Gå til sidens hovedinnhold

- Det er foreldre som byr fram døtrene sine

Dette gjør Aksel Lund Svindal flau.

I september i år ble det kjent at alpinparet Aksel Lund Svindal og Julia Mancuso hadde gått fra hverandre.

De to skistjernene hadde vært et par i fire år, men i en pressemelding opplyste Lund Svindal at det var for stor avstand mellom de to og at begge var opptatt på hver sin front.

I et intervju med finansmagasinet Kapital denne måneden forteller en åpenhjertig Lund Svindal at han ikke helt skjønner hvordan noe klarer å kombinere alpint og familieliv.

- Det finnes alpinister som både har kone og barn. Noen av dem kommer på pallen. Hvordan det fungerer i praksis, vet jeg ikke, sier 30-åringen til Kapital.

- Frembyr sine døtre
Videre forteller han at det likevel ikke har manglet på tilbud opp gjennom årene og at det har kommet en del merkelige hendvendelser.

- Det har vært noen henvendelser fra foreldre som frembyr sine døtre. Sånne ting blir jeg litt flau over. Mennesker skal ikke komme i kontakt på den måten, sier han.

- Iblant får jeg ting som er så forseggjort at det gir meg dårlig samvittighet å ikke svare, legger han til.

I intervjuet forteller Kjeller-gutten også at han enn så lenge ikke helt vet hva han skal gjøre etter at alpinkarrieren er over, selv om han har tenkt en del på dette temaet.

- Jeg har ingen anelse om hva jeg skal gjøre etter alpinkarrieren. Det som er litt gøy med min situasjon er at jeg har mulighet til å gjøre hva som helst, sier han til Kapital.

- Vurderte utdannelse
På skolen fikk Lund Svindal stort sett femmere og seksere i karakter og tidlig i skikarrieren vurderte han også å ta en grad i siviløkonomi ved siden.

- Jeg har aldri hatt en ordentlig jobb. Hvis du ser bort ifra sommerjobben jeg hadde på Norway Cup i flere år, sier den norske alpinisten.

- Jeg gikk på skole så lenge det lot seg kombinere. En periode luret jeg på å utdanne meg til siviløkonom ved siden av. De regnet med at det ville ta ni år. Da mistet jeg motivasjonen.

Økonomisk gjør likevel Lund Svindal det meget bra. I tillegg til at idretten gir ham gode inntekter, har han også investert penger i aksjer som har gitt god avkastning.

Lund Svindal er for tiden bosatt i Østerrike der det er null skatt på finansinntekter og kun ti prosent skatt på sponsorinntekter. Dette gjør at han sitter igjen med en stor bit av kaka selv.

Siden det store gjennombruddet i november 2005 har 30-åringen gått til topps i 22 verdenscuprenn i løpet av karrieren. Sist helg kom den siste av disse, i Lake Louis.

Norsk OL-håp
Dermed passerte Lund Svindal alpinlegenden Kjetil André Aamodt og er den nordmannen med flest triumfer i verdenscupen i historien.

Han har likevel et lite stykke opp før han passer Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt tottalt sett.

- Han nærmer seg å være den største norske alpinisten, men han må ha flere medaljer før han vipper de av tronen, sa Finn Christian Jagge til Nettavisen nylig.

Lund Svindal står med både gull (super-G), sølv (utfor) og bronse (superkombinasjon) fra OL så langt i karrieren, alle tre medaljene kom under OL i Vancouver i 2009.

Nordmannen har også fått med seg fem VM-gull, et VM-sølv og to VM-bronse i karrieren.

Under OL i russiske Sotsji, som går av stabelen etter nyttår, er Lund Svindal regnet som en av de største norske medaljehåpene.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken