Gå til sidens hovedinnhold

- Det er et slag i trynet

OL-vrakede Elisabeth Sveum slår tilbake mot forbundet.

Ved årsskiftet var Elisabeth Sveum ranket som verdens 29. beste terrengsyklist. Siden da har hun falt ned til 43. plass, mye på grunn av at hun har valgt ut få ritt i oppkjøringen mot OL.

Kort tid før det endelige uttaket ser det ut til at hun må gi opp drømmen om lekene i London.

- Dette er veldig skuffende. For terrengsykkelsporten i Norge er det et slag i trynet. Vi bruker midler og krefter på å kjempe til oss to plasser på kvinnesiden. Da er det synd at forbundet ikke vil benytte seg av begge plassene, sier Sveum til procycling.no.

Sveum kommer fra Gjøvik, men har for tiden base i Tyskland. For 23-åringen er den sannsynlige OL-vrakingen en nedtur.

- For meg personlig kunne dette vært en kjempemulighet til å lære av Gunn-Rita (Dahle Flesjå). Jeg kunne benyttet meg av det i neste OL. Slik jeg forstår det er det ganske mye ekstra blest rundt et OL, enn andre mesterskap. Det er også noe man må lære, forklarer hun.

Bakgrunn: Sykkeltalent nektes OL-plass

- Drøfter ikke dette med media
Landslagssjef Steffen Kjærgaard ønsker ikke å diskutere uttaket med media. På spørsmål om på hvilket grunnlag innstillingen er gjort, svarer han følgende.

- Jeg har ikke anledning til å drøfte dette med media før det endelige uttaket er gjort. Det er planlagt på mandag hvis ting går som planlagt, sier Kjærgaard til procycling.no.

Det er særforbundene som innstiller utøvere til endelig uttak hos Olympiatoppen. Ifølge Sveum-leieren er denne fristen fredag.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Nekter for oppfordring om taushet
Fra flere hold har det blitt hevdet at forbundet har oppfordret Sveums lag, Team Crampfix Nakamura, til taushet rundt avgjørelsen om bruken kun av én av to plasser.

- Jeg synes ikke noe om det, selv om jeg forstår deres side av saken. Jeg synes at vi skal få si vår mening. Vi kan ikke bare jatte med. Vi må kunne slå i bordet. Det er tross alt vi som driver med dette og vi må få lov til å si fra, lyder den klare dommen fra Sveum.

Landslagssjef Kjærgaard kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen om taushet.

- Er det ryddig å kommunisere til laget at dere vil tone dette ned?

- Det er nok en fullstendig feiltolkning.

- Hva er din versjon?

- Det kan jeg ikke uttale meg om før det endelige uttaket på mandag, sier Kjærgaard.

Delte meninger
Sveums manager, Ronny Nyhus, forteller at i forbundets strategiplan for terrengsykling, er det et uttalt mål om makskvoter på både herre- og kvinnesiden i OL i 2016. For gutta er det tre plasser, mens det er to for jentene. Han stusser derfor over at man ikke vil bruke to plasser i sommerens OL.

- Jeg vil ta opp prinsippet om at Norge ikke bruker OL-plassene. Vi har tre jenter som gjør at vi er ranket blant de åtte landene som får to plasser. Da bør vi bruke de to plassene, forteller Nyhus til procycling.no.

Kjærgaard bekrefter hovedinnholdet i strategiplanen.

- Vi har et mål om å bygge opp terrengsyklingen på lang sikt, så det stemmer nok. Elisabeth er en potensiell arvtaker etter Gunn-Rita og Lene Byberg på lang sikt.

- Jeg har delte meninger her, og jeg har delt disse med Elisabeth, forteller Kjærgaard.

Reagerer på ulik behandling
Nyhus regerer også på ulik behandling av idrettene. Ifølge terrengsykkel.no er badmintonutøver Sara Kværnø ikke ranket topp 300 i verden, men hun skal til OL.

Kværnø er 29 år, mot Sveums 23. Det er derfor ikke vanskelig å forstå frustrasjonen fra terrengsykkelleieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Har ikke vært på topp
Sveum forteller at hun i inneværende sesong har en 29. plass som det beste i verdenscupen. Samtidig blir feltet noe smalere i OL, på grunn av at ingen nasjoner har mer enn to ryttere med.

- Dette er min første sesong som eliterytter. Det ville vært realistisk med en topp 20-plassering i OL, sier Sveum.

Samtidig er hun ærlig på at ting ikke har gått så bra i år.

- Ja, jeg og Lene har kanskje ikke prestert helt på topp i år, men det er min første sesong på dette nivået og jeg kan bare ta et skritt av gangen.

Håpet om at ting skal snu i siste liten er til stede, men det er lite.

- Fristen er jo i morgen (fredag) om vi skal benytte en eller to plasser. Den ene plassen går til Gunn-Rita siden hun har vunnet verdenscupritt og EM. Det eneste håpet er at de snur og sender to ryttere, men det skal vel litt til, avslutter Sveum.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken