ULSTEINVIK (Nettavisen): I fjor høst rykket Hødd opp til Obos-ligaen for første gang siden 2016. Nå ligger klubben på en imponerende andreplass i Norges nest høyeste divisjon og er ubeseiret som én av tre lag etter fem kamper.
I førersetet sitter Joakim Dragsten, som ikke har noen spillerkarriere på toppnivå å se tilbake på, men lang trenererfaring tross den unge alderen.
– Jeg må maksimere ut ifra det jeg har. Når jeg ikke kan vise til noe som toppspiller, må jeg bare bli så god på alt det andre at det ikke får noen påvirkning, forteller Dragsten til Nettavisen.
Nettavisen sender samtlige kamper fra Obos-ligaen og 75 kamper fra Eliteserien!
Se høydepunktene fra Kongsvinger - Hødd under:
– Jeg kommer aldri til å bli general Dragsten
Selv om det har blitt vanligere de siste årene å ansette yngre trenere både i norsk og europeisk toppfotball, ligger snittalderen på Norges to høyeste nivåer i herrefotball på 50 år.
Dragsten ser likevel ikke på alderen sin som en utfordring med å selge inn budskapet sitt til eldre spillere og trenere.
– Du må skaffe deg respekt. Fordi den naturlige respekten av å være eldre eller en som har vært i fotballen i 30 år, den har ikke du. Den respekten du får, den må du gjøre deg fortjent til. Så enkelt er det jo - det er en resultatbransje. Gjør du det bra vil du få god omtale, og gjør du det dårlig vil du få pepper.

Da landslaget ble anklaget for korrupsjon, kom en overraskende telefonen
Treneren fra Klæbu i Trøndelag er spesielt opptatt av én ting som trener – det menneskelige. Det å være en flink menneskekjenner og en pedagog er viktige grunnpilarer i Dragstens trenerfilosofi.
– I garderoben hos oss er det veldig flat struktur på hierarki. Når en i mitt trenerteam snakker, er det like viktig som når jeg snakker. Jeg vet at trenere som er ti og tjue år eldre enn meg er veldig opptatt av at «jeg er kongen», «han er min hjelper» og «dere er mine undersåtter». Jeg kommer aldri til å bli general Dragsten.
Ta vår Obos-quiz under:
– Syntes jeg var for pedagogisk, forsiktig og snill
Trønderen har gått gradene i norsk fotball, fra hva han beskriver som aktivitetsleder for ungdomslag til å bli hovedtrener for toppfotballklubber.
– Jeg starta jo egentlig trenerkarrieren for barne- og ungdomslag i Skeid. Første trenerjobben min var to kvelder i uka med andre- og tredjelaget til 13-åringene i klubben. Da stod jeg på den forslitte andrebanen til Skeid og var nesten aktivitetsleder.
Jobben løste ikke alle problemene til Hødd-sjefen økonomisk, der han så seg nødt til å påta seg andre jobber ved siden av trenerjobben i Skeid og idrettspsykologistudiet på Norges Idrettshøyskole.
– Jeg jobba to kvelder i uka på Skeid, tre kvelder i uka på G-Sport, og så hadde jeg en ekstrajobb der jeg stod vakt på Ullevaal Stadion. På VIP-en der stod jeg i dress og passet på døra. Jeg jobbet som vakt på cupfinalen til Hødd da de vant over Tromsø.
Lite visste han da at drøye ti år senere skulle han gå fra å passe på cupmesterne på Ullevaal til å sitte på trenerbenken for dem.
Etter fem år i Skeid som akademitrener skulle trenerkarrieren settes på prøve. Et nytt styre i klubben skulle gjøre det vanskelig for Dragsten å fortsette i klubben. I tvil med hans filosofi og trenermåte, utlyste Skeid trønderens stilling imens han fortsatt jobbet der. Dette uten at han fikk vite om det.
– De sterke kreftene i klubben mente jeg jobbet på en feil måte. De syntes jeg var for pedagogisk, for forsiktig og snill. Er det dette her jeg har jobba døgnet rundt for å få til og så blir jeg bare sparket ut, spurte jeg meg selv. Jeg ble jo skvist ut av klubben, og det var tungt. Det er ikke folk jeg sender julekort til for å si det sånn.
Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand, presiserer at Dragsten-situasjonen skjedde før nåværende styre og administrasjon kom til klubben.
– Vi har et godt forhold til Joakim i dag vi som driver klubben nå. Kan ikke kommentere hendelser førut vår tid, forteller han til Nettavisen.
Jula 2016 kom Dragsten hjem til foreldrene sine og stod med fem tilbud foran seg. Valget var mellom fire lønnede ungdomsfotballag i Oslo eller jobb som ulønnet A-lagstrener tredjedivisjonslaget Lokomotiv Oslo.
– Jeg stod ved et kjempestort veiskille. Jeg satt med min far og prøvde å forsvare for meg selv og for han at jeg ville bli seniortrener og ikke trener for Gutter 9. Jeg følte meg ferdig med aktivitetslederbiten.
Dragsten tok jobben som trener for Lokomotiv Oslo, det antatte svakeste laget i divisjonen. Da han imot all odds greide å berge plassen, fikk han tilbud om nye utfordringer av Eidsvold Turn med mål om opprykk til 2. divisjon. Den muligheten nølte han ikke på.
– Når du bruker to år på å rykke opp til andredivisjon, og så tar du andredivisjon ganske greit også, så føler du jo at man har noe her å gjøre. Det var egentlig en bekreftelse for å bare kjøre på og se hva man får til.
Hør podkasten Sesongkortet under:
– Mer sulten enn noen gang
Dragsten forteller at hans målsetting med trenerkarrieren var å kunne leve av fotballen på heltid. Da Hødd banket på døra, ble målsettingen et faktum. Likevel er ikke treneren ferdig med å drømme helt enda.
– Jeg er mer sulten enn noen gang. Jeg har så lyst til å lykkes og gjøre det bra, og få det laget jeg har til å bli så godt som mulig.
HUSK: Du ser ALT av Obos-ligaen og 75 kamper i Eliteserien hos Nettavisen med et +Alt-abonnement!
Med opprykk med Hødd i høst var det flere som la merke til Dragstens sterke prestasjoner. Det resulterte i at han stakk av med prisen som årets unge trener i november.
– Jeg tok det som en anerkjennelse. Det var en ny motivasjonsboost som gjorde at jeg fikk lyst til å jobbe enda hardere. Du får en bekreftelse på at de ti årene som er brukt nå med fotball har vært verdt det.

Kongsvinger fikk juling av Hødd
– Nå spiller jeg faktisk Football Manager i virkeligheten
Det har vært mye mediedekning rundt 30 år gamle Reims-trener Will Stills bruk av fotballtrenerspillet «Football Manager» som et viktig hjelpemiddel for hans trenerkarriere. Hødds Dragsten sier spillet har vært en viktig brikke også i hans liv, men at det ikke skal ha æren for at han er der han er i dag.
– Hvert år så fort spillet kom ut, var det bare å få det inn på PC-en og spille det døgnet rundt. Inn der og prøve forskjellige ting og systemer. Men det er jo et spill, så du får aldri den realiteten i det. Jeg husker at når den første trenerjobben var sikra sånn ordentlig, sa jeg til kompisene mine at jeg faktisk spiller Football Manager i virkeligheten.
Syver Skeide sendte Hødd til himmels med kanonscoring. Bilder med tillatelse fra TV 2
Hødd-treneren forteller at det var avsatt heftige antall timer til trenerspillet i starten av tjueårene. Med to halve år med utdanning i utlandet i Brasil og Bali, fikk han seg en overraskelse da han kikket på antall timer spilt.
– Jeg husker på PC-en min at jeg fikk opp hvor mange timer jeg hadde spilt. Jeg hadde tre måneder med utdanning i utlandet, og da hadde jeg brukt én måned på FM. En tredjedel av hele oppholdet var Football Manager.