDS-pallen og får sitt store løft i passe tid før VM starter i Seefeld 19. februar. Det fortjener en fantastisk kriger i Tour de Ski.

/Torbjörn Nordvall

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!