Tre måneders utestengelse og 10 000 euro, omtrent 70 000 norske kroner, i bot.

Det er straffen Michele Scarponi får for å ha arbeidet med den livstidsutestengte legen Michele Ferrari.

Starten av utestengelsen trekkes tilbake til 1. oktober, noe som vil si at italieneren igjen kan begynne å sykle konkurranser 31. desember.

Symbolsk straff
I realiteten vil det si at Scarponi ikke blir utestengt. I denne perioden ville nemlig ikke 33-åringen kjørt ritt uansett.

- Dette er bare en symbolsk straff, sier en oppgitt Mads Kaggestad til procycling.no.

- Dette er ingen «big deal» for ham. Han har konkurrert fullt denne sesongen. Han får 70 000 i bot, og det er ingenting for en som har tjent så mye som ham. Likevel er det nok det som svir mest.

Å samarbeide med leger med et frynsete rykte er ikke noe nytt for Scarponi. Han er tidligere utestengt for å ha jobbet med Eufemiano Fuentes, i forbindelse med den velkjente Puerto-saken.

-Burde fått ett år
- Han har vært med i flere kontroversielle saker i forbindelse med snuskete doktorer. Dette er andre gang han blir utestengt. Han slipper billig unna, det får ingen konsekvenser for ham.

- Burde han få lengre straff med tanke på innblandingen i Puerto-saken?

- Nei... Men Ferrari er utestengt på livstid, og da skal man ikke jobbe med ham. Jeg mener han burde fått ett år. Jeg har heller ikke tillit til at han har gått til Ferrari for treningsråd, det ligger noe mer bak. Men det er vel mangelen på bevis som har gjort at han ikke får lenger straff.

Kaggestad er overbevist om at en utestengelse på tre måneder er noe Scarponi ikke ser på som en for streng straff.

- Hvis han hadde ment at denne straffen var helt feil, ville han nok tatt den videre. Men nå godtar han den, og da må han være greit fornøyd med straffen.

- Burde sone i sesongen
Det Kaggestad kanskje synes er verst med straffen, er tidspunktet for utestengelsen. Tre måneder i sesongpausen har nemlig ingen innvirkning for verken rytter eller lag. Den tidligere sykkelproffen skulle gjerne sett en endring i reglene.

- Dette er bare en symbolsk straff, da den bare gjelder i off-season. Man burde gjøre slik at straffer sones i sykkelsesongen. Dersom det er en utestengelse på flere år, er det greit at man regner med sesongpausen, men for Scarponis del får utestengelsen ingen konsekvenser.

I tillegg mener Kaggestad straffen er for kort. Ofte ser man at utøvere får redusert straff dersom de hjelper etterforskerne med opplysninger rundt doping. Det skjedde blant annet i Lance Armstrong-saken, der ryttere som Levi Leipheimer og Tom Danielson kun fikk seks måneders utestengelse. Kaggestad tviler dog på at dette har skjedd i Scarponis tilfelle.

- Scarponi har neppe hjulpet til og bidratt med informasjon som kan hjelpe sykkelsporten, avslutter Kaggestad.

Scarponi har godtatt straffen, og ser nå fremover mot neste sesong.